Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Arno Longin – novi predsjednik Hrvatskog saveza skokova u vodu

26.07.2018. 18:00
Arno Longin – novi predsjednik Hrvatskog saveza skokova u vodu


Nakon Zadranina – Zadranin! Hrvatski savez skokova u vodu ima novog predsjednika, Arna Longina, koji je na toj dužnosti naslijedio Velimira Friganovića.
– Prihvatio sam prijedlog KSV Zadar da budem predsjednik Saveza. Moj matični klub već me jednom bio predložio na tu dužnost i tada sam odbio. Ovaj put nisam jer smatram da mogu pomoći ovom sportu – kaže Longin koji je u skokovima u vodu punih 40 godina. Dugogodišnji član KSV Zadar 2007. godine osnovao je klub Arno u kojem je i danas trener, a aktivan je na brojnim veteranskim natjecanjima. Dužnost prvog čovjeka Saveza Longin je, kako ističe, službeno preuzeo u ponedjeljak 23. srpnja.


Marcela Marić
– Dopredsjednica Saveza je Sanda Donoval iz Medveščaka, a glavna tajnica Marina Novosel. Pred nama je puno posla, a jedna od glavnih zadaća bit će nam organizacija odlaska Marcele Marić na Europsko prvenstvo u Škotsku sljedeći tjedan. Moramo se posvetiti svim našim skakačima i omogućiti im što bolje uvjete, posebno kad je riječ o velikim natjecanjima.
Longin je u "inauguracijskom govoru" naglasio:
– Posljednjih godina uočio sam određene probleme koji se događaju našim skakačima. Pri tome je najviše riječ o tehnici gdje ima dosta prostora za napredak. Imamo skupinu mladih trenera s dobrim metodama rada koje daju rezultate. Međutim, za iskorak među seniorima treba poraditi na tehnici jer nam skakači dođu do određene razine i više ne mogu napredovati.
Na internetskim stranicama i društvenim mrežama vrlo malo toga se može naći kad je riječ o skokovima u vodu u Hrvatskoj. Izuzetak su pojedini klubovi koji se "javljaju" preko društvenih mreža.
– I to je segment na kojem moramo jako poraditi. Imamo planove oko toga i nadam se da ćemo vrlo brzo krenuti u njihovu realizaciju. Jasno je da danas morate biti dostupini na internetu i svemu ostalom što nudi moderna komunikacija.
Marcela Marić godinama je perjanica ovog sporta u Lijepoj našoj.
– Nastupila je na u Olimpijskim igrama u Riju, što je najveći doseg u skokovima u vodu u Hrvatskoj. To je polazišna točka koja bi trebala biti zamašnjak za razvoj ovog sporta kod nas. Marić je jako puno napredovala nakon odlaska u SAD, baš kao i Maja Borić. Njih dvije predvode naše seniorsko skakanje. Prije dvije godine u Rijeci Hrvoje Brezovac i Juraj Melša osvojili su titulu europskih viceprvaka u sinkro skokovima. David Ledinski imao je odlične nastupe na Svjetskom i Europskom juniorskom prvenstvu. Stalni smo sudionici velikih natjecanja, a nerijetko naši skakači ulaze u finala. Dakle, imamo na čemu graditi budućnost.


Bazeni bez skakonica
Longin je svjestan da nema napretka bez rada u klubovima.
– U Hrvatskoj imamo devet klubova. To nije malo, a sigurno da imamo potencijala da ih bude još. Posljednjih godina izgradilo se dosta bazena, ali većina njih nema skakaonice, što je šteta. S druge strane, jasno nam je da je razlog tome ušteda na troškovima izgradnje i održavanja takvih objekata. Međutim, treba nam šira baza, kao uostalom svakom sportu.
I Longin se pita kako djecu odvojiti od računala i virtualnog svijeta u kojem mnogi žive.
– Nažalost, djeca su danas napustila igre na otvorenom, uvukli se u kuće i stanove te zasjeli u naslonjače, što znatno smanjuje njihove motoričke sposobnosti. To je problem svih sportova, pa tako i skokova u vodu. Ne može se dijete baviti ovim sportom bez makar minimalnih motoričkih mogućnosti. Dobra je stvar da su osnovane sportske škola za djecu, razvijaju se i bazični sportovi, ali sve je to još uvijek nedostatno – podvukao je Longin.




Bogata karijera
Arno Longin tijekom dugogodišnje karijere bio je višestruki državni prvak u skokovima u vodu. Proglašen je najboljim sportašem Zadra 1985. godine, a Godišnju nagradu "Franjo Bučar", najviše državno priznanje, dobio je 2013. godine. Kao trener osvojio je niz medalja na velikim natjecanjima.
– Nisam odmah krenuo sa skokovima u vodu. Davne 1968. moj je sportski vijek započeo gimnastikom. U tom sportu sam se zadržao deset godina – kaže Longin, koji je nakon desetljeća stjecanja gimnastičarskih sposobnosti, pronašao pravu (sportsku) ljubav.
– Točno deset godina kasnije, znači 1978., krenuo sam sa skokovima u vodu. Taj "brak" je do dana današnjeg neraskidiv. Mnogo puta sam osvajao prva mjesta na državnim prvenstvima i Jugoslavije i Hrvatske. No, mora se napomenuti da nisam imao adekvatne uvjete za trening, što mi je u velikoj mjeri onemogućilo veći proboj na međunarodnu scenu.