Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Majice i torbe s motivima muzejskih postava hit među turistima

26.07.2019. 10:53
Majice i torbe s motivima muzejskih postava hit među turistima


Arheološki muzej Zadar i ove sezone bilježi odličnu posjećenost, štoviše broj posjetitelja ovog je ljeta čak veći za desetak posto u odnosu na lanjsko razdoblje. Iako je, prema nekim pokazateljima, broj turista u Zadru manji od prošlogodišnjeg, ova najstarija zadarska muzejska ustanova ne primjećuje smanjenje gostiju, već naprotiv njihov veći dolazak.
Začuđeni Amerikanci
– Gosti posjećuju Arheološki muzej i za vrijeme velikih vrućina, kao što je slučaj ovih dana, kao i tijekom oblačnog i kišnog vremena. Posjećenost je sada u srpnju čak nešto bolja nego proteklog ljeta u istom razdoblju, kako u muzuju, tako i u sv. Donatu, kaže Marina Brkić, djelatnica Arheološkog muzeja Zadar zadužena za odnose s javnošću.
Osim odličnim brojčanim pokazateljima u ovom muzeju posebno su zadovoljni iznimno pozitivnim dojmovima koje posjetitelji izražavaju osobno ili pismeno – upisima u knjigu dojmova ili na Tripadvisoru, nakon obilaska sva tri muzejska postava – prapovijesne, antičke i srednjovjekovne zbirke.
– Posjetitelji su doista oduševljeni svime što vide, ne samo sa samim postavima, već i načinom na koji su muzejski eksponati prezentirani. Posebno su zadivljeni postavom Antičke zbirke, kaže Marina Brkić, te dodaje kako mnogi posjetitelji budu iznenađeni svime viđenim jer su očekivali puno skromniji muzejski sadržaj. Posebno začuđeni, dozajemo dalje, su Amerikanci kojima je nevjerojatno da su očuvani tako stari predmeti.
Osim uobičajenih tradicionalnih europskih gostiju, u Arheološki muzej dolaze posjetitelji iz svih krajeva svijeta – od SAD-a, Australije, do Japana i Južne Amerike, te posebno brojni gosti iz Južne Koreje.
Promicanje hrvatske kulturne baštine i dizajna
Veliki broj gostiju utjecao je i na odličnu prodaju muzejskih suvenira čija je ponuda ove sezone popunjena kreacijama modnog dvojca ELFS. Naime, samo za zadarski Arheološki muzej poznati hrvatski dizajneri osmislili su majice, tunike i torbe s motivima muzejskih postava. Tako je na majici otisnut keramički vrč u obliku ljudske glave iz 1. stoljeća, na tuniki car August, a na stiliziranim torbama nalaze se muški i ženski likovi iz liburnskog razdoblja. Sva tri artikla prodaju se jako dobro – majice i tunike za 200 kuna, a torbe za 150 kuna.
– Na ovaj način promiče se Arheološki muzej Zadar, odnosno hrvatska kulturna baština s jedne strane i hrvatski dizajn s druge, ističe još Marina Brkić.
Od drugih suvenira odlično se prodaje nakit inspiriran prapovijesnim postavom, kameni odljevi i razni ukrasni suveniri. Cijena ulaznice iznosi 30 kuna za muzej i 20 kuna za crkvu sv. Donata, kad je riječ o individualnim posjetiteljima, dok su cijene za grupne posjete niže i iznose 20 kuna za muzej i 15 kuna za crkvu sv. Donata.