Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prošlosezonski balans iskustva i mladosti želja je i u budućnosti

26.07.2021. 06:41


Puno toga se promijenilo u KK Sonik Puntamika od završnice prošle sezone koju bismo s pravom mogli nazvati najuspješnijom u povijesti kluba iz Jazina. Najbolji trener po izboru struke u HT Premijer ligi Hrvoje Vlašić više nije za kormilom zelenog broda, a naslijedio ga je njegov »učenik« i trenutni izbornik U16 reprezentacije Stipe Kuliš. U svlačionici više nema ni Tomislava Cvitkovića, Lovre Runjića, Sandra Rašića, Marina Vručinića niti Jakova Vladovića koji su pronašli nove angažmane ili odlučili prestati s aktivnim igranjem košarke. Na prvi pogled kreće se ispočetka, ali prošla sezona je stvorila veliki zalog za budućnost koji se jako dobro ogleda u činjenici da su čak trojica trenera pozvana u omladinske selekcije Hrvatske. Uz izbornika Kuliša reprezentativno ljeto imaju lanjski kondicijski trener Josip Miliša koji je dobio priliku raditi s Dinom Repešom u muškoj reprezentaciji za igrače do 20 godina i trener brončanih kadeta Roko Jurlina koji je pomoćnik u U14 i U15 selekcijama.
– To je velika stvar za sam klub, ali i za čitavu zadarsku košarku. HKS je prepoznao njihov dugogodišnji rad, prije svega rad Stipe Kuliša koji je već 11 godina s nama u Puntamiki, koji je prošao sve selekcije i koji svakoga dana ulaže sebe, te je ovog ljeta dobio priliku samostalno voditi hrvatsku reprezentaciju. Roko Jurlina je trener u naletu koji je nekoliko sezona radio s Kulišem, a ove godine je kao »nagradu« za kvalitetne rezultate kao pomoćni trener dobio poziv u U14 i U15 selekcije. Sjajna je to stvar i za klub i za njega osobno. Na koncu, tu je i Josip Miliša, naš prošlosezonski kondicijski trener, koji se vratio u omladinske selekcije te je prepoznat kvalitetan rad koji je napravio u Sonik Puntamiki. Mislim da se u povijesti hrvatske košarke nije dogodilo da su trojica trenera iz jednog kluba dobila priliku raditi u reprezentacijama te ćemo nastaviti tražiti mlade trenere koji će se promovirati kroz rad u klubu i dizati svoje znanje kako bi došli na što je moguće višu razinu – kazao je u uvodu predsjednik Sonik Puntamike Mirko Jošić.


Mladost i iskustvo
Prošlosezonski povijesni rezultat pod vodstvom trenera Hrvoja Vlašića došao je kao plod napornog rada od početka sezone, a ostvaren je, među ostalim, zahvaljujući osjetljivom balansu unutar svlačionice koja je imala pravi omjer mladosti i iskustva. »Senatori« su vukli kada je trebalo i svojim savjetima pomagali »mladim lavovima« koji su zarađenu minutažu vješto iskoristili i dokazali se pod svjetlima velike pozornice.
– To je naša vodilja već neko vrijeme i na tom valu smo prošle sezone odlučili dignuti stvari na razinu više. Cvitkovića smo prepoznali u, uvjetno rečeno, manjem klubu, Rašić je kod nas dobio prve prave seniorske minute, a Runjića smo doveli na posudbu iz Splita. Vjerujem da smo im dali dobar vjetar u leđa pred nastavak karijera. Iskreno, smatram da su trebali ostati s nama i da bi u Soniku nastavili na putu košarkaškog razvoja, tim više što najbolje znamo njihove prednosti i nedostatke, ali nadam se da će u tome uspjeti i u novim sredinama. U hrvatskoj košarci se često trči za rezultatom i klubovi postavljaju ciljeve koji su u određenom trenutku nerealni. Mi smo, pak, ušli u svojevrstan rizik s mladim igračima i na koncu napravili spoj mladosti i iskustva. Vjerujem da smo pronašli dobar balans i s time ćemo nastaviti i u budućnosti – rekao je Jošić.
Minutaža, igrački napredak i dobre igre koje je navedeni trojac prošle sezone pokazivao u Jazinama mogli bi poslužiti kao vodilja nekim drugim talentiranim mladićima koji će Puntamiku prepoznati kao dobro mjesto za razvoj i bitnu stepenicu u stvaranju košarkaške karijere.
– Već sada smo vrlo blizu dovođenja dvojice mladih igrača rođenih 1999. godine koje smo prepoznali kao vrlo potentne. Njima ćemo priključiti i naše mlade dečke kojima želimo dati priliku za stjecanjem iskustva i to će nam biti vodilja za budućnost. Teško je u ovom trenutku o tome govoriti, ali mislim da bi to mogla biti još jedna lijepa priča – nada se čelni čovjek Puntamike.


