Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ivo Josipović: Zaduživanje pokupi novac gospodarstvu

25.08.2010. 22:00
Ivo Josipović: Zaduživanje pokupi novac gospodarstvu


Novim zaduživanjem dolazi do lošijeg položaja države pri novim zajmovima, a već sada se zadužujemo skuplje nego brojne druge europske države, upozorio je Ivo Josipović
Posebno me zabrinulo što su svi igrači uključeni u donošenje ovog proračuna gledali kako da zadovolje svoje interese – Ivo Josipović
Predsjednik Republike Ivo Josipović ima dva razloga za zadovoljstvo izglasanim rebalansom proračuna: prvi je što je uvažen njegov zahtjev da se ne dira u plaće i mirovine, a drugi što su Šukerove škare njegov ured ne samo zaobišle nego mu je proračun i povećan za tri milijuna kuna. Šef države stoga je, nakon što je dva dana proučavao dokument koji mu je u ponedjeljak predstavila premijerka Kosor, dao vrlo blagu i ne pretjerano kritičnu izjavu o tome da je “rebalans izraz političkog realiteta i različitih političkih i ekonomskih silnica”.
Rezultat kompromisa
– Zadovoljan sam činjenicom da se ne smanjuju plaće i mirovine, te socijalne naknade. Veliki broj ljudi u javnoj upravi ionako ima ne baš visoke plaće, pa bi im dodatno smanjenje teško palo. Ovaj je rebalans rezultat kompromisa koji su se morali učiniti, izraz realiteta za koji bi i sam volio da je drugačiji – objasnio je Josipović ističući da je “ovakav rebalans samo posljedica a ne uzrok lošeg stanja u hrvatskom gospodarstvu koje je već godinama zapušteno polje”.
Šef države nije zadovoljan razvojnim apektom proračuna jer se, rekao je, premalo odvaja za subvencije gospodarstvu, investicijama, znanosti, obrazovanju i novim tehnologijama. Nezadovoljan je i time što se ništa nije učinilo na smanjenju jedinica lokalne samouprave, restrukturiranju državne uprave, i boljem odnosu države prema svojoj imovini – od racionalnijeg upravljanja javnim poduzećima do stavljanja u funkciju nekretnina bivših vojnih objekata. Šefa države brine i to što je rebalans temeljen na novom zaduživanju.
Kasno za ovu godinu
– Novim zaduživanjem dolazi do lošijeg položaja države pri novim zajmovima, a već sada se zadužujemo skuplje nego brojne druge europske države. Loš efekt zaduživanja države kod domaćih banaka je istiskivanje novca iz gospodarstva jer novac koji bi trebao ići gospodarstvenicima pokupi država – kazao je Josipović.
Pozvao je vlast i oporbu da ozbiljno razmisle o reformama i rješenjima za proračun 2011. jer je “za ovu godinu već kasno”. Zanimljivo je kako je i Josipović, baš kao što su to ovoga tjedno često činili iz Vlade, prozvao sve društvene grupe “od predsjednika Republike, preko Vlade, parlamentarnih stranaka i sindikata”, da razmisle o svojoj odgovornosti za izgled proračuna.
– Posebno me zabrinulo što su svi igrači uključeni u donošenje ovog proračuna gledali kako da zadovolje svoje interese, a ne širu sliku. I Sabor i Vlada i sindikati, svi moraju voditi računa o široj slici a ne samo o svojim interesima – zaključio je Josipović.
 


Uredu predsjednika tri milijuna više


U novom rebalansu proračuna na stavci Ured predsjednika iznos je veći za tri milijuna kuna. Predsjednik Josipović jučer je objasnio kako se ne radi o povećanju budžeta nego o preraspodjeli.
– Sa stavke Direkcije za korištenje službenog zrakoplova sredstva su skinuta i preraspodjeljena Vladi, Saboru i mom Uredu i odsad će svatko sam financirati korištenje zrakoplova za službena putovanja – objasnio je Josipović.