Obilježavanje 30. obljetnice osnutka 7. domobranske pukovnije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Izložba ratnih fotografija i film Dinka Denone
Autor: 
Sedmoj domobranskoj pukovniji su pristupili iskusni bojovnici iz već utemeljenih zadarskih postrojbi koje su novim ustrojem svedene ili na taktičke grupe ili potpuno ukinute, a za prvog zapovjednika je imenovan poručnik Bruno Fuzul
Ana ŠARIĆ
Program obilježavanja je predstavljen u Providurovoj palači

U srijedu, 27. srpnja obilježava se 30. godišnjica osnutka 7. domobranske pukovnije, kroz čiji je sastav prošlo više od 5000 branitelja zadarskog kraja. Tim povodom jučer je u dvorištu Kneževe palače održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen bogat program obljetnice kao i ratni put pukovnije koja je osnovana 1992. po zapovijedi predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana. Program obilježavanja 30. godišnjice predstavio je predsjednik i jedan od ratnih zapovjednika Danijel Kotlar.

- Često govorimo kako su branitelji temelj države, a da o tome mnogi i ne razmišljaju, međutim gledajući nemilu situaciji između Rusije i Ukrajine vidimo kako samo branitelji Ukrajine ti koji će obraniti slobodu ukrajinskog naroda. Slična je situacija bila i 91. godine kada su hrvatski branitelji obranili hrvatsku državu, a i do 95. je potpuno oslobodili. Hrvatski branitelji temelj su države, kazao je Kotlar.

Branitelji temelj države

Uz predsjednika Kotlara konferenciji za medije nazočili su dopredsjednik Enriko Jurić, tajnik Predrag Grbić, nekadašnji zapovjednik Damir Vicković i član udruge Ivica Smoljan. Svečani program započinje u srijedu u 18 sati na Gradskom groblju gdje će se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast svim poginulim braniteljima, a posebno onima 7. domobranske brigade. Potom će se u 19 sati služiti sveta misa u crkvi sv. Šime. U 19:30 u Providuruvoj palači otvorit će se izložba ratnih fotografija, a od 20 sati održat će se svečana akademija na kojoj će biti prikazan film redatelja Dinka Denone kojem su članovi Udruge ustupili materijale. Od 21:30 sati na Narodnom trgu na programu je zabavni glazbeni program za koji su zaduženi Ivica Ićo Sikirić i klapa Bibinje.

Oslobađali domovinu

Podsjetimo, odmah po utemeljenju 7. domobranska pukovnija preuzela je dio bojišnice na Velebitu, koji je držala Planinska satnija s područja Starigrada, sastavljena od već iskusnih i provjerenih ratnika. Do kraja 1992. preuzeta je cijela bojišnica od Novskog ždrila, pa do Zrilića ponad Gorice. U sastav pukovnije uključeni su dragovoljci iz Zadra i zadarskog zaleđa, s golemim ratnim iskustvom i željom da se postrojba osposobi za konačno oslobađanje domovine. Važan doprinos 7. domobranska dala je u operaciji »Oluja« kada besprijekorno ostvaruje dobivenu zadaću i oslobađa zadarsko zaleđe. Sredinom kolovoza 1995. pukovnija dobiva zonu odgovornosti na planini Bobara i s ostalim postrojbama Hrvatske vojske sudjeluje u operaciji »Maestral« kada se oslobađa Drvar. Nakon umirovljenja pukovnika Danijela Telesmanića Dida. Godine 1997. pukovnijom zapovijeda pukovnik Darko Banić, do konačnog ustrojbenog gašenja postrojbe 1998. godine. U poratnom vremenu udruga veterana čuva uspomene na poginule pripadnike, preminule nakon Domovinskog rata te pomaže svojim članovima i njihovim obiteljima.

- Udruga je formirana 2014. godine otkad neprestano djeluje održavajući spomen na poginule branitelje, surađujemo s obiteljima naših suboraca, a sudjelujemo i u humanitarnim akcijama pa smo tako nedavno pomogli jednoj ukrajinskoj obitelj, kao i obitelji Torić, zaključio je Kotlar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno