Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mještani Podgrađa i Grad Benkovac podigli kamenu kapelu

28.07.2018. 16:50
Mještani Podgrađa i Grad Benkovac podigli kamenu kapelu


Velika svečanost na razmeđu Bukovice i Ravnih kotara, u Podgrađu nedaleko Benkovca: otvorena je i blagoslovljena kamena kapela sv. Duha s kipom Majke Božje iznad čije je glave bijeli golub s pozlaćenim krilima koji simbolizira Duha Svetoga.
Na ovoj izuzetno dojmljivoj svečanosti prepunoj emocija, radosti i molitve nazočilo je gotovo svih 90 žitelja ovog benkovačkog povijesnog naselja koji broji tek 25 kuća.
Kapelica je uz pomoć Grada Benkovca izgrađena prilozima mještana, među njima i Šime Čerine iz Australije. Projekt gradnje kapele sv. Duha od ideje do otvaranja trajao je nešto više od dvije godine. Vrijednost projekta je preko 40.000 kuna, kazao je Svetomir Vinko Birkić, predsjednik MO Podgrađe te je nastavio:
Kamena kapela će na poseban način svjedočiti o vjeri i ljubavi prema rodnoj grudi ovdašnjih žitelja, poručio je Birkić.
Kamenoklesarske radove izvodili su Stanko Čirjak iz Popovića i Željko Bačić iz Podgrađa. Kip Majke Božje u Mariji Bistrici je kupio Grad Benkovac.
Kapela je plod želje i zalaganja mnogih i kao takva vidljivi je znak velikog zajedništva u Podgrađu koje nadilazi ove prostore. Neka ova kapelica bude na duhovni i društveni rast žiteljima Podgrađa, ali i svima onima koji ovamo budu dolazili, naglasio je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, koji je zajedno s Birkićem i otkrio kip Majke Božje s golubom, odnosno kapelu sv. Duha
Blagoslivljajući kamenu kapelicu s kipom Majke Božje i Duhom Svetim kojeg simbolizira bijeli golub, don Tomislav Vlahović, župnik Perušića, Podluga, Šopota, Lepura, Lisičića i Podgrađa, je istaknuo kako se novosagrađena kapelica može ubrojiti među najljepše u Zadarskoj nadbiskupiji.
Duh Sveti tješi, poziva na obraćenje i ohrabruje i nosi nadu, oživljuje, spašava i vodi Isusu, jer je njegov Duh. Neka nam u ovom vremenu življenja Duh Sveti udijeli snage da slijedimo Kristov put Istine, da spoznamo njegovu Dobrotu i Ljubav, ističe don Tomislav.
Zanimljivo, kapela sv. Duha podignuta je nedaleko Asserije i istoimene crkve sv. Duha nadomak Podgrađa, na mjestu gdje je nekad bio rimski forum, dakle u samom srcu Asserije.
Današnja crkvica sagrađena je 1700. godine, nakon konačnog odlaska Turaka, na ostacima romaničke crkve sv. Pavla, koja je za vrijeme turske vladavine bila razrušena, podsjeća Birkić.
Srednjovjekovno Podgrađe je, kao sjedište sudbenog stola plemstva starohrvatske županije Luke, imalo istaknutu povijesnu ulogu.
Podgrađe je bilo bliže crkvi sv. Duha i Asseriji, jednog od najvažnijih liburnskih i kasnije rimskih naselja na području sjeverne Dalmacije, objašnjava Ive Čerina, autor impresivne izložbe starih fotografija u novom društvenom domu.
Slavlje i druženje se potom nastavilo uz bogat stol kod društvenog doma.


Svećenikovih 500 kuna za malonogometni turnir
Marko Čerina, član Vijeća mjesnog odbora Podgrađe i novoosnovane športske udruge upoznao je nazočne o održavanju jednodnevnog otvorenog malonogometnog turnira koji će se održati u nedjelju prije blagdana Velike Gospe, 12. kolovoza. Kotizacija po ekipi je 300 kuna, a nagrade pečeni janjci. A kad se zahvalio sumještaninu Miti Čerini na donaciji od 500 kuna za turnir, odmah se javio i Šime Čerina za 1.000 kuna. Tu ipak nije bio kraj donacijama.
Za malonogometni turnir osobno ću donirati 500 kuna, po donaciju dođite u nedjelju nakon jutarnje svete mise, velikodušno će don Tomislav Vlahović, bivši kapelan Policijske uprave zadarske.