Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Gradu predložena realizacija projekta »Krešimirova obala – Rampada«

26.07.2021. 11:27


Požar, koji je nedavno buknuo kod deponija u Diklu, bio je povod za razgovor s predsjednicom Mjesnog odbora Diklo Martinom Matešić. Naime, deponij je trn u oku stanovnika ovog turističkog dijela grada, jer vjetar zna donositi neugodne mirise, a ovaj put su strahovali i od požara. Osim problema deponija s Matešić smo razgovarali i o drugim aktivnostima i planovima ovog MO-a.


Zaštita šume od Žmirića do Petrčana
U gašenju požara u Diklu sudjelovala su dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, dok je sa zemlje djelovalo nekoliko ekipa Javne vatrogasne postaje Zadar i JVP Nin, kao i DVD iz Nina, Vatrogasci su nakon djelovanja kanadera gasili rubne dijelove zahvaćenog prostora. Prema neslužbenim informacijama požar se proširio iz nastambi osoba koje s deponija u Diklu prikupljaju metalne dijelove otpada, a to naselje je uglavnom i izgorjelo u požaru.
– Područje MO-a Diklo ima velike šumske površine, uglavnom alepskog bora kojim su bile pošumljavane. Hrvatske šume započele su proces čišćenja šuma i upravo ovakvi požari pokazuju koliko je važno održavanje šume i briga o njoj. Veselimo se realizaciji projekta Musapstan i nadamo se da će se po uzoru na Musapstan valorizirati i naše šume, a posebice cjelinu od predjela Žmirići do Petrčana, koje mogu biti doista atraktivan i vrijedan resurs za razvoj turizma, kazala je Matešić, te se osvrnula na obećano zatvaranje odlagališta otpada.
– Gradonačelnik Dukić u svom je predizbornom programu, kao i na sastanku s našim mještanima, istaknuo kako se odlagalište zatvara sljedeće godine. Željno iščekujemo taj trenutak, istaknula je Matešić dodajući uz želju o zatvaranju deponija »zeleni plan« uređenja javnih površina kao osobito važan za turistički orijentirano područje.


Obnavljaju se zelene površine
– Na obnovi zelenih površina na prostoru MO-a Diklo radi se u skladu s mogućnostima, ali i uzevši u obzir planove za realizaciju projekta aglomeracija Zadar – Petrčane koja obuhvaća i Diklo. Naime, paralelno s realizacijom ovog projekta radit će se i na obnovi zelenih površina. U ovoj godini obnovljen je drvored tamarisa uz lučki bazen 1 (kod Taverne) te je kultiviran prometni trokut na sjevernom ulazu u Diklo (kod odlagališta), kazala je Matešić te istaknula kako paralelno s projektom aglomeracije Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra kreće s projektom proširenja Krešimirove obale, a što bi trebalo obuhvatiti dugo iščekivano uređenje pješačkog dijela i u jednom obuhvatu promet u mirovanju, tj. parking.




Problem parkirališta, sunčalište, turisti
Matešić smo upitali o nadolazećim infrastrukturnim projektima i unaprjeđenju prometne infrastrukture ovog atraktivnog zadarskog kvarta.
– Gradu Zadru predložili smo realizaciju projekta spojna cesta/koridor »Krešimirova obala – Rampada« kojim bi se povezali s planiranom obilaznicom Dikla te prometnicom Put Nina. Na taj način uspostavili bismo kružni tok prometovanja javnog prijevoza oko samog mjesta te ujedno osigurali dovoljan broj parkirnih mjesta kojih sada nedostaje. Ovaj projekt je nužan već danas jer daje rješenje prometne infrastrukture i potreba u pogledu prometa i parkirališta s kojima smo već suočeni, a s druge strane je i vizionarski jer promišlja budući razvoj grada na način da sagledava njegov daljnji rast na vrijeme, naglaila je Matešić te se osvrnula na mišljenja mještana o uređenju sunčališta.
– Pri kraju je prva faza uređenja sunčališta. Nakon tehničkog pregleda utvrđeno je kako je radi visine i opasnosti od pada za vrijeme oseke potrebno postavljanje ograde. Ovo je prva od pet faza, odnosno 50 od 225 m šetnice. Mišljenja mještana su podijeljena, ali za kompletan efekt važna će biti rekonstrukcija i proširenje Krešimirove obale te dovršetak cjelokupnog projekta, kazala je Matešić i dodala kako će ta nova vizura biti dodatni plus u turističkom smislu.
Što se tiče ove sezone, kako kaže Matešić, u Diklu ima poprilično posjetitelja za koje je bio pripremljen i kulturno-zabavni sadržaj, ali se zbog epidemiološke slike i najavljenih pooštrenja, nažalost, moralo odustati od tradicionalnog ljetnog programa.


Dobra suradnja s Gradom
Za uređenje i ugodan život stanovnika ovog dijela grada važno je provođenje projekata koji tome pridonose, odnosno suradnja s Gradskom upravom koja osluškuje potrebe Dikljana.
– Do sada smo uglavnom imali uspješnu suradnju s Gradom Zadrom, koji podržava našu viziju da Diklo bude mjesto po mjeri mladih obitelji. Turizam i duga obala okosnica su njegova razvoja, ali u Diklu se živi cijelu godinu, a ne samo ljeti. Kroz posljednje dvije godine smo naporno radili i tako ćemo nastaviti i dalje. Uz do sada spomenute infrastrukturne projekte, radit ćemo i na tome da Područna škola Diklo ima produženi boravak, da se izgradi novi vrtić, uspostavi ambulanta obiteljske medicine i obnovi sportsko – rekreativni centar, zaključila je Matešić.