Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stanari zgrade u srcu Poluotoka strahuju za svoju sigurnost

26.07.2018. 17:00
Stanari zgrade u srcu Poluotoka strahuju za svoju sigurnost


Suvlasnici zgrade na adresi Mihovila Klaića 9 na Poluotoku poslali su Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Građevinskoj inspekciji, požurnicu u predmetu po prijavi bespravne gradnje, odnosno rekonstrukcije koju vrši jedan od vlasnika stanova u toj zgradi. Prijavu je još 10. siječnja 2018. godine podnijela suvlasnica Gordana Škulić, a u međuvremenu su poslane četiri požurnice na koje nije reagirano. Suvlasnici zgrade, njih devet koji stanuju ili imaju poslovne prostore u ovoj zgradi, potpisali su navedenu požurnicu jer, kako su naveli, investitor "bez suglasnosti ovih suvlasnika zgrade, kao i bez ikakvih dozvola, zadire u zajedničke dijelove zgrade i općenito vrši radove koji ugrožavaju stabilnost i sigurnost zgrade".


Obustava konzervatora
Problemi stanara i vlasnika prostora te zgrade počeli su u studenom 2016. godine, a o čemu smo pisali, nakon što je investitor krenuo u obnovu stana na najgornjoj etaži. Najveću štetu pretrpjela je obitelj Škulić. Imali su nekoliko poplava, a u veljači 2017. na dva mjeseca morali su iseliti jer im je zbog radova pukla nosiva greda u stanu koji više nije bio siguran za život. Suvlasnici su već tada tvrdili i da je investitor bez njihove dozvole obavljao radove u zajedničkim prostorijama zgrade, ali i na krovu. Upravo zbog radova na krovu konzervatori su privremeno obustavili radove, a stanari strahuju za statiku zgrade.
Suvlasnici traže od Građevinske inspekcije da provede inspekcijski nadzor i u slučaju utvrđivanja nepravilnosti poduzme odgovarajuće mjere.
– Požurnicu smo poslali jer se bojimo da je narušena cijela statika zgrade. U međuvremenu su radove privremeno obustavili konzervatori jer se uspostavilo da investitor nije imao njihovo dopuštenje, međutim dok su trajali radovi već tada je došlo do pucanja nosivih greda, popucali su nam zidovi, a neki suvlasnici rekli su i kako su im se zidovi nakosili. Sve te pukotine i dalje se šire, bez obzira što radovi više ne traju. Bojimo se koliko je zgrada sigurna i što bi se dogodilo u slučaju bilo kakvog podrhtavanja tla, rekla je Gordana Škulić u ime suvlasnika koji su potpisali požurnicu.


Prijava čeka od siječnja
U veljači ove godine kontaktirali smo inspekciju, a iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja odgovorili su nam kako je prijavu za navedenu lokaciju Građevinska inspekcija zaprimila 16. siječnja 2018. godine te je lokacija stavljena u plan i program rada inspekcije. Upit, kad će ova lokacija doći na red, poslali smo inspekciji opet 6. srpnja ove godine, međutim, odgovor do danas nismo dobili. Gospođa Škulić kaže kako im je rečeno da njihov slučaj, s obzirom da su radove privremeno obustavili konzervatori, više nije priroritet.
– Tražimo samo da netko dođe odrediti je li statika narušena ili ne da možemo nastaviti u miru živjeti. Samo želimo znati jesmo li sigurni mi i naša djeca, zaključila je Škulić.