Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Ljetnoj akciji DDK Preka prikupljeno 36 doza krvi

26.07.2018. 12:58
U Ljetnoj akciji DDK Preka prikupljeno 36 doza krvi


U drugoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Preku prikupljeno je 36 doza dragocjene tekućine.
– Devet darivatelja odbijeno je zbog niskog hemoglobina ili tlaka, ali ukupno gledajući, odaziv 45 darivatelja jako je dobar i akcijom smo više nego zadovoljni. Pogotovo ako uzmemo u obzir da je ljetna akcija u Preku uslijedila samo nekoliko dana nakon što je iz nekih bolnica u Hrvatskoj upućen apel javnosti da nedostaje krvnih pripravaka, komentirala je Jelena Đuriš, predsjednica DDK Preko, te najavila da će se sljedeća akcija održati potkraj studenoga.
Akciji su se u većini odazvali članovi aktiva iz Preka, ali bilo je darivatelja iz Poljane, Zadra i Zagreba, vjerojatno turisti na odmoru na našem otoku, te ponovno trojica igrača Malonogometnog kluba Termin iz Zadra.
Prema riječima dr. Ivne Lucin s Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar, posljednjih dana darivatelji u velikom broju sami dolaze na odjel zadarske bolnice.
– Za potrebe naše bolnice krvnih pripravaka ima dovoljno, ali budući da je ljeto, da je povećan broj turista u tranzitu i onih koji više dana ostaju na području Zadarske županije, potrebe za krvnim pripravcima veće su nego inače. Stoga zahvaljujemo svima koji se odazivaju na organizirane akcije i onima koji samostalno daruju krv u bolnici, kazala je dr. Lucin te podsjetila da se krv može dati na Odjelu za transfuziju Opće bolnice Zadar utorkom od 7.30 do 14 sati, srijedom od 14 do 19 sati i petkom od 7.30 do 13.30 sati.