Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Plavorepa tuna na popisu ugroženih vrsta?!

Autor: Damir Maričić

25.08.2009. 22:00
Plavorepa tuna na popisu ugroženih vrsta?!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ako bi ova tuna, koja sada čini okosnicu dohodovnosti i izvoznog rezultata Hrvatske u ribarstvu, bila proglašena ugroženom vrstom, smjela bi se prodavati samo na domaćem tržištu, ne i u Japanu


Pred hrvatskom ribarskom  industrijom, na nju vezanom  uzgoju ribe, te ribarstvom  općenito jedan je od najtežih  mogućih izazova i prijetnji.  Okosnica uspješnosti ovdašnjeg ribarstva gledano  globalno i zakonski (porezno) regulirano, posebice kada su u pitanju iskazi odnosa  izvoza i uvoza, već je dulje  vrijeme ulov, uzgoj i plasman  tuna u Japan. Iako se radi o  oko 4.000 tona u ovoj godini,  što je daleko manje od količina srdele ili inčuna s kojima se ovog trenutka barata  u izlovu i preradi u Hrvatskoj, u dijelu isplativosti, odnosno postignutih izvoznih  rezultata tuna je ipak bez  premca.
Odluka pada ove jeseni
Europska unija ove će jeseni odlučiti hoće li dodati  plavoperajnu tunu popisu  ugroženih vrsta, čime bi se  privremeno zabranila njezina  prodaja na svjetskim tržištima, izjavila je glasnogovornica Europske komisije Katharina von Schnurbein. Već  dulje vrijeme razne udruge  zelenih, odnosno ekologa, ali i  stručnjaka traže zabranu ili, u  najmanju ruku, drastično  smanjenje izlova ove vrste.  ICCAT (Međunarodna komisija za kontrolu atlanske tune)  već godinama smanjuje dopuštene kvote izlova, pojačava  odredbe kontrole (smanjenje  ileglanog izlova), ali očito bez  velikih rezultata.
Nestanak hraniteljice  oceana
Plavorepa tuna kao hraniteljica oceana vrsta je koja je  desetljećima okosnica ribarske ekonomije u svijetu, ali  zbog iznimnih cijena u Japanu  je prema mnogim tvrdnjama  prešla od ekonomski najizdašnije na – ugroženu vrstu.
Bez nje teško je kazati kakva bi bila sudbina hrvatskog  ribarstva, onog u Zadarskoj  županiji posebno, a ovaj je  kraj ribarski najjači u zemlji.
“Pozicija EU-a bit će utvrđena ove jeseni, u skladu s  uobičajenim procesom priprema za sastanak Citesa  (Convention on International  Trade in Endangered Species)”, kazala je prethodno  spomenuta dužnosnica.
Potvrdila je postojanje internog dokumenta koji je pripremila Komisija, a koji preporučuje stavljanje plavoperajne tune na popis ugroženih  vrsta. Taj preliminarni dokument, koji će biti temelj diskusija 27 zemalja članica  EU-a, objavljen je u subotnjem izdanju lista Financial  Times. 
“Sa znanstvenog i tehničkog  stajališta, čini se da su ispunjeni svi kriteriji za uvrštavanje atlantske plavoperajne  tune na listu ugroženih vrsta”,  prenio je FT dijelove toga  dokumenta.
Pretjerani izlov zbog  “međunarodne  trgovine”
“Nema sumnje u povezanost međunarodne trgovine i  pretjeranog izlova te vrste”.
Ovdje je riječ o okolišanju  oko kristalno jasne stvari – da  nema apetita Japanaca i tamošnje cijene, plavorepa tuna  nikad se ne bi našla pred  uvrštenje u ugrožene vrste.
Komisija, koja nadzire ribarsku politiku 27 zemalja članica Europske unije, signalizirala je, međutim, kako  eventualna odluka o zabrani  neće biti donesena prije kraja  ribarske sezone 2010.
Zajedničko će stajalište vjerojatno biti teško utvrditi budući da su neke zemlje, poput  Španjolske, Italije i Malte, relativno nezainteresirane za  ideju o zabrani, a žestoko  zainteresirane za izlov i uzgoj.
Europska komisija radit će  na uspostavi zajedničkog EU  stajališta sa svim zemljama  članicama prije sastanka Citesa u ožujku 2010., kazala je  nadalje glasnogovornica.
Plavoperajna tuna zasad nije zaštićena u sklopu Citesa,  jedinog globalnog tijela s  ovlastima ograničenja ili zabrane međunarodne trgovine  ugroženim vrstama.
Samo domaći plasman?!
Dobije li ta vrsta tune  zaštićeni status na idućem sastanku toga tijela u Kataru u  ožujku sljedeće godine, njezina će prodaja na međunarodnim tržištima biti zabranjena, ali će se još smjeti prodavati na lokalnim tržištima.
Prodaja na lokalnim tržištima za Hrvatsku bi bilo  vraćanje na prilike od prije  desetak godina, prije nego su  Kaljani iz Australije prenijeli  na naše područje uzgoj tune i  kanale plasmana k Japanu. To  je neusporedivo sa sadašnjim  prilikama kada se, makar i uz  obaranje cijena, s kilogramom  tune barata s iznosima od  20-ak dolara, da ekstremne  izlicitirane sume za svježe tune na japanskim ribljim burzama ne spominjemo.