Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svetost nije samo za odabrane!

Autor: Marija Ćurko

25.08.2008. 22:00
Svetost nije samo za odabrane!

Foto: Ines GRBIĆ



Prema primjeru sv. Marcele, pozvani smo, kao i mnogi sveci, slušati Riječi Božju i po njoj živjeti, u poslušnosti i nasljedovanju Isusa Krista, izdvojene su poruke blagdana ninske zaštitnice
Grad Nin jučer je svečano proslavio blagdan svoje zaštitnice svete Marcele. Moći Sv. Marcele nalaze se u škrinji iznad glavnog oltara u ninskoj župnoj crkvi. Prema predaji, Marcela je bila domaćica u kući Marte, Marije i Lazara, a u apostolskom navještanju u Ninu pomagala je biskupu Anselmu i đakonu Ambroziju. Evanđelist Luka navodi zgodu kad se Marcela susrela s Isusom te mu kazala: “Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao!” Krist je na to odgovorio: “Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je!” (Lk 11, 27-28). Misno slavlje u ninskoj župnoj crkvi Sv. Anselma predvodio je mr. don Elvis Ražov, župnik Jasenica, a sudjelovali su i fra Zlatko Špehar, donedavno dugogodišnji gvardijan vukovarski, don Šime Kevrić, župnik Nina te don Stjepan Vinko, župnik Vira.
– Naviještena Božja Riječ nas poziva na razmišljanje o Božjem pozivu na svetost, koji je upućen svima nama. Svetost je moguće ostvariti ako slušamo Božje zapovijedi. Svetost se postiže poslušnošću Riječi Božjoj. Ta svetost na koju Bog poziva još u Starom zavjetu, konkretnije se ostvaruje u Novom zavjetu u Kristovom pozivu da budemo njegovi nasljedovatelji. Put svetosti je, dakle, nasljedovanje Isusa Krista uz slušanje i življenje njegove Riječi. Svetost nije nešto za odabrane ili neke od nas, ne zadatak nekima, nego poziv upućen svima nama, rekao je na početku propovijedi don Elvis Ražov, dodajući kako su nam na tom putu sveci uzor, primjer i putokaz da idemo istim putem kao i oni. Sveci su i tumačitelji Evanđelja, jer ono postaje konkretno vidljivo i “opipljivo” u njihovom životu. Stoga je potrebno čitati njihove životopise, čulo se u propovijedi.  
– Prema primjeru sv. Marcele, pozvani smo, kao i mnogi sveci, slušati Riječi Božju i po njoj živjeti, u poslušnosti i nasljedovanju Isusa Krista, izdvojene su poruke blagdana ninske zaštitnice.
– Marcela je bila ona koja je nasljedovala Krista i slijedila ga pomalo izdaleka. Zajedno sa sv. Anselmom pripadala je širem krugu Isusovih učenika. Osim dvanaestorice, Krist je odabrao i sedamdesetdvojicu učenika te mnoštvo žena koje su ga pratile, a čija imena čujemo na nekim mjestima u Evanđelju. Tu su i mnoga koja nisu spomenuta, kao ime sv. Marcele. Ona je došla ne Krista pratiti, nego nasljedovati, ne samo slijediti kao mnoštvo naroda, nego i prihvaćati njegove poruke u svom životu, kaže župnik Jasenica, istaknuvši kako je to put kršćanina.
– Sedamdesetdvojica učenika označavaju sve druge narode kojima je Kristova Riječ potrebna. Isus, dakle, nije došao samo za one koje je najprije odabrao, nego svim narodima. Isus je Učitelj koji sam odabire kad kaže svojim učenicima: “Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane.” Zato je Crkva svima upućena, učenici ostavljaju sve svoje i polaze za Kristom da bi ga u životu nasljedovali. Isus od onih koji ga nasljeduju čini da i oni budu isto što i on. Zato prvo šalje dvanaestoricu, pa sedamdesetdvojicu da propovijedaju Riječ, liječe bolesne, da izganjaju zloduhe. Oni, dakle, sudjeluju u njegovom poslanju. Oni čine isto što i Krist i tako postaju sinovi Boga Svevišnjega. Zato nasljedovati Krista ne znači samo spasiti se, osloboditi od grijeha i zla, nego ući u Bogosinstvo, biti u unutrašnjem životu povezan s Ocem. Bog nas po primjerima svetaca poziva da budemo nasljedovatelji Kristovi u svom životu, čineći ono što je on činio. U tom smislu nam je primjer sv. Marcela, riječi su župnika Jasenica, koji je po njezinom primjeru, pozvao na slušanje i čuvanje Božje Riječi kako bi postala djelotvorna u čovjekovom životu i djelovanju.