Na plaži Vitrenjak ubo se na narkomansku iglu

Slika korisnika admin
vitrenjak1
Ivan JAMIČIĆ
Vitrenjak je jedna od najpopularnijih zadarskih gradskih plaža

U ponedjeljak poslijepodne dok se sunčao na Vitrenjaku, jednoj od najpopularnijih zadarskih gradskih plaža, 21-godišnji mladić, inače zadarski student, ubo se na odbačenu narkomansku iglu.

Mladić se zbog bojazni kako je iglu upotrijebio i u pijesak na plaži odbacio ovisnik zaražen virusom hepatitisa, odmah javio služni Hitne medicinske pomoći. Tamo je dobio dva cjepiva, protiv tetanusa i protiv hepatitisa B, a potom su ga uputili u Zavod za javno zdravstvo gdje je testiran na virus. Naime, u cijeloj ovoj priči zabrinjavajuća je zapravo činjenica da je virus hepatitisa tipa B, zapravo jedini tip tog virusa od kojega se moguće zaštititi cjepivom. Za ostale tipove, pa i onaj teži - tipa C, nije ne postoji cjepivo, ali srećom, ne mogu dugo opstati na visokim temperaturama i pod utjecajem vanjskih faktora.

Zadranin se ubo na plaži u Kožinu

Iako ovakvi slučajevi šokiraju javnost, oni zapravo nisu rijetkost, a odbačenih šprica ima posvuda.

Prije svega mjesec dana na odbačenu narkomansku iglu na plaži kod "Galićevih" zgrada u Kožinu ubo se 28-godišnji Zadranin koji je tamo došao sa suprugom i dvoje djece. Igla je bila odbačena u šljunku, a "pokupio" ju je nogom nakon što se po izlasku iz mora ispružio na ručnik. Odmah je primio zaštitna cjepiva upravo popout zadarskog studenta koji se jučer ubo na Vitrenjaku, a iako je prošlo mjesec dana njegova "priča s špricom" nije završena.

Naime, kako su ga obavijestili liječnici iz zadarskog epidemiološkog zavoda, inkubacija ovog virusa koji je inače i jedini tip za koji postoji cjepivo, traje oko godinu dana. Stoga će slijedećih godinu dana morati posjećivati liječnika svakih tri mjeseca i nadati se kako ipak nije zaražen.

Brigu o infektivnom otpadu na području cijele Zadarske županije u svojim dugogodišnjim redovitim akcijama provode udruge "Nada", udruga za prevenciju zloporabe opojnih droga i pomoć roditeljima ovisnika i "Porat", udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji ovisnika, a s ciljem spriječavanja upravo ovakvih nesreća - da se netko ubode i zarazi.

Prikupljanje šprica - borba s vjetrenjačama

Najpoznatija gradska narkomanska gnijezda u Parku kraljice Jelene i u parku između Pomorske škole i Sveučilišta već godinama su mjesta koja vrijedni članovi ovih udruga po nekoliko puta godišnje obilaze. No, kako sami znaju reći, to je borba s vjetrenjačama.

- Već nekoliko godina za redom u više navrata mi organiziramo akcije čišćenja narkomanskih šprica i ostalog pribora na tim najpoznatijim lokacijama, ali i na brojnim drugim lokacijama na području grada za koja nam obično dojave zabrinuti roditelji. Prošle godine smo na dojavu mještana Galovca proveli i u tom mjestu akciju čišćenja kod mjesne škole i na Željezničkoj postaji - rekla nam je Ivanka Ledenko, predsjednica udruge "Nada" dodajući kako vjeruje da će uskoro zaživjeti i inicijativa koja je pokrenuta još prije nekoliko godina prema zadarskoj "Čistoći", a koja se odnosi na edukaciju djelatnika te komunalne tvrtke i opremanje hvataljkama za skupljanje infektivnog otpada. Ledenko je ujedno najavila i slijedeću akciju skupljanja šprica na Bilom brigu i parkovima kraljice Jelene i Kapetanovcu koja je zakazana za polovinu rujna. Napomenula je kako tijekom ljetne sezone ove akcije ne provode s obzirom na to da je grad prepun turista pa da oni ne bi sa sobom u svijet odnijeli jednu ružnu i nepopularnu sliku našeg grada.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno