Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Završetak radova očekuje se u rujnu

26.07.2020. 13:15


Radovi na uređenju zadarskih bedema zahuktali su se i već se mogu vidjeti obrisi buduće šetnice na Muraju. Prošetali smo jučer Murajem te smo razgovarali sa Šimom Erlićem, pročelnikom UO za EU projekte u kojoj su fazi radovi.
– Radi se paralelno na svim dijelovima bedema u punoj dužini od 750 metara. Prva faza radova obuhvaćala je središnji dio bedema, dok su za završnu fazu ostavljeni rubni dijelovi koji se sada rade. Središnja faza parternog uređenja bedema se privodi kraju, završavaju se betonski radovi, dovedena je komunalna oprema, klupice te se uređuje hortikultura, rekao je Šime Erlić. Dodao je kako se radi priprema za drugu fazu radova na parternom uređenju bedema, a koja podrazumijeva donji dio bedema od od Muzeja antičkog stakla do Tehničke škole te zapadni dio kod hotela Bastion. Na tom dijelu je podignut sloj asfalta te se rješavaju instalacije i infrastruktura nakon čega će početi betonski radovi kako bi šetnica u svim dijelovima bila u istoj formi.
– Zadovoljan sam dinamikom radova i načinom kako to teče te nemamo većih problema. Što se tiče arheoloških radova i oni su završeni, sve je posnimljeno i evidentirano te taj dio možemo zatvoriti i nastaviti s radovima. Sredinom kolovoza krećemo s betoniranjem završnih dijelova i mislim da bi kroz rujan trebali imati završne obrise bedema, rekao je Erlić. Naglasio je ako vjeruje da bi prema njegovim predviđanjima bedemi trebali biti ušminkani do kraja godine. Nakon što završe radovi najavio je kako će nabaviti specijalizirane kućice koje će biti postavljene u središnji dio bedema iznad tržnice te će nuditi dodatne sadržaje u smislu ugostiteljstva, prodaje suvenira te autohtonih proizvoda koji bi trebali privući ljude.
Inače, osnovni cilj projekta je stvaranje novog integriranog kulturno-turističkog proizvoda grada Zadra kroz obnovu i turističku valorizaciju nepokretnih kulturnih dobara te unapređenjem sustava za upravljanje i promociju turističke destinacije.


»Što se tiče arheoloških radova i oni su završeni, sve je posnimljeno i evidentirano te taj dio možemo zatvoriti i nastaviti s radovima
Šime Erlić