Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Milijun kuna za potpore u poljoprivredi

26.07.2018. 08:49
Milijun kuna za potpore u poljoprivredi


Temeljem Odluke o odobrenju potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2018. godinu odobreno je 99 zahtjeva do maksimalnog iznosa raspoloživog u proračunu za navedenu aktivnost, odnosno 926.862,20 kuna. Odluku je potpisao župan Zadarske županije Božidar Longin na prijedlog Povjerenstva za odobravanje potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja, a zahtjevi su odobreni prema redoslijedu zaprimanja. Zadarska županija petu godinu zaredom putem javnog poziva dodjeljuje potpore za područje poljoprivrede i ruralnog razvoja. Maksimalni iznos koji jedan prijavitelj može ostvariti je 40.000,00 kn, ukoliko se javi na više mjera.


Maksimalni poljoprivredni potencijal
– Potencijal naše poljoprivrede je iznimno velik, a Zadarska županija u posljednjih nekoliko godina, kroz potpore za ruralni razvoj ulaže značajna sredstva u podizanje kvalitete postojećih i otvaranju novih seoskih gospodarstava. Uz to, smeđom signalizacijom kroz ceste vina, ulja i sira pokrili smo gotovo sve subjekte koji imaju uvjete za prihvat gostiju za degustaciju i prodaju svojih proizvoda. Veliku pozornost posvetili smo i razvoju mreže sustava navodnjavanja, sve s ciljem da Zadarska županija ostvari maksimalni poljoprivredni potencijal, poručio je župan Longin.
Od ukupno, u predviđenom roku, pristiglih 270 zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2018. godini, odbijeno je samo šest zahtjeva koji nisu prijavljeni u skladu s uvjetima iz Javnog poziva.
Od odobrenih 99 zahtjeva za potporu, dva zahtjeva se odnose na Mjeru 1 'Potpora uređenja i poboljšanja kvalitete poljoprivrednog zemljišta' (ukupni iznos sufinanciranja: 10.936,03 kn), sedam zahtjeva se odnosi na Mjeru 2 'Potpora za pripremu projektne dokumentacije za izgradnju ili rekonstrukciju objekata za proizvodnju i dokumentacije za nacionalne i međunarodne fondove' (47.160,00 kn), 77 zahtjeva se odnosi na Mjeru 3 'Potpora razvoju konkurentne poljoprivredne proizvodnje' (741.706,82 kn), osam zahtjeva se odnosi na Mjeru 8 'Potpora za certificiranje i marketinšku pripremu proizvoda' (20.098,76), dok se pet zahtjeva odnosi na Mjeru 9 'Potpora za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za preradu i prodaju vlastitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu' (106.960,59 kn).


Bonus za mlade poljoprivrednike
– Ovakve potpore su iznimno značajne, pogotovo za nas 'male' proizvođače. Uz pomoć ovih sredstava nastojimo ulagati u dodatni razvoj proizvodnje, a bez potpora institucija sve bi to išlo znatno sporije. Mi smo tijekom posljednjih nekoliko godina uložili značajna sredstva u opremu. Na taj način se podiže razina kvalitete naših proizvoda, ali je to ujedno dodatan vjetar u leđa za promociju naših proizvoda, kao i poljoprivrednih potencijala Zadarske županije, rekao nam je Mario Fiolić iz tvrtke Tantum, koja proizvodi sve popularnija vina i likere Fiolić.
Posebno je značajno istaknuti da su od 99 odobrenih zahtjeva za potporu, čak 54 nova korisnika koji do sada nisu koristili ovaj vid potpora Zadarske županije.
-Trenutno je odobreno 99 zahtjeva, a nastojat ćemo taj broj povećati, kao što smo to činili i prethodnih godina sukladno sredstvima iz rebalansa proračuna. Iz godine u godinu interes za potporama je sve veći, što nam daje za pravo reći da su ove potpore dobro pripremljene i prihvaćene od strane malih poljoprivrednih gospodarstava kojima su one upravo i namijenjene. Značajno je za istaknuti da je pri tome bonus od 20 posto koristilo 27 mladih poljoprivrednika, šest ekoloških proizvođača te 12 poljoprivrednih gospodarstava s otoka, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel Segarić.