Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prava manjina znatno poboljšana

Autor:

25.08.2009. 22:00
Prava manjina znatno poboljšana

Foto: Filip BRALA



U Golubiću su bili Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a i Petar Kuntić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine. Istaknuto je kako su se položaj i prava manjina znatno poboljšali u zadnjih nekoliko godina, a preostale probleme kao i veze dviju država najbolje mogu riješiti političke stranke jedne i druge manjine


U organizaciji Salzburg Seminara i regionalnog Centra za povijest, demokraciju i pomirenje, u Golubiću, nedaleko od Obrovca održava se znanstveni skup o hrvatsko-srpskim odnosima, u kojemu osim stručnjaka sudjeluju i predstavnici Srba u Hrvatskoj odnosno Hrvata u Srbiji.
Tako su u Golubiću bili Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a i Petar Kuntić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine. Istaknuto je kako su se položaj i prava manjina znatno poboljšali u zadnjih nekoliko godina, a preostale probleme kao i veze dviju država najbolje mogu riješiti političke stranke jedne i druge manjine.
– Suradnja dviju država najbolja je u segmentu policije i pravosuđa, dok na ostalim područjima još uvijek nema konkretnih pomaka. I dok je za Srbe u Hrvatskoj još uvijek gorući problem povratak i obnova, Hrvati u Srbiji traže bolju političku zastupljenost u pokrajinskom i državnom parlamentu, te sudjelovanje u vlasti na svim razinama, kaže Kuntić, i nadodaje kako Hrvati u Vojvodini imaju više kulturne autonomije nego ranije, ali traže da se na isti način biraju hrvatski zastupnici u srpsku skupštinu, te pokrajinske i lokalne parlamente, kao što je to slučaj sa srpskom manjinom u Hrvatskoj.
Milorad Pupovac istaknuo je dobru suradnju dviju manjinskih stranaka.
– One mogu i moraju biti most između dviju država jer ih osim vlastitih vežu i zajednički interesi i projekti, rekao je Pupovac i predložio da rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu pripadne Hrvatima u Vojvodini gdje bi imali svoj hrvatski kulturni dom. Istodobno traži od Hrvatske vlade da vrati Prosvjetine prostore u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, gdje bi bio kulturni dom hrvatskih Srba.


 PUPOVAC: NISAM VIDIO LISICU




Iako nije posebno želio komentirati tvrdnje Vladimira Šeksa kako je HDZ osujetio oporbeni plan „Lisica” o rušenju Vlade, Pupovac je ipak nešto rekao:
– Nikakvu lisicu nisam vidio i čudi me ta neočekivana reakcija potpredsjednika sabora Šeksa. Koalicija ulazi u vrlo turbulentno razdoblje i oni koji će je naslijediti sigurno imaju ozbiljnoga posla da se pripreme za to razdoblje. A na nama koji smo u koaliciji je da pomognemo da ovaj narod dobije vlast u ovom prijelaznom razdoblju koja će biti primjerena onomu što mora raditi, a to je napraviti solidan proračun i pripremiti mjere koje će državu izvući iz krize. A, za to lisice sigurno nisu najbolje životinje. Za to treba neka jača životinja, rekao je Pupovac.