Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bratović: Ja stvarno ne znam zašto sam u zatvoru?!

Autor: Minja Gugić

25.08.2009. 22:00
Bratović: Ja stvarno ne znam zašto sam u zatvoru?!

Foto: Filip BRALA



Bratović je detaljno pojašnjavao svoje imovinsko stanje, odlazak na safari te prijateljstvo s Antom Šalom. Prije iznošenja njegove obrane saslušan je prijatelj, bratić i otac optuženog Milorada Troskota
Ja s ovim djelom nemam ništa i stvarno ne znam zašto sam u zatvoru već godinu i pol dana. Jedina moja povezanost s ovim je j to što sam s Antom Šalom četvreostruki kum. Nema dana da se ja i Ante ne čujemo telefonski i ne vidimo. Što se tiče Bogdana Pepića njega ne znam niti sam za njega ikada prije u životu čuo, osim kada smo pritvoreni. Troskot je u svojoj obrani prekjučer pojasnio odakle se znamo, a Tomislava Petkovića Sriću znam samo iz viđenja, jer je znao dolaziti u diskoteke gdje sam radio kao zašitar. Kada se sretnemo jedan drugom kimnemo glavom, a zadnje tri do četiri godine nismo se sretali niti u prolazu – rekao je jučer na Županijskom sudu u Zadru Ivo Bratović, kojeg optužnica tereti za udruživanje zbog preprodaje pet kg heroina i isto toliko smjese za miješanje.
Kako bi Sudskom vijeću pojasnio svoje imovinsko stanje i odlaske na safari u Afriku, Bratović je rekao kako je zadnji put tamo bio krajem 2007. godine. Naglasio je kako se ne sjeća koliko je puta do uhićenja bio u lovu.
Što se pak, tiče svog kretanja na dan uhićenja 12. ožujka lani, Bratović je ispričao kako je tog jutra kao i obično bio u fitness centru pa je potom otišao po sina u vrtić, a onda je do ručka otišao na kavu u kafić na Kolovarama gdje ga je oko 13 sati zaskočilo deset policajaca u tri auta i odvelo.
Pojašnjavajući dalje svoje imovinske prilike, Ivo Bratović je naglasio kako je tri puta bio u Africi i jednom u Mongoliji, a jedan odlazak na safari košta oko tri tisuće eura.
– Kad sam se vratio iz rata, počeo sam raditi kao zaštitar po diskotekama i plaća mi nikad nije bila manja od deset tisuća kuna. Brat i ja imamo i kafić od 1994. godine, ali tu nema baš velikih prihoda. Osim toga imam i pet pasa od kojih su četiri ženke i jedan mužjak, pa godišnje imam i desetak štenaca koje prodajem po 500 eura. Zaradim i od dresure pasa. Moja obitelj je imala i privatnu firmu koja se bavila prodajom drva “Natura d.o.o.”, ali tu smo firmu ugasili prije dvije godine – detaljno je pojašnjavao Bratović.
Na pitanje tužitelja kako je ostao bez oružnog lista za lovačku pušku kao strastveni lovac, Bratović je opet pojasnio kako su mu prije nekoliko godina u kuću došla dvojica “plavaca” koji su mu rekli kako odmah treba predati oružje koje ima, jer oni imaju saznanja da je on nasilan.
– Angažirao sam odvjetnika i otišao s njim u policiju. Inzistirali su na vraćanju oružja i rekli su kako oni imaju diskrecijsko pravo da mi ga oduzmu. Žalio sam se Upravnom sudu, ali kako to traje godinama, jedan prijatelj mi je predložio da odem u Hercegovinu i tamo prijavim prebivalište kako bi dobio državljanstvo. To sam i napravio i učlanio se u njihovo lovačko društvo, tako da ja u Hrvatskoj lovim kao stranac i od bilo kojeg Hrvata imam pravo posuditi oružje. U ratu sam se borio kao Hrvat, a sada lovim kao stranac – zaključio je Bratović.
Do uhićenja bio je zaposlen u zaštitarskoj tvrtki svoga punca više u ulozi tjelohranitelja, a i imao je zadatak nadzirati rad ostalih zaštitara.
Prije iznošenja njegove obrane, saslušan je Ivica Mikulić, prijatelj Milorada Troskota Mime, njegov bratić Vjekoslav Troskot te otac Milan Troskot.
Nakon što je Milan Troskot završio svoje svjedočenje prepričavši detaljno što su radili i gdje su bili on i njegov sin taj dan do trenutka sinovljevog uhićenja, Ante Šale je zatražio riječ i ispričao se Milanu Troskotu.
– Ispričavam se vama i vašoj familiji što sam vas doveo u probleme. Nisam htio i molim vas da mi oprostite – rekao je Šale, na što mu je otac optuženog Milorada Troskota Mime odgovorio kako mu je život ovisio o njemu, da mu zahvaljuje i kako mu to nikada neće zaboraviti misleći pri tom na pomoć koju mu je pružio Ante Šale u borbi s opakom i teškom bolešću.
Suđenje Ivi Bratoviću (37), Anti Šali (37), Tomislavu Petkoviću Srići (33), Miloradu Troskotu Mimi (42) i Bogdanu Pepiću (48) nastavlja se i danas iznošenjem njihovih obrana.