Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dodjela Ordena izlazećeg Sunca gradonačelniku Ivanu Knezu 6. kolovoza

26.07.2018. 12:30
Dodjela Ordena izlazećeg Sunca gradonačelniku Ivanu Knezu 6. kolovoza


Grad Biograd na Moru broji posljednje dane i otkucava sate do jednog od najvećih događaja dosad u ovom hrvatskom kraljevskom gradu, svečane ceremonije na kojom će Ivanu Knezu, gradonačelniku, H.E Mr. Keiji Takiguchi, japanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, dodijeliti Orden izlazećeg Sunca sa zlatnim zrakama i rozetom kojeg je 1875. uspostavio japanski car Meiđi.
– Suvišno je spominjati da sam uzbuđen, ponosan i sretan. Orden izlazećeg sunca nije samo osobno priznanje već i za Grad Biograd na Moru i Republiku Hrvatsku, kazao je Knez koji je osam godina potpredsjednik najveće svjetske nevladine organizacije "Gradonačelnici za mir", koja na jučerašnji dan broji 7.614 gradova u 163 zemalja i regija diljem svijeta.
Velika svečanost održat će se na Rivi, 6. kolovoza, s početkom u 20 sati. Visoka izaslanstva vlada Japana i Republike Hrvatske te Biograda na Moru i hrvatskih gradova u asocijaciji "Gradonačelnici za mir" će po svijetlima baklja s Ilirijinom bazena u mimohodu doći do pozornice na Rivi kod spomenika japanskoj ptici ždralu gdje će se i održati centralna svečanost.


Prvi izvan Japana
– Biograd je, naime, prvi grad u svijetu izvan Japana koji je 2009. godine podigao spomenik sa skulpturom ptice ždral koja na dalekom istoku simbolizira odanost, čast, dugi život i ispunjenje želja. Među rijetkim je svjetskim gradovima koji devet godina za redom, 6. kolovoza, obilježava godišnjicu atomskih bombi koje su 1945. godine bačene na Hirošimu i Nagasaki, kazala je Drina Bešenić, voditeljica Ureda gradonačelnika, te je nastavila:
– Također, nakon velikog potresa i tsunamija koji su pogodili sjeveroistok Japana 2011. godine, gradonačelnik Knez je u osobno i u ime Grada Biograda na Moru gradonačelnicima Hirošime i Nagasakija izrazio sućut za žrtve i ponudio svekoliku pomoć japanskom narodu, ističe Bešenić.
Prije svečane dodijele ordena održat će se komemoracija u spomen žrtvama atomskog bombardiranja Hiroshime i Nagasakija, a potom će pjevati superfinalistice ovogodišnjeg televizijskog showa Zvjezdice.
– Tijekom svečanosti izrađivat će se origami ždralovi kao podsjetnik na djevojčicu Sadako Sasaki koja je za ozdravljenje od radijacije odlučila napraviti tisuću papirnatih ždralova, nažalost nije uspjela. Istovremeno će likovna umjetnica slikati picu ždral, obznanila je Bešenić.


Među rijetkima u svijetu
Ivan Knez je ušao u uski krug pojedinca iz cijelog svijeta, uglednika iz svijeta znanosti, gospodarstva, sporta i politike koji su dobili priznanje. Na prostoru bivše države to je tek troje, poznati nuklearni fizičar i bivši političar dr. Tonči Tadić, zatim nogometni izbornik Ivica Osim Švabo i nogometaš Predrag Piksi Stojković, a u svijetu su jedni od najpoznatijih Clint Eastwood, Charles Aznavur, Jane Birkin i drugi.
– Citirat ću izjavu svog kolege Tomihisa Taue, gradonačelnika Nagasakija, iz 2012. godine tijekom dvodnevnog službenog i prijateljskog posjeta Biogradu na Moru: Najzaslužniji uvijek više duguju svojoj domovini, nego ona njima, citirao je Knez koji je u svibnju u Ženevi izabran za koordinatora Gradonačelnika mira za područje Srednje i Istočne Europe koje okuplja nekoliko stotina gradova od Češke do Albanije.
Odluku da se Ivanu Knezu dodijeli jednog od najvećih priznanja Nippona ili Zemlji izlazećeg sunca donijela je Vlada Japana premijera Shinzoa Abea.
– Japan Hrvatskoj može biti uzor, a Hrvatska za Japan inspiracija, dok je moja uloga da tu vezu svojim radom u asocijaciji "Gradonačelnici za mir", u kojoj Grad Biograd na Moru već 10 godina ima značajnu ulogu, još više ojačan, zaključio je Ivan Knez.