Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SUGLASNOST GRADA Čistoća zapošljava petnaestak sezonaca

26.07.2020. 14:09


Direktor zadarske Čistoće, Dragan Maračić, jednom se slikovito izrazio kako je količina smeća najbolji pokazatelj turističke situacije u Zadru. Stoga su, sukladno povećanju dnevnih količina, na početku ljeta razmatrali i zapošljavanje sezonaca.
Kako je predsezona bila loša, nije se posrećilo niti jednom njihovom sezoncu, no provjeravajući kakvo je trenutno stanje, saznajemo da će zaposliti čak njih petnaestak. Naime, početkom lipnja Maračić nam je kazao da imaju preporuku Grada o nezapošljavanju sezonskih radnika, napominjući da će ipak pratiti stanje oko dolaska gostiju. Najavio je angažiranje sezonaca shodno potrebama, prije svega za uređenje plaža, odvoz otpada i održavanje čistoće javnih zahoda. Ukoliko se pokaže da turista ipak ima, obavijestit će Grad kao njihova vlasnika da porast broja gostiju traži i zapošljavanje sezonaca.
 


Ostaju na poslu do 15. rujna


To se upravo i dogodilo – zahvaljujući porastu broja gostiju Čistoća ovih dana zapošljava vozače i transportne radnike:
-Kao što sam i najavio na početku sezone, pratili smo situaciju s dolaskom turista i vidjeli da su količine otpada porasle te smo ovoga ponedjeljka imali 430 tona otpada, dok je maksimalna količina prošle godine iznosila 520 tona. To je najbolji dokaz da su turisti itekako došli na naše područje. U skladu s tim podacima, od Grada Zadra zatražili smo suglasnost za zapošljavanje, koju smo i dobili. Tako ćemo zaposliti četiri vozača i osmoricu transportnih radnika te ukupno ove sezone imati angažiranih do petnaestak sezonaca – kaže Maračić.
Sezonski radnici u Čistoći ostaju sve do 15. rujna s obzirom da im dotad traje ljetni raspored posla. Naime, ovoj komunalnoj tvrtki posao se ljeti udvostručuje pa se s dnevnih 150 tona otpada količina poveća na čak 500 tona. Direktor Čistoće stoga je još na početku sezone upozorio da se s njihovim brojem djelatnika ne može pokrivati toliki posao, zbog čega će morati angažirati sezonce.
 




700 tona pijeska i lišća


No, i najnoviji izvještaj o količini smeća pokazuje da je količina prikupljenog miješanog komunalnog otpada u svibnju 2020. godine iznosila 3.700 tona. U istom mjesecu prošle godine 4.600 tona. Smanjenje od 19 posto posljedica je manjeg generiranja otpada u sektoru gospodarstva i turizma, a otpad je dobar pokazatelj stanja, zaključuje Maračić, napominjući da Čistoća ima još jedan indikator količine otpada, javnosti inače malo poznat, a riječ je o otpadu s cesta:
– Čistilice kojima čistimo zadarske ceste godišnje pokupe oko 700 tona pijeska i lišća, a podatke i o toj vrsti otpada imamo jer se i ono važe na deponiju. To je nešto što ljudi niti ne primjećuju, a mi stotine tona pijeska dižemo sa zadarskih ulica – ističe direktor zadarske Čistoće.
U svakom slučaju, porast broja gostiju donio je korist i sezonskim radnicima ove komunalne tvrtke koji su mislili kako će ovu sezonu ipak morati potražiti neki drugi posao. No, znatan porast količine otpada pokazuje da, unatoč koroni, sve veći broj turista dolazi u našu županiju.