Poljsko - hrvatska suradnja na podvodnoj arheologiji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Potpisan dvogodišnji sporazum o partnerstvu
Kolege iz Poljske predstavili su nam Centar za konzervaciju brodova u Tczewu, Ribarski muzej u Helu, te glavnu muzejsku zgradu u Gdañsku, kazao je Mladen Pešić
Posjet centru za konzerviranje brodova u Tczewu

Stručnjaci za podvodnu arheologiju iz Hrvatske i Poljske tijekom dvogodišnje će suradnje na popularizaciji podvodne kulturne baštine u sklopu projekta »Poljsko - hrvatska razmjena iskustava u okviru UNESCO - ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine«, putovati, razmjenjivati znanja i tehnike, te učini nove načine konzervacije i prezentacije pomorske baštine. Više o projektu kazao nam je ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, Mladen Pešić.

Popularizacija pomorske kulturne baštine

Početkom 2022. godine potpisan je dvogodišnji Sporazum o partnerstvu i suradnji između Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru i Nacionalnog pomorskog muzeja u Gdansku. Glavni povod sklapanju Sporazuma bila je činjenica da je dana 17. svibnja 2021. godine Republika Poljska ratificirala UNESCO - vu Konvenciju o zaštiti podvodne kulturne baštine. Istu je konvenciju Republika Hrvatska ratificirala još 2004. godine kao treća država na svijetu.

- Konvencija o zaštiti podvodne kulturne baštine iznimno je važan dokument kojim se utire put načinima zaštite, ali i valorizacije pomorske kulturne baštine, koju mi u Zadru već godinama njegujemo. Stoga nam je sva znanja i vještine koje imamo važno podijeliti s kolegama koji tek počinju svoj put, ali istovremeno i naučiti tehnike i načine konzerviranja i prezentacije građe, koji nam mogu poslužiti u daljnjem radu, kazao je Pešić i dodao kako Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ima zadaću snažno promicati načela Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine i njezinu provedbu u Europskoj uniji, jugoistočnoj Europi te drugim državama članicama UNESCO-a, što je ujedno jedan od osnovnih ciljeva u skladu s UNESCO-vim statusom kojeg nosi od 2006. godine.

Navedeni sporazum o partnerstvu provodi se temeljem projekta »Poljsko-hrvatska razmjena iskustava u okviru UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine«, a sufinanciran je od strane poljskog ministra kulture i nacionalne baštine u sklopu Programa »Nadahnjujuća kultura« te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Suradnja stručnjaka iz dviju zemalja

- Jedna od glavnih zadaća projekta je promicanje poljske podvodne kulturne baštine Baltičkog mora u Hrvatskoj, kao i hrvatske podvodne baštine u Poljskoj. U sklopu projekta bit će organizirane dvije izložbe plakata u Hrvatskoj, a u četiri studijske posjete naši će i poljski konzervatori i podvodni arheolozi steći nova znanja i vještine, kazao je Pešić, te dodao kako su studijske posjete već započele i to odlaskom djelatnika Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru u Poljsku i to u Nacionalni pomorski muzej u Gdansku, čiji su djelatnici posvećeni istraživanju, očuvanju i prikupljanju nalaza vezanih uz pomorstvo, ribarstvo i pomorsku trgovinu, te očuvanju poljske pomorske tradicije kroz povijest.

- Kolege iz Poljske predstavili su nam Centar za konzervaciju brodova u Tczewu, Ribarski muzej u Helu, te glavnu muzejsku zgradu u Gdansku gdje rade u bogato opremljenim konzervatorskim radionicama, odakle izlaze zanimljive stalne i privremene izložbe koje istražuju povijest pomorstva i podvodne arheologije, dodao je Pešić, te istaknuo kako će poljski stručnjaci prvo imati priliku posjetiti Zagreb, a potom i Zadar.

- Program se nastavlja u rujnu ove godine kada će se u Zagrebu u suradnji s poljskim veleposlanstvom u Hrvatskoj održati izložba koja za cilj ima popularizaciju poljske podvodne kulturne baštine. Sredinom sljedeće godine, ako sve prođe prema planu, naši će kolege iz Poljske posjetiti Zadar i nadam se da ćemo do tada uspjeti završiti obnovu i revitalizaciju našeg Centra, unatoč problemima na koje nailazimo i kašnjenju radova s kojima se trenutno suočavamo, zaključio je Pešić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno