Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na Velom Ižu upisan jedan prvašić

Autor: Dragana Glavočić

25.08.2009. 22:00
Na Velom Ižu upisan jedan prvašić


Osnovna škola Zadarski otoci za školsku godinu 2009./10. upisala je samo jednog učenika u Velom Ižu. Kako nas je informirao ravnatelj Branko Matulina, postoji mogućnost da bi u školi na Silbi nastavu mogao pohađati jedan učenik


Prvi razred Osnovne škole Vladimira Nazora u Neviđanima pohađat će 15 učenika. Prema riječima ravnateljice Andreje Krnić ovu školu pohađaju učenici iz svih mjesta na otoku Pašmanu, od Ždrelca do Tkona.
– U mjestu Tkon djeluje četverogodišnja područna škola OŠ Biograd. Manji broj učenika iz Tkona pohađa nastavu u Neviđanima. Razlog tome je što učenici nakon završenog četvrtog razreda u Tkonu svoje osnovnoškolsko obrazovanje nastavljaju u Biogradu te moraju svakodnevno putovati trajektom, kazala je Krnić.
Školsku godinu 2009./10. u Neviđanima pohađat će ukupno 161 učenik od 1 do 8 razreda. U posljednjih pet godina broj učenika koji pohađa ovu školu varira od 160 do 170. Svake godine u prve se razrede upiše od 15 do 24 učenika. I ova škola, kao i mnoge druge otočne bilježe trend smanjenja broja učenika.
– Broj učenika nije u znatnijem padu, već je lagana stagnacija s tendencijom pada. Zašto je došlo do smanjenja broja učenika? Razlog tome su ekonomske prilike, odnosno seoba obitelji u potrazi za poslom, kazala je ravnateljica. Također, jedan od razloga zašto se obitelji sele na kopno, u gradove Zadra i Biograd je putovanje učenika u srednje škole.
– Svakodnevno učenici potroše oko tri sata na putovanje. Da bi stigli na prvi školski sat u jutarnjoj smjeni, učenici se moraju ustati u 5.30 sati. Svi ovi razlozi prisile roditelje na seobu, kazala je Krnić, dodavši da bez obzira što je učenicima osiguran besplatan prijevoz, još uvijek to nije dovoljno da bi obitelji s djecom ostale na otoku.
Prije Domovinskog rata ova je škola brojila oko 300 učenika te se ta brojka postupno smanjivala. Od školske godine 2002./03. kad je nastavu pohađalo 172 učenika, ta je brojka danas došla do 161 učenika.
Školsku godinu 2009./10. u područnoj školi u Tkonu pohađat će osam učenika. U razgovoru s ravnateljem škole Josipom Brtanom doznajemo da se prosječno u prve razrede u Tkonu upiše od 6 do 9 učenika, a razlog tomu su obitelji koje se dosele, odnosno odsele.
Osnovna škola Zadarski otoci za školsku godinu 2009./10. upisala je samo jednog učenika u Velom Ižu. Kako nas je informirao ravnatelj Branko Matulina postoji mogućnost da bi u školi na Silbi nastavu mogao pohađati jedan učenik. Prošle godine u prvi razred upisana su tri učenika, također na Velom Ižu.