Kompletan paket
Nisu samo seniori prošle sezone ostvarili izvrstan rezultat. Kadeti su se iz Zagreba s državne završnice vratili s broncom oko vrata i time na najbolji mogući način zaključili uspješnu sezonu kluba.
– To je sjajan rezultat i zasigurno jedna od povijesnih stvari. Idemo u dobrom smjeru. Shvatili smo da ne smijemo robovati ustaljenim pravilima, već da neke stvari trebamo »razdrmati« te smo kadetsku selekciju pretvorili praktički u juniorsku, čime su ti mladići dobili određeni broj kvalitetnih utakmica koje su im nesumnjivo pomogle u susretima protiv igrača iz svoje dobne kategorije. Izuzetno sam ponosan na te klince, na njihovo ponašanje i na njihov, ne samo košarkaški, već i cjelokupni razvoj. Želja mi je da napravimo kompletan paket i da ti mladići naprave ne samo košarkaški, već i akademski, a kasnije i poslovni iskorak. Košarka je tu zasigurno jedan od faktora koji im je pomogao, naučio ih sportskom pristupu, redu, radu i disciplini te će im pomoći i na daljnjem životnom putu – naglasio je Jošić.
Polako se približava početak nove sezone koja bi prema dostupnim informacijama trebala startati u drugoj polovici rujna, a Puntamičani će s pripremama krenuti dosta rano, već 9. kolovoza kada će početi brusiti kondiciju za nadolazeće izazove.
– Jako smo blizu zaokruživanja igračkog kadra i zatvaranja priče s kojom ćemo krenuti. O imenima još ne bih pričao, sve će se vidjeti prvog dana priprema, ali stručni stožer je već složen te je pojačan zvučnim košarkaškim imenom. Smatram da smo taj dio izvrsno pokrili i da će se to na koncu vidjeti i na parketu. Ići ćemo na kombinaciju mladosti i iskustva. Dvojici mladića 99. godišta koji će nam se priključiti dodat ćemo i par momaka iz juniorskog pogona, uz ostatak »senatora« koji su već neko vrijeme s nama. Mislim da smo blizu te da ćemo i sljedeće sezone biti prepoznatljivi kao momčad.




Cilj ostaje isti
Velikih rezultatskih imperativa nema. Kao uvijek, i nadolazeće sezone cilj je ostanak među hrvatskom košarkaškom elitom.
– To je uvijek osnovni cilj. Ove sezone bi se trebao promijeniti sustav natjecanja te bi se, kao nekada, trebala igrati Liga za prvaka i Liga za ostanak. Još uvijek ništa nije službeno, za sada ne znamo ni kada ćemo krenuti s natjecanjem, ali očekujem da ćemo sve informacije dobiti u narednih nekoliko dana. Po mojim saznanjima prenosit će se bodovi iz prvog dijela sezone, što je po meni poštenije jer su neki klubovi znali kalkulirati i pred Ligu za ostanak dovoditi nekoliko igrača. Ovako će se valorizirati rad od početka sezone, a ne samo u posljednjih nekoliko mjeseci – zaključio je Jošić.


