Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uzgajivači još nisu dobili novac za marašku

Autor:

25.08.2009. 22:00
Uzgajivači još nisu dobili novac za marašku

Foto: Adam VIDAS



Novci za otkupljenu marašku bit će uplaćeni u dogovorenom roku od 90 dana nakon otkupa te ćemo kao i u svim dosadašnjim slučajevima poštovati dogovorene rokove plaćanja, rekao je Montabelo dodajući da je ove godine otkupljeno oko 520 tona maraške, što je za oko 80 tona manje nego prošle godine kada je otkupljeno 600 tona
Početkom srpnja proizvođači višnje maraške iz Škabrnje su nakon dugih i iscrpljujućih pregovora, prodali 520 tona maraške tvornici Maraska po cijeni od 4,40 kuna, odnosno dogovoreno je da Maraska plati 4,15 kuna, dok će ostatak od 4,40 kuna nadoplatiti Općina Škabrnja. Većina uzgajivača nije bila zadovoljna cijenom, no ipak su se odlučili za prodaju kako maraška ne bi propala. Predsjednik poljoprivredne zadruge Marko Ivković tada nam je rekao kako će novac uzgajivačima biti uplaćen do Velike Gospe u jednoj rati. Saznajemo kako novac još nije uplaćen, ali kako nam je rekao predsjednik uprave Maraske Vandri Montabelo novci će biti plaćeni u dogovorenom roku.
– Novci za otkupljenu marašku bit će uplaćeni u dogovorenom roku od 90 dana nakon otkupa te ćemo kao i u svim dosadašnjim slučajevima poštovati dogovorene rokove plaćanja, rekao je Montabelo dodajući da je ove godine otkupljeno oko 520 tona maraške, što je za oko 80 tona manje nego prošle godine kada je otkupljeno 600 tona.
Jedno od pitanja koja su bitna za održivost same Maraske, a samim tim i proizvođača koji o tome ovise je i je li povećana proizvodnja i plasman proizvoda na nova tržišta?
– Naša proizvodnja i prodaja su povećane za oko 10 posto, otvorena su i neka nova tržišta Španjolska i Austrija, međutim problem kod plasmana proizvoda na bazi višnje maraške predstavlja cijena koja je znatno veća od cijene sličnih proizvoda na bazi obične višnje kod koje je bazična sirovina znatno jeftinija, a kupci ni u Hrvatskoj, a posebice u izvozu nedovoljno percipiraju razliku u kvaliteti ili je nisu spremni platiti, rekao je Montabelo.
Sadašnja situacija u svjetskom gospodarstvu loše je utjecala na mnoge svjetske tvrtke i brendove, kakav je slučaj s Maraskom i originalnim zadarskim proizvodima?
– Recesija u kojoj se nalazi svjetsko gospodarstvo negativno se odražava i na poslovanje Maraske, iako tvrtka u 2009. godini bilježi dvoznamenkasti rast prometa i na domaćem tržištu i u izvozu. Smanjenje kupovne moći, veća osjetljivost na cijene proizvoda, devalvacija nacionalnih valuta u srednjeeuropskim zemljama imaju negativan utjecaj na poslovanje tvrtki, kao što je Maraska, koje su orijentirane prema izvozu i pozicioniraju svoje proizvode u premium segmentu. Međutim, ukupno gledajući na trendove tržišta Maraska ostvaruje iznimno dobre indexe prodaje, koji bi u normalnom ekonomskom okruženju bili i značajno bolji, rekao je Montabelo.
Postavili smo pitanje koje je možda i najinteresantnije uzgajivačima maraške, a to je mišljenje o sljedećoj sezoni, koliko će maraške biti potrebno te hoće li otkupna cijena biti manja nego ove godine?
– Količinu maraške u 2010. definirat će prodaja proizvoda na bazi višnje maraške tijekom dva kvartala tekuće godine i projekcije prodaje u 2010. godini, a otkupnu cijenu će definirati tržište odnosom ponude i potražnje za višnjom maraškom, rekao je Montabelo.