Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Uspavanka zvana Baywatch

Autor: Mario Padelin

25.08.2009. 22:00


ATLETSKO ČUDO
Eto, prisustvovali smo atletskom čudu i novome svjetskom rekordu Usaina Bolta (hm, da nije možda on neki “Husein”?), koji je uspio poraziti Tysona Gaya (Gay? Da nije on možda…. znate već što) u utrci na 100 metara. Cijelome su tom povijesnom događaju na žalost morali kumovati i naši dični sportski komentatori Vela i Sušec, koji su novi rekord egzaltirano popratili upravo koljačkim rikanjem, kao da su im na talijanskom lotu upravo izvukli zadnji točni broj sa njihovog tiketa. Lijepo je malo se uzbuditi, ali ipak i u tome, kao i u svemu ostalom, treba imati mjeru.
MARIO NOVAK SE ISPOVIJEDA
U Red Carpetu ove je nedjelje bilo mnoštvo lijepih i zanimljivih priloga među kojima se izdvaja divna prića o tome može li čovjek starije dobi imati ejakulaciju (a o erekciji ni riječi. Valjda se to zbog Viagre podrazumijeva), a sve naravno posvećeno gospodinu Dikanu koji svojom jahticom po Jadranu voza sve mlađe i mlađe djevojke. Ipak, najzanimljiviji je bio prilog o Mariju Novaku, čovjeku s kojim sam u svojstvu reportera Zadarskog lista, proveo ugodno popodne i večer gurajući se ispod bine Varaždinskog “Radar” festivala, nakon kojega je dotični autom usmrtio Darka Glavana. Iskreno, kada se toga sjetim oblije me hladan znoj s obzirom da je naša, uvažena zadarska delegacija istim putem prošla petnaestak minuta ranije i da se to moglo nama dogoditi. Mi bi slabije prošli, jer je naš maleni Fiat Uno prava igračka prema moćnom terencu gospodina Novaka.
Da ne bi bilo sve tako tužno, pred kraj emisije se pobrinuo popularni Bandić koji je uspio u istoj rečenici upotrebiti i “zakaj” i “zašto”, očigledno nesvjestan koliko je sve to nepotrebno i smiješno.
VAŽNO JE DA JE NA ZIDU RASPELO
Zadnjeg su tjedna aktualne raprave o tome treba li maknuti vjerska obilježja sa zidova u javnim ustanovama, a što je, na što smo već navikli, još jedan način skretanja pažnje sa pravih problema. To je naravno osobna stvar pojedinca ali je zanimljivo kada se ispod toga istog raspela koji bi trebao simbolizirati poštenje, plemenitost, dobrotu i sl., događaju stvari koje vape do neba. Tako smo u RTL-ovim vijestima vidjeli divan prilog o još jednoj mutljavini u Hrvatskim željeznicama, gdje su po lijepom domaćem običaju od nekoliko ponuda izabrali onu daleko najskuplju i najnepovoljniju. I sada, treba narodu objasniti zašto se to napravilo, a za to je zadužena njihova “glasnogovornica”. Ta je žena jako dezorijentirana i smušeno nešto zamuckuje o tome događaju za koje naravno nema nikakavog opravdanja pa je logično zbunjena i nepripremljena. Ono što je u svemu tome posebno zanimljivo, veliko je raspelo koje se dotičnoj, dok daje tu izjavu nalazi točno iznad glave, a što nam govori da u toj prostoriji rade pravi vjernici i katolici. S obzirom da takvi ne lažu i ne kradu već se drže božjih zapovijesti, nemoguće je da bi takva osoba učinila nešto nečasno, tako da je izlišna svaka daljnja rasprava o tome.
LEŠ NA STOLU
Reklama sa mrtvacem na stolu, a koja se često emitira zadnjih nekoliko tjedana povlači za sobom nekoliko pitanja. Prvo, što je to? Emitira se u vrijeme propagandnog programa što će reći u vrijeme reklama između poučnih spotova o fantastično efikasnom detrdžentu i o pivu koje “osviježi dan”, tako da sve bude u veselom, razdraganom tonu. Nadalje, mladić koji glumi mrtvaca (a čini mi se da se radi o ljepuškastom zagrebačkom glumcu koji je ove sezone glumio Hamleta na Dubrovačkim ljetnim igrama) izleda kao sve, ali samo ne kao preminuli narkoman.
Ne kažem da su svi koji umru od droge ispijeni i propali, ali ovaj ipak više izgleda kao da je ispao iz Red Carpeta, a ne iz komune za liječenje ovisnika. Osim toga, ne znam jeste li ikada mrtvacu zatvarali očne kapke, ali vjerujte – uopće nije kao na filmu ili u ovome propagandnom spotu.
ŠAKA NA OKO
NOVA tv je poznata po svojim nelogičnim terminima i rasporedima emitiranja emisija, ali ovo što su napravili sa “Seinfeldom” i “Životom na sjeveru” ipak nema veze sa zdravim razumom. Do sada se znalo. Nakon političkih emisija za mazohiste i naivnih dramskih serija, jednostavniji su ljudi nakon gledanja istih, tamo oko ponoći, išli na počinak, a mi smo čekali ove, gore navedene, humoristične serije. Ali, sve se promjenilo, i to sada izgleda ovako: normalan čovjek prvo uživa u “Seinfeldu”, a onda odjednom, nenadano, kada bi trebao početi “Život na sjeveru”, upada naivni i dosadni “Baywatch” i vi, čekajući njegov svršetak, padate u carstvo snova i propuštate svoju omiljenu seriju koja počinje negdje pred zoru jer “Baywatchu nema ni kraja ni konca. Činjenica je da je ova serija za onemoćale voajere, uz dva obavezna bloka reklama, u stanju uspavati i najbudnijeg gledatelja, i da će samo rijetki uz nju ostati budni.