Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U galeriji ninske barokne kuće otvorena izložba Manifestacije prostora

26.07.2018. 15:00
U galeriji ninske barokne kuće otvorena izložba Manifestacije prostora


„Manifestacije prostora“ naziv je izložbe s kojom se u okviru Ninskih kulturnih večeri u galeriji Višeslav, ninske rustikalne Barokne kuće, uz nazočnost brojnih posjetitelja i uzvanika, po prvi put ninskoj javnosti predstavila grupa autora – Jasna Barišić, Branka Riđički, Andrea Musa te irski slikar Tommy Barr.
Brojne uzvanike pozdravila je dipl. pov. umjetnosti Marijana Ramov, viša savjetnica za kulturu, istaknuvši kako je uvijek zanimljivo promatrati jedan prostor očima više umjetnika te da je uvijek iznova pravi izazov organizirati skupne izložbe poput ove.
"Manifestacije prostora" izložba je četiriju slikara, Barišić, Riđički i Muse, iz Hrvatske te Tommyja Barra iz Sjeverne Irske koji su osnivajući članovi međunarodne grupe umjetnika: „ConnectingArt osnovane u Firenci 2003. Godine.
Nakon predstavljanja u Irskoj, izložba u Ninu druga je u nizu izložbi koja se bavi temom propitivanja o stalno promjenjivom materijalnom svijetu. Umjetnici primjenjuju vlastito poimanje načina prikazivanja različitih viđenja i odgovora na potaknute promjene. Promatranja Andree Muse stalne su mijene materijalnog svijeta u kojima se usredotočuje na koncept vremena kao sile u kojoj se sve stvara, mijenja i gubi. Andrea je slikarstvo diplomirala na baselskoj Assenza akademiji te je dobitnica više nagrada i priznanja, među kojima i dvije prve nagrade za grafički dizajn i vizualne komunikacije.
Branka Riđički istražuje urbani život kao konstantu ljudske kulturne baštine kroz dekonstrukciju gradskog života. Diplomirana je povjesničarka umjetnosti koja osim slikarstva djeluje i kao nezavisna producentica i autorica dokumentarnih filmova. Najpoznatija je po itinerarnim i kartografskim elementima u svojim slikama obilježenim fragmentima urbane arhitekture, za što konstantnu nadogradnju crpi kontekstom multikulturalnog iskustva tijekom stalnih preseljenja u New York, Kairo, Colombo i New Delhi.
Jasna Barišić se bavi reinterpretacijom tradicionalnog prostora, istražujući kamen, energiju i tragove unutar kamena. Ova nadarena umjetnica po zanimanju dipl.ing.graditeljstva, aktivno izlaže još od 2000. godine a radovi joj se nalaze u raznim privatnim i javnim zbirkama umjetnosti kao Kasinski collection of Art, Sao Paulo, Brasil.
Sjevernoirski slikar Tommy Barr primjenjuje bezvremenski kružni motiv, koji uključuje drevne i moderne fragmente kako bi propitivao stvarni utjecaj vremena. Tommyjev rad oslanja se na simbolizam, prikazujući svijet oko sebe kroz poseban i vrlo osoban oblik apstrakcije u kojem se na izniman način definira njegova povezanost povezanost s povijesti njegove zemlje, njihovim vjerovanjima te identitetom”.
Barišić, Riđički i Musa članice su HDLU-a Zadar, Zagreb, Split, dok je Tommy Barr član Kraljevskog umjetničkog društva (UK) te izvršni član Međunarodne akademije digitalne umjetnosti i znanosti (NY, SAD).
Njihovi radovi nalaze se diljem galerija i muzeja Europe, Sjeverne Amerike, Afrike te Bliskog istoka.
Svojim pristupom i pogledom na prostor i vrijeme koje ih okružuje osvojili su brojne posjetitelje ninske galerije, a njihovo predstavljanje svojim glazbenim nastupima uvelike su obogatili mladi zadarski glazbenici Lucija Grabovac i Toni Vlašić koji su uz autore oduševili ninsku javnost.
U ime Grada Nina izložbu „Manifestacije prostora“ otvorila je viša savjetnica za kulturu Grada Marijana Ramov, naglasivši kako će građani i brojni posjetitelji Nina izložbu moći razgledati svakim danom do 12. kolovoza.