Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bračna plovidba duga 50 godina

Autor: Velimir Brkić

25.08.2009. 22:00
Bračna plovidba duga 50 godina

Foto: Velimir BRKIĆ



Bračni par Ivan i Dušanka Tartaro jučer su proslavili “prvih” 50 godina bračnog života i u krugu svojih najbližih obilježili zlatni pir .
U župnoj crkvi Sv. Anselma gdje su mladenci obnovili svoje zavjete našlo se pedesetak gostiju koji su tog dana s Ivanom i Dušankom htjeli podijeliti njihovu sreću. Nakon obnove zavjeta mladenci su svoje goste počastili zakuskom, pjesmom i plesom u Perinim dvorima gdje se uz pjesmu klape Maraska pjevalo do kasno u noć. Mladence je nakon pedeset godina opet blagoslovio župnik don Šime Kevrić.
– Vrativši se iz tadašnje vojske koju sam služio u Zagrebu, šetao sam ninskom Kalelargom. Vidjevši Dušanku prvi put nakon dugo vremena nisam je ni prepoznao. I ja i ona smo se zaljubili na prvi pogled, kako se to kaže, priča Ivan.
Bračni par Tartaro vjenčao se u ninskoj crkvi točno prije 50 godina, na blagdan Sv. Marcele 25. kolovoza 1959. Ivan je imao 24, a Dušanka 18 godina. Kumovi su bili Ive Tartaro i sada pokojni Šime Ćurko. Vjenčao ih je don Ivan Nikpalj, a blagoslovio zadarski nadbiskup Darković.
– Imali smo hrabrosti prirediti pravo crkveno vjenčanje kada mnogi nisu to radili, kaže 74-godišnji Ivan.
U braku im se rodilo troje djece: Ivana udana za Sinišu Bačića, Kornelija udana za Željka Lužaića i Šime koji je oženio Desanku Mazija. Oni su slavljenicima podarili šestero unučadi – Nikolu, Miloša, Maju, Andreu, Roko Lovru i Ivana.
Ivan je u Zagrebu završio Pravni fakultet, smjer upravni pravnik. Nakon diplome zaposlio se u općini Zadar, a posljednjih 15 godina rada proveo je kao rukovoditelj općih pravnih poslova u Auto Hrvatskoj. Dušanka iako kuharica najviše je vremena posvetila obitelji, odgoju djece.
– Doživjeti 50 godina sretnoga braka i proslaviti zlatni pir u okruženju svoje djece i unučadi s nevjestom, zetovima i bližom rodbinom te s dragim prijateljima velika je stvar, govori Dušanka.
Za sreću u braku najvažnije je povjerenje u supružnika, jer to čovjeku daje smisao i volju da u životu sve izdrži, kazali su slavljenici.