Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Borovi su predstavljali opasnost za korisnike, stižu nova stabla

26.07.2019. 10:36
Borovi su predstavljali opasnost za korisnike, stižu nova stabla


Olujni i orkanski vjetar vrlo kratkog trajanja, ali iznimne snage, koji je u večernjim satima 7. srpnja pogodio šire zadarsko područje, prouzročio je, između ostalog, velike štete i Domu za starije i nemoćne osobe Zadar, točnije parku koji se nalazi ispred samog ulaza u Dom.
Naime, prolazeći pored Doma uočili smo da je većina borova posječena te odlučili pitati ravnatelja Doma, Marka Buljata, da nam pojasni zašto je Dom na Sfingi ostao bez svog prepoznatljivog, a u ovim vrućim ljetnim danima, itekako korisnog borika, te planira li se sadnja novih stabala.
– Ono snažno nevrijeme koje nas je nedavno pogodilo porušilo nam je 90% borova. Hvala Bogu što nisu pali po korisnicima i prolaznicima jer je bilo već dosta kasno. Nevrijeme nam je napravilo dosta štete, a jedan od borova pao nam je na plinsku stanicu. Nakon nevremena čitava su ostala tri bora, ali su toliko visoka i nagnuta da bi prvi sljedeći jači vjetar porušio i njih, pojasnio je Buljat razlog sječe borova ispred Doma, ali i najavio sadnju novih stabala.
– Da ne bi došlo do, ne daj Bože, pada stabala na korisnike Doma, njihovu rodbinu, prolaznike, vozila koja prolaze obližnjom cestom, u konačnici i štete na našoj imovini, odlučili smo ih preventivno maknuti. Već nam je bio inženjer hortikulture koji će nam izraditi jedan mali projekt, a s kojim ćemo oplemeniti park novim zelenilom. Nastojat ćemo kupiti što veća stabala, njih oko 15-tak, a koja će već dogodine formirati lijepu krošnju i davati hlada. Ne znamo još točno koju vrstu, ali svakako će to uskoro izgledati puno ljepše i, što je najvažnije, bit će sigurnije, kazao je Buljat.
– Dobit ćemo nova stabla, najviša koja u tom trenutku budemo mogli kupiti, tako da već prave dio hlada. Ostalo ćemo oplemeniti s još ukrasnog bilja. Po meni, dojam će biti znatno ljepši nego do sada, a svemu ćete moći posvjedočiti u narednih 15 do 20 dana. Sigurno da nećemo ostaviti prostor ovako bez drveća, kazao je Buljat dodajući kako cijenu uređenja i oplemenjivanja parka još ne može potvrditi, ali kako pretpostavlja da neće ići iznad 30 tisuća kuna.