Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Knjige će početi pristizati 1. rujna

Autor: Jelica Farkaš

25.08.2009. 22:00
Knjige će početi pristizati 1. rujna

Foto: Jelica FARKAŠ



Sve ove godine kasni pa će tako i prve knjige za niže razrede početi pristizati poslije 1. rujna te će ih do početka školske godine svi dobiti. Za učenike srednjih škola taj rok produžit će se i nakon 15. rujna. Škole će tolerirati kašnjenje za koje su učenici i roditelji najmanje krivi, kaže Jurov


Problemi sa školskim knjigama i nadalje su prisutni te većina roditelja i učenika ne zna što, gdje i kada kupiti. Iako su škole stavile obavijesti o potrebnim udžbenicima za sve razrede, nejasnoće oko udžbenika nastale su i zbog toga što su neki od njih u protekle dvije godine bili besplatni, a mogu se koristiti i ove godine. Mnogi su nastojali pribaviti knjige razmjenom ili pak kupnjom za male novce, što će u konačnici ipak biti barem neka ušteda.
No, iako se dio knjiga mogao nabaviti i na taj način, prijave u knjižarama jedini su siguran put i jamstvo da će učenici dobiti pravovremeno i pravovaljane udžbenike.
U jedinoj biogradskoj knjižari tvrtke Biro – prom u vlasništvu Ante Jurova kazali su nam kako su dvije biogradske škole, osnovna i srednja škola, na vrijeme dostavile popis potrebnih udžbenika, a učenici i roditelji su se donedavno mogli upisati. Svim upisanima bit će osigurane osnovne knjige, dok će onih dodatnih, poput radnih bilježnica i sličnog pribora za izbornu nastavu, biti u dovoljnim količinama.
– Sve ove godine nešto kasni pa će tako i prve knjige za niže razrede početi pristizati poslije 1. rujna te će ih do početka školske godine svi dobiti. Za učenike srednjih škola taj rok produžit će se i nakon 15. rujna, ali panike ne bi trebalo biti jer će škole tolerirati kašnjenje za koje su učenici i roditelji najmanje krivi, kaže Jurov. Jedan od problema koji su ove godine evidentni, kako doznajemo u biogradskoj knjižari, je i činjenica da su ove godine nakladnici promijenili uvjete distribucije udžbenika.
Naime, prvi put oni ne dostavljaju knjige, a ugovore s izdavačima svaka knjižara potpisuje sama za sebe.
– Uz to što mi sami moramo plaćati dodatne troškove dopreme knjiga do naših mjesta, izdavači ne jamče da će sve knjige izaći iz tiska istovremeno, već naprotiv naglašavaju da će to biti u nekoliko navrata. Lako će biti onima u Zagrebu, no što je s knjižarama u našoj županiji? Sve su to nemali dodatni troškovi dok je cijena knjiga jedinstvena. Za niže razrede osnovne škole oko 700 kuna, dok je za srednje od 1.600 do 2.000 kuna ovisno o dodatnom priboru, izbornim predmetima i izvannastavnim aktivnostima učenika. Nastojat ćemo rasporediti podjelu knjiga po danima i pozivati učenike kako bi bilo što manje gužvi. Roditelje i učenike molimo za strpljenje, kazao je Jurov.