Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Razigrani Zadrani razbili Zlatorog

Autor: Roman Morović

25.08.2009. 22:00
Razigrani Zadrani razbili Zlatorog

Foto: Sebastian GOVORČIN



Košarkaši Zadra pobijedili su i u trećoj pripremnoj utakmici pred početak nove sezone. Večeras su u Karlovcu razbili slovenski Zlatorog Laško sa čak 40 poena razlike. Iako je momčad Aleša Pipana odigrala očajnih četrdeset minuta i sasvim sigurno nije pravo mjerilo snage Zadrana, treba reći kako su Sagadinovi igrači  odradili zaista impresivnu utakmicu.
Zadrani su pokazali upravo ono što je njihov trener zahtjevao tokom cijelog pripremnog perioda, a to je trka, borbenost, agresivnost i čvrsta obrana. Mnoštvo ukradenih lopti omogućilo je Zadranima velik broj kontranapada i laganih poena što je na koncu i rezultiralo tako velikom razlikom. Slovenci su se u igri držali tek prvih nekoliko minuta kada su krilima raspoloženog Dražena Bubnića (bio u Zmaginom ljetnom kampu) došli do pet poena prednosti (0-5, 2-7). Ipak, tada je Hrvoje Perić spojio tri uzastopna uspješna napada i Zadar sredinom prve četvrtine dolazi do prvog vodstva na utakmici, 10-9.
Umjesto startera Ružića i Perića (uz njih još i Car, Stipčević i Marčinković) u igru su uskoro ušli Amerikanci Plaisted i Downs koji su do kraja prve dionice kombinirano ubacili ukupno 11 poena. U završnici prve četvrtine priliku su dobili i mladi Toni Prostran i Ivan Batur, a početkom druge četvrtine, nakon koševa Stipčevića Zadar dolazi do +9, 29-20. Zadrani su apsolutno dominirali ovim periodom igre, a Laško je u igri samo nakratko zadržao kapetan Strnad dvjema tricama.
Ružić i Perić (drugu četvrtinu otvorila je ista petorka kao i prvu) doveli su Zadar sredinom druge četvrtine prvi put i do dvoznamenkaste prednosti, 40-30, a tri i pol minute prije kraja poluvremena Sagadin u igru šalje Plaisteda i Downsa koji su ponovno odlično odradili završnicu četvrtine. Plaisted je ubacio dvicu, a Downs dvjema uzastopnim tricama zaključio prvo poluvrijeme za +14, 48-34.
I u trećoj četvrtini nastavljena je dominacija Zadra. Ružić, Stipčević i Perić vrlo brzo su odveli Zadrane i na +20, 62-41, a sve nakon toga je bila jednosmjerna ulica. Dobrih nekoliko minuta odigrao je Jure Škifić (dvica pa trica), a završnica je ponovno pripala Trentu Plaistedu koji pogađa sedam uzastopnih poena za +26, 74-48, uoči posljednjih deset minuta igre.
Početak posljednje četvrtine pripada Pavlu Marčinkoviću koji zabija, krade lopte i asistira, te Zadar uskoro prvi put ima i preko trideset razlike, 82-51. Pet minuta prije kraja svoje prve koševe ubacio je i Toni Prostran koji je odradio vrlo dobru utakmicu, a sama završnica pripala je Micahu Downsu koji atraktivnim zakucavanjem podiže na noge malobrojnu publiku u dvorani. Kasnije je Downs ubacio još jednu tricu i zapečatio pobjedu Zadra na visokih +40, 99-59.
Najefikasniji kod Zadrana bio je Trent Plaisted koji je ubacio 17 poena uz samo jedan promašaj, dok je Micah Downs ubacio 16 poena uz šut za tricu 4/6. Trener Sagadin tokom cijele je utakmice mnogo rotirao pa su tako ravnopravnu minutažu dobila desetorica igrača.
Šarlija, Popović, Mikulić i Blažević niti ovoga puta nisu ulazili u igru, pa se može zaključiti da će ova desetorka na koju se Sagadin najviše oslanjao u dosadašnjim pripremnim utakmicama, uz reprezentativce Rančića i Boisu, činiti prvi sastav Zadra u sezoni 2009./2010.
Zadrane je u Karlovac došla podržati i skupina od desetak navijača, pristiglih iz Zadra, Rijeke i Zagreba pa se na kraju utakmice karlovačkom dvoranom glasno zaorilo “Zadar, Zadar” kao 2006. godine kada su Zadrani na istom mjestu osvojili kup Krešimira Ćosića.


 ZADAR – LAŠKO 99:59


(25:20, 23:14, 26:14, 25:11)
Karlovac. Školska sportska dvorana Mladost. Gledatelja: 300.
Suci: Muhvić (Karlovac), Anzulović (Zagreb) i Milinović (Karlovac).
ZADAR: Car 8, Perić 15, Stipčević 15, Škifić 7, Batur 2, Šarlija, Prostran 4, Downs 16, Marčinković 6, Ružić 9, Plaisted 17, Mikulić, Blažević. Trener: Zmago Sagadin.
LAŠKO: Strnad 7, Brodnik, Zupanc, Goljović 1, Pelko 5, Nikolić 5, Čmer 8, Rizvić 5, Dimec 10, Bubnić 12, Atanacković 6. Trener: Aleš Pipan.