Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mladi se na zabavama drogiraju ampulicama za pravljenje šlaga!

26.07.2019. 09:15
Mladi se na zabavama drogiraju ampulicama za pravljenje šlaga!


Ministarstvo zdravstva donijelo je privremenu zabranu zloupotrebe ampula dušičnog oksida ili tzv. plina smijavca kojeg partijaneri na turističkim destinacijama, posebice na plaži Zrće, masovno koriste kao zamjenu za opijate. Mediji su izvijestili da je Ministarstvo donijelo naredbu koja ostaje na snazi do 30. rujna, a koja zabranjuje uporabu koja nije u skladu s primarnom namjenom, a za čiju će se zloupotrebu i novčano kažnjavati.
Ampule tzv. plina smijavca u Hrvatskoj još uvijek nisu na popisu opojnih droga te se mogu kupiti legalno. Primarna namjena im je u medicini kao anestetik i ugostiteljstvu kao potisni plin za šlag zbog čega ih je teško zabraniti. Dok Ministarstvo zdravstva plin ne stavi na popis opojnih droga i uporabu te supstance zakonom ne zabrani teško da će se išta promijeniti, pišu razni mediji.
Za sada u Zadru nema prijavljenih slučajeva
Stela Klepac Erstić, voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar kazala nam je kako su upoznati s velikom dostupnošću tih ampula, ali kako slučajeva, odnosno susreta, s posljedicama zloupotrebe ampula dušičnog oksida u Zavodu nisu još imali jer takve osobe obično završe na Hitnoj ili u bolnici.
– Sporadično smo čuli od naših pacijenata da toga zaista ima, pogotovo na mjestima gdje se odvijaju i festivali. Svi komentiraju da to uglavnom korite stranci i da je vrlo lako dostupno, a pogotovo da nakon tih partija, ampula bude na sve strane. Ja se duboko nadam da će se ta materija staviti na popis opojnih droga i da će se njena upotreba zabraniti, kazala je Klepac Erstić.
– Iako zvuči zastrašujuće da ih je moguće kupiti na štandovima i da su legalne, to su ustvari ampulice koje se prije svega koriste po ugostiteljskim objektima za pravljenje šlaga… Pa tko bi mogao znati što će sve mladima pasti na pamet i zato pretpostavljam da još nije došlo na popis opojnih droga. Strašno je što sve mladi danas konzumiraju da bi se zabavili, od osvježivača prostora nadalje… Nažalost, to se ne može unaprijed znati i zabraniti jer tako bi se na popis moglo staviti pola stvari iz naših kućanstava, kazala je dr. Klepac Erstić dodajući kako su to sve proizvodi koji imaju svoju svrhu, ali se našao netko tko će tu svrhu zloupotrijebiti radi zabave i zarade.
Posljedice neadekvatne ili prekomjerne inhalacije dušičnog oksidula gotovo uvijek rezultiraju gubitkom svijesti, a potom i drugim, težim oštećenjima, nastavila je Klepac Erstić.
– Dušični oksid je 35 puta topljiviji od dušika, te kao takav krvlju puno brže ulazi u tjelesne šupljine nego što dušik iz njih uspije izaći. Tako se može nakupiti u trbušnoj šupljini, može doći do distenzije (širenja) crijeva, oštećenja srednjeg uha i rupture bubnjića. Velika je vjerojatnost toksičnog djelovanja s posljedičnim biokemijskim i kliničkim manifestacijama, pojasnila je dr. Klepac Erstić.
Sezonska zabrana
Siniša Kabić Peters, predsjednik Udruge Porat, kazao nam je kako se u udruzi još uvijek (na sreću) nisu susretali s posljedicama konzumiranja ampula dušičnog oksida.
– Ne znam jesu li to naši ovisnici koristili. Nije nam se još nitko javio u smislu da je tražio liječenje od toga ili da nam je prilikom navođenja sredstava rekao da je uzimao i dušični oksid, kazao je Kabić Peters dodajući kako se, prema njegovim saznanjima, to sredstvo do sada najviše koristilo na Zrću.
– Ljeti smo kao Udruga često znali ići na Zrće dijeliti prezervative, i ostali bi iznenađeni količinom tih ampula koje su bile pobacane posvuda. Ali to vam je tako, dok se ne zabrani koristit će se, kazao je Kabić Peters dodajući kako je, osim tih ampula prisutna zlouporaba još mnogih drugih sredstava za kućanstvo.
– Sva ta sredstva su u zlouporabi, ali nisu zabranjena jer kako zabraniti nešto što se koristi svakodnevno radi nekoga tko se odlučio time drogirati, kazao je prokomentiravši privremenu zabranu ampula dušikovog oksida.
– Ako je riječ o privremenoj zabrani, možda bi se moglo uvesti sezonsku zabranu, jer ipak se te ampule, između ostalog, koriste za slastičarstvo. Ili da se počne bolje kontrolirati kupovanje većih količina, dozvola, obrta… Ma sve se može napraviti i regulirati kada se hoće, ali svakako mi je drago da su donijeli zabranu, i nadam se da će i zaživjeti, kazao je Kabić Peters.
Ivanka Ledenko Matulić, predsjednica Udruge Nada, sumnja da će zabrana zaživjeti jer će uvijek biti onih koji će raditi mimo zakona.
Ta kemija, kada se proba, nema povratka
– Mislim da će to biti jako teško zaustaviti s obzirom na to da je još uvijek u slobodnoj prodaji. To će se opet preprodavati. U udruzi još nismo imali susreta s ovisnicima koji su to koristili, uglavnom nam se javljaju roditelji zbog sintetičkih droga, kazala je Ledenko Matulić osvrnuvši se na opasnosti koje dolaze uz sva ta eksperimentiranja s raznoraznim sredstvima.
– Nažalost, djeca eksperimentiraju i isprobavaju sve i svašta, a nisu niti svjesna u koje opasnosti ulaze. To je ta najgora dob od 14, 15 godina kada su znatiželjni, sve bi htjeli probati, a »sintetika«, koja iz godine u godinu uzima sve više maha, je najopasnija. Ta kemija kada se proba, nema povratka. S heroinom se znao početak i kraj, međutim, sa sintetičkim drogama dolaze trajne i nepopravljive posljedice, kazala je Ledenko Matulić dodajući kako se kod ovisnika o sintetičkim drogama javlja dualna dijagnoza koja podrazumijeva cjeloživotno uzimanje lijekova.
-Trebalo bi se nešto poduzeti po tom pitanju, možda strože mjere ili sl. Šteta, sve te mladosti koja sebi uništava život.