Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prvi Kristov navjestitelj u Ninu

Autor: Marija Ćurko

25.08.2008. 22:00
Prvi Kristov navjestitelj u Ninu

Foto: Ines GRBIĆ



Sv. Anselmo je poduzeo tolike napore da bi zajedno sa sv. Marcelom došao ovamo naviještati evanđelje. Na taj način posijao je sjeme Božje Riječi kojom su u Hrvata postavljeni temelji vjere, naglasio je fra Anselmo Stulić
Župa Sv. Anselma, biskupa u Ninu proslavila je blagdan svog naslovnika i zaštitnika. Crkvu u Ninu utemeljio je biskup Anselmo, jedan od 72 Isusovih učenika koji je preko Galije doplovio u Nin. Ninska biskupija osnovana je u 9. stoljeću, a ukidanjem 1828. godine priključuje se Zadarskoj nadbiskupiji. Moći kršćanskih navjestitelja i prvih vjerovjesnika na našem području, svetih Anselma, Ambroza i Marcele u skupocjenim moćnicima – relikvijarima u Ninu štuju se od prvih stoljeća kršćanstva. Spadaju među najznačajnije predmete u crkvi i darove vjerskih i državnih velikana. Na glavnom baroknom oltaru ninske župne crkve nalazi se slika sv. Anselma.
Misno slavlje u ninskoj župnoj crkvi, nekadašnjoj katedrali, predvodio je fra Anselmo Stulić, predstojnik i župni vikar franjevačkog samostana i župnog ureda Sv. Nikole Tavelića u Rijeci, domaći sin koji tradicionalno na blagdan ninskog zaštitnika predvodi euharistiju. Govorio je o korijenima vjere koje je ostavio ninski zaštitnik te tako pomogao da se naša vjera ne samo uščuva, nego da ta vjera za koju su oni svjedočili i žrtvovali svoj život zapravo bude znak, kako bi bili čvrsti i nepokolebljivi u kršćanskom svjedočenju.
– Tako vjerujemo da Božja Riječ nije došla uzaludno ni preko sv. Anselma ni preko sv. Marcele, rekao je fra Anselmo te zatim istaknuo važnost življenja vjere s osobnim opredjeljenjem za Boga i njegovu Riječ.
– Blagdan Sv. Anselma nas potiče na razmišljanje o velikom zadatku koji je ovaj Kristov učenik izvršio, ostavljajući svoju domovinu, žrtvujući mnogo toga da bi nama prenio poruku Isusa Krista. Isus šalje svoje učenike, dva po dva da naviještaju evanđelje i želi da se oni koji to čine na ništa drugo ne oslanjaju, nego na njega. Krist šalje svoje učenike narodima u tada nemirni svijet, bez ikakve sigurnosti i novca. Mi se u životu teško odričemo svoje sigurnosti, bilo materijalne, bilo ljudske, čulo se u propovijedi uz poziv na nasljedovanje Krista u slobodi od materijalnih sigurnosti, ropstva novca i ljudske snage, u isključivoj oslonjenosti na Boga koji je hrid, zaštita i snaga naša.
Propovjednik je pozvao na poslušnost pozivu evanđelja u otvorenosti srca za Božja nadahnuća kako bi se svatko osobno odazvao poslanju namijenjenom od Boga te tako ispunio svoj životni zadatak. U tome su nam primjer sv. Anselmo i Marcela koji su se bez zadrške odazvali Božjoj Riječi i našli svoj smisao u Kristu.
– Biti Božji službenici znači odgovorno živjeti evanđelje, po primjeru sv. Anselma koji je poduzeo tolike napore da bi zajedno sa sv. Marcelom došao ovamo naviještati evanđelje. Na taj način posijao je sjeme Božje Riječi kojom su u Hrvata postavljeni temelji vjere, navodi fra Anselmo Stulić. Dodao je kako se blagdanom Sv. Anselma podsjećamo korijena vjere u Ninu u zahvalnosti za dar vjerovjesnika.