Natrag u garažu!

Slika korisnika admin
tizgaraza2
Adam VIDAS
Iako će cijena u 2. zoni vjerojatno porasti na 4 kune, u zatvorenoj garaži na TIZ-u ona će ostati 3 kune

Pored toga što će se danas na sjednici Gradskoga vijeća raspravljati, a vjerojatno i usvojiti neke novosti oko parkiranja u gradu, iz tvrtke Obala i lučice stiže još vijesti.

Od utorka, naime, uveden je novi način naplate parkiranja u velikoj gradskoj zatvorenoj garaži. Prvi sat parkiranja u garaži na TIZ-u je - besplatan za sve vozače. Svaki daljnji sat parkiranja stoji kao i dosad, tri kune, što je izjednačeno s cijenom parkiranja u drugoj vanjskoj zoni. Iako će se cijena u drugoj zoni vjerojatno promijeniti odlukom na današnjoj sjednici, odnosno porasti na četiri kune, u zatvorenoj garaži ona će ostati na tri kune. Odluku o besplatnom prvom satu parkiranja donijela je gradska vlast, a ponukana vrlo slabim rezultatima dosadašnjega rada ove garaže, koju zadarski vozači izbjegavaju "u velikome luku".

Ova izuzetno kvalitetna novosagrađena garaža koja je u prvome redu sagrađena zbog kroničnog nedostatka parkirališta u gradu Zadru, raspolaže sa čak 650 parkirnih mjesta, a otkad je otvorena (11. svibnja) još nikada nije bila potpuno popunjena. Pa ni u vrijeme najvećih zadarskih događanja ovoga ljeta. U dane ili večeri kada je najpopunjenija riječ je većim dijelom od stranim registracijama. Premda ima još uvijek puno turista koji parkiraju po travnjacima i nogostupima, osobito oko Marine pa i po drugim parkićima preko mosta, ali njih se može i opravdati jer ne znaju za garažu. No, Zadrani za nju dobro znaju, ali većina ih ipak vozi na Poluotok i tamo se gužvaju, po pola sata traže parking. Možda će skoro povećanje cijene u drugoj parkirnoj zoni ipak malo otjerati vozače s Poluotoka, ali hoće li i do javne garaže na TIZ-u, tek ćemo vidjeti.

 SLABA PRODAJA MJESEČNIH KARATA
Jedan Zadranin izrazio je nezadovoljstvo jer je njegov prijatelj iz inozemstva htio parkirati automobil u zatvorenoj garaži na prostoru TIZ-a, ali kad je došao tamo nigdje nije mogao, kako kaže, kupiti mjesečnu parkirališnu kartu koju inače kupuje mali broj Zadrana.

 - Došli su mi prijatelji iz Italije i budući da su išli na otok, htjeli su kupiti mjesečnu kartu. No, kad smo otišli do garaže tamo nismo naišli niti na jednog djelatnika. Ja sam otišao do aparata za izdavanje kartica gdje sam htio kupiti mjesečnu kartu, ali to nije bilo moguće. U aparat sam pokušao staviti 150 kuna, kolika je cijena mjesečne karte, ali ništa nisam uspio. Tek smo tada naišli na djelatnika koji nam je rekao da moramo otići do ureda Obala i lučica na Poluotok gdje će nam izdati mjesečnu parkirnu kartu, rekao je revoltiran građanin, dodajući da mu je nelogično da netko mora parkirati automobil na TIZ-u i onda hodati do Poluotoka po karticu pa se opet vraćati do garaže. Zbog toga se pita kako to da u garaži ne postoji mogućnost kupnje mjesečne karte.

U Obalama i lučicama su nam rekli da potražnja za mjesečnim kartama nije baš velika i nemaju mnogo upita građana. Naime, za kolovoz su izdali 103 mjesečne parkirne karte, pa, prema njihovu mišljenju, nema ni potrebe u garažu premještati i postavljati aparaturu za izdavanje mjesečnih karata.

 - Tko želi mjesečnu kartu može i na mjestu događaja djelatniku koji radi u garaži ostaviti svoje podatke i uskoro će dobiti mjesečnu kartu. Dakle, ne moraju dolaziti do našeg ureda po karte, već ih mogu dobiti i u garaži, rekli su nam iz Obala i lučica. Dodali su da ih čudi mala potražnja za mjesečnim kartama koje su, prema njihovu mišljenju, pristupačnih cijena.

Naime, za stanare koji gravitiraju Obali kneza Branimira, a prebivalište im je omeđeno ulicama Ivana Mažuranića, dr. Franje Tuđmana, Polačišta i Petra Svačića, cijena povlaštene kartice iznosi 50 kuna za 30 dana. Cijena mjesečne karte za ostale građane je 150 kuna, dok je za pravne osobe 200 kuna. Teretna vozila plaćaju dvostruki iznos za sve usluge, a ako netko izgubi mjesečnu kartu novu će morati platiti 200 kuna.

U Obalama i lučicama su izašli u susret i onima koji kupuju karticu na vrijeme od šest mjeseci i dulje pa se njima daje popust od 20 posto. (A. BILAN)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno