Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrtić u Pakoštanima postao pretijesan, načelnik najavio gradnju novih kapaciteta

26.07.2021. 11:33


Pod predsjedanjem Marina Barešića održana je prva radna sjednica novog Općinskog vijeća Općine Pakoštane. U Općinskoj vijećnici u prizemlju općinske zgrade, sjednica je započela s 12 od 13 vijećnika, a opravdano je kasnio Domagoj Juričin.
Svečanu prisegu dali su Božidar Lokin i Leon Čudina (HDZ-HSP-HSS-HSP AS), koji nisu nazočili na konstituirajućoj sjednici. U daljnjem tijeku sjednice za potpredsjednika Općinskog vijeća izabran je Božidar Lokin (HSP AS), uz suzdržane vijećnike Ivicu Bakiju (HNS-SDP-AM-SU) i Antonija Lokina (Most).


Privatni ili javni put u Vrgadi
Na aktualnom satu vijećnik Eriden Livić (HNS-SDP-AM-SU) pitao je načelnika Milivoja Kurtova u kojoj fazi je rješavanje predmeta po prijavi Vrgadina za zatvaranje puta na otoku Vrgada.
– Komunalni redar je izišao na teren, napravio je zapisnik. Predmetni put, odnosno staza širine je od 80 do 120 cm, što se vidi u katastarskim snimkama iz 1985. godine, ide od Pržine do Pijacala, označena je i u prostornom planu. Vrgadini tvrde da je to put, međutim, vlasnici nekretnine osporavaju put jer imaju upis u sud i katastar bez ucrtanog puta, postoji pisana korespodencija iz koje je vidljivo da je uspostavljeno pravo puta, kazao je Kurtov, te je pojasnio daljnju proceduru.
– To pravo puta treba upisati u zemljišne knjige, naručit će se i izrada geodetskog elaborata sukladno Zakonu o cestama u namjeri da se put ucrta, a onda je pitanje hoće li vlasnici uložiti prigovor i kakvu će sud donijeti odluku, istaknuo je Kurtov.
Božidar Lokin je rekao kako je dobio dopis stanara iz apartmanskog naselja Kozarica koji, kaže on, imaju problema s nedovršenom i neuređenom infrastrukturom (parking, put itd.)


Sramotno ponašanje na Kozarici
– Potrebno je imenovati predstavnika stanara, povjeriti održavanje zgrada ovlaštenoj tvrtki. Općina je u postupku rješavanja upisa prava vlasništva na cesti, ako to pitanje bude riješeno i kada Općina bude vlasnik puta i pješačke staze do mora, taj prostor će kompletno urediti. Pitanje parkinga se sada rješava na način da se može uzeti sezonska karta na parkiralištu Jaz, a kad se izgradi podzemna garaža na Jazu, koja je u postupku ishođenja dokumentacije za gradnju, ponovno će se dati mogućnost kupnje sezonskih karata, kazao je Kurtov, ukazavši na dodatni problem.
– Na toj lokaciji bilo je problema i neugodnosti upravo zbog nekih vlasnika apartmana koji su branili ostalim građanima i turistima da prolaze tim putem prema plaži što je bilo sramotno jer se tim putem prolazilo davano prije nego su apartmani izgrađeni. Općinsko vijeće smanjivalo je obveze plaćanja najma i zakupa jer je došlo do zabrane rada zbog Covid-19 i prihodi su smanjeni što utječe i smanjenje planiranih ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Ako prihodi budu rasli sigurno će se otvoriti mogućnosti za poboljšanje infrastrukture pa i ovog dijela naselja, poručio je Kurtov.




Vrtići u Vrani i Dragama
Zbog nedovoljno mjesta za prijem sve djece, vrtiću s jaslicama kod igrališta NK Pakoštane, prije dvije godine rekonstruiranom i dograđenom u iznosu od 7,2 milijuna kuna, privremeno će se u najam uzeti privatni prostor na adresi Jure Kaštelana 1.
– Demografske obnove nema i ne može biti bez mladih ljudi. Sada imamo situaciju da je potrebno osigurati dodatna mjesta za boravak djece u vrtiću. Bilo bi dobro da natalitet i dalje raste, a problem kapaciteta se može riješiti i na ovaj način, najmom privatnog prostora. Imamo u planu gradnju novih kapaciteta, za sada je ovo prihvatljivo rješenje, naglasio je Kurtov.
Primarni općinski cilj je omogućili svoj djeci smještaj u vrtić.
– Može se raditi na izradi dokumentacije za vrtić u Vrani i vrtić u Dragama, i tada bi ovaj u Pakoštanima zadovoljio potrebe ovog mjesta, mišljenja je predsjednik OV-a Barešić, predsjednik općinskog HDZ-a.
Strategiju razvoja turizma Općine Pakoštane za razdoblje 2021.-2025. godine izlagala je Danijela Vulin, direktorica TZO-a Pakoštane.


Statut, Poslovnik i Juština
Za predsjednika Komisije za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost imenovan je Slavko Prtajin, a za članove Božidar Lokin i Antonio Lokin.
U Nadzorni odbor trgovačkog društva Juština d.o.o. imenovani su: Marija Vulin, Nedjeljko Striguljica, Andrija Kazija, Dragan Vukoja, Ivana Vujasin Abramović, Eridin Livić i Dino Barešić.


Počasni građanin dr. Šime Vučkov, četiri priznanja zdravstvenim djelatnicama
Na prijedlog novoizabranog Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja Općine Pakoštane (predsjednik Marin Barešić, članovi Leon Čudina i Ivica Bakija) Općinsko vijeće donijelo je odluku o dodijeli javnih nagrada i priznanja koja će dodijeliti u povodu Dana općine, 31. srpnja 2021.
Kao izraz javnog priznanja za osobite zasluge, Općinsko vijeće prof. dr. sc. Šimu Vučkova dr. med. imenuje počasnim građaninom Općine Pakoštane.
Općinska priznanja za doprinos u zdravstvenom sustavu te u razvijanju društvenih odnosa značajnih za Općinu Pakoštane, idu Mariji Straz Kazija, tajnici glavnog ravnatelja KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu; Jadranki Lokin, računovotkinji u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu; Grozdani Erlić, zdravstvenoj djelatnici u ordinaciji dr. Pešić u Pakoštanima i Kristini Bač.