Puntamika je uvijek uz Zadar
Kao »drugi« zadarski klub u HT Premijer ligi Sonik Puntamika je dobar poligon za talentirane mlade igrače na prelasku iz juniorske u seniorsku košarku.
– Suradnja s KK Zadar je dobra i nekoliko puta smo zajedno »pretresali« određene stvari. Smatram da bi se određeni broj mladih igrača trebao promovirati kroz Puntamiku, što smo i pokušali napraviti u par navrata, ali odluka prvog trenera momčadi s Višnjika je bila da će oni dobivati minutažu u seniorima Zadra. Puntamika želi uvijek biti uz Zadar i kad god se pojavi prilika ili potreba da mladi igrači dobiju priliku u HT Premijer ligi, mi ćemo to bez razmišljanja prihvatiti – istaknuo je čelni čovjek Puntamike.


I dalje Sonik, ali…
Prošlo je već dosta vremena otkako je Sonik prodan Studencu, čime su Puntamičani izgubili glavnog sponzora čije su ime nosili dugi niz godina.
– Trenutno radimo na tom problemu, ali još uvijek nismo došli do konačnog rješenja. Zahvalio bih se obitelji Sorić koja je prepoznala naš trud i rad i koja nas je godinama podržavala. Klub u zadnjih godinu dana nema glavnog sponzora, no nismo mijenjali ime čekajući kako će se čitava situacija rasplesti. Nama je trenutno jako bitno pronaći financijska sredstava kako bismo nastavili normalno funkcionirati i kada pronađemo novog generalnog sponzora promijenit ćemo ime – priznao je Jošić.


Napravljen veliki iskorak
Prošlosezonskim petim mjestom na ljestvici HT Premijer lige i tijesnim porazom u četvrtfinalu doigravanja izjednačen je najbolji rezultat u povijesti kluba ostvaren 2011. godine.
– Kada smo krenuli sa slaganjem igračkog kadra osnovni cilj nam je bio ostanak u HT Premijer ligi, međutim već je sam početak sezone donio rezultate koji su nam dali vjetar u leđa te nas je košarkaška javnost dosta rano počela doživljavati kao najugodnije iznenađenje prvenstva. Znali smo da će u pojedinim trenutcima doći do određenih padova, no kada se podvuče crta napravili smo izvrstan rezultat i s jednim od najmanjih budžeta u elitnom razredu hrvatske košarke stigli do povijesnog petog mjesta. Bio je to veliki iskorak i pravi put za klub kakav je Sonik Puntamika. Posebno mi je drago što su mladi igrači iskoristili prošlu sezonu da se isprofiliraju na velikoj pozornici. Žao mi je što nisu ostali s nama jer sam uvjeren da bi se digli na još višu razinu, no to je bila njihova odluka i želim im sve najbolje u daljnjem košarkaškom razvoju. Tko zna, možda se sretnemo u budućnosti – kazao je Jošić.


Veliko hvala Vlašiću
Jedna od najzaslužnijih osoba za prošlosezonski povijesni rezultat je trener Hrvoje Vlašić koji je svojim znanjem i iskustvom prometnuo Puntamičane u najugodnije iznenađenje HT Premijer lige.
– Uoči početka sezone naglasak samo stavili na zadržavanje kontinuiteta igranja u elitnom razredu hrvatske košarke, no na koncu smo nadišli sve zacrtano i ostvarili izvrstan rezultat. Najviše zahvaljujući njegovom radu i uloženom trudu kroz čitavu sezonu, kao i radu pomoćnog trenera Stipe Kuliša. Na koncu je to prepoznala košarkaška struka i zasluženo ga izabrala za najboljeg trenera sezone. Zahvaljujem mu na svemu što je napravio za klub i želim mu puno sreće u nastavku karijere – naglasio je Jošić.


Kuliš zaslužio priliku
Odabirom Vlašićeva prošlosezonskog »učenika« kao novog trenera prve momčadi zadržan je kontinuitet struke i nastavljena politika »guranja« mladih snaga.
– Smatrali smo da Stipe Kuliš, koji je prošle dvije sezone bio pomoćni trener, zaslužuje priliku u glavnoj ulozi te smo time zadržali kontinuitet struke. To će nas voditi i u budućnosti. Davat ćemo priliku mladim trenerima i mladim igračima te pokušati zajedno napredovati i pritom ostvarivati zacrtane rezultate – otkrio je Jošić.