Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mediji diktiraju čitalački ukus

25.08.2010. 22:00
Mediji diktiraju čitalački ukus


Uvriježila se predrasuda da ljeti korisnici čitaju isključivo lagano štivo, beletristiku, ali to ne odgovara istini. Opći je dojam da se najviše traži i čita ono što je u trendu bez obzira je li riječ o beletristici ili popularno-znanstvenoj literaturi, i da kao i sve druge ukuse mediji diktiraju i čitalački ukus, ističe Darko Blažević, djelatnik Gradske knjižnice Zadar
Gradska knjižnica Zadar i tijekom ljeta nudi zanimljive sadržaje za svoje korisnike, a kako doznajemo, i turisti su uvijek dobrodošli, te se svakog ljeta mogu upisati na dva mjeseca.
Upisnine iste
– U Gradsku knjižnicu Zadar moguć je upis na dva mjeseca što je namijenjeno turistima, osobama na privremenom boravku u našoj županiji i drugim osobama koje to žele, a cijena dvomjesečnog upisa iznosi 30 kn, kazao je Darko Blažević, djelatnik Gradske knjižnice Zadar, dodavši kako cijene upisa nisu porasle u odnosu na prošlu godinu te se cijene upisa u Knjižnicu nisu mijenjale posljednje desetljeće, točnije od preseljenja na današnju lokaciju koje je bilo 1999. godine.
Prihodi od upisnina su značajna pomoć u obnovi knjižničnoga fonda te, kako ističu iz Gradske knjižnice, povećanje cijene upisa ne bi bio korektan čin prema korisnicima. Knjižnica je također razmatrala i mogućnost potpunog ukidanja upisnine, međutim zbog trenutačne ekonomske realnosti, to sada nije u mogućnosti učiniti.
– Možda će zvučati kao fraza, ali Gradska knjižnica je dobro posjećena tijekom cijele godine te se ne može govoriti o kvantitativnim oscilacijama u korištenju građe. Ova tvrdnja nije rezultat samo našega dojma i slobodne procjene, već je dokumentira redovita dnevna statistika. Ono po čemu se ljeto razlikuje u odnosu na ostala godišnja doba nisu dakle brojke, nego sadržaj, ističe Blažević.
Gradska knjižnica Zadar jedna je od rijetkih gradskih knjižnica koja i ljeti radi cjelodnevno te ne skraćuje radno vrijeme. U Knjižnici postoje redoviti “ljetni programi” kao što je program “Birajmo knjigu ljeta”, “Kompjuteraši čitaju”, “Preporučujemo” i mnogi drugi programi koji su fokusirani na knjigu i čitanje.
S obzirom da su građani grada Zadra i njihovi gosti u ljetnim mjesecima više usmjereni na otvorene prostore tako se i Knjižnica u formi međuinstitucionalne suradnje uključila u gradske kulturne programe, “Forum film festival” i “Zadar – grad beskrajnih ljudi”.
Među ljudima često možemo čuti pojmove “ljetno štivo” ili “lagano štivo” koji označavaju knjige koje se čitaju na plaži ili u ljetnim mjesecima.
Najčitanije
– Uvriježila se predrasuda da ljeti korisnici čitaju isključivo lagano štivo, beletristiku, ali to ne odgovara istini. Opći je dojam da se najviše traži i čita ono što je u trendu bez obzira je li riječ o beletristici ili popularno-znanstvenoj literaturi, i da kao i sve druge ukuse mediji diktiraju i čitalački ukus, kazao je Darko Blažević, dodavši kako ne postoji neko područje koje nije predmet interesa naših sugrađana.
Najpopularnija područja su poljoprivreda, posebno ekološka poljoprivreda, pravna literatura, osobne financije, aktualne političke teme, zdravlje i medicina, popularna znanost, ekonomija i biznis, vodiči, kuharice te odgoj djece.
Najtraženiji naslovi na Odjelu za odrasle, što se tiče beletristike su “Kule u zraku” autora Stiega Larssona, “Čudo u Poskokovoj Dragi” Ante Tomića, “Fališ mi” Mani Gotovac, “Divlji detektivi” Roberte Bolano i “Besmrtnici, Zauvijek” autorice Alyson Noel.
Od publicistike i stručne literature najčitanija je knjiga Mirjane Krizmanić “Život s različitima”, “Govor tišine” autora Eckharta Tolle, “Sukob fundamentalizma” Tariqa Alija, “Snježna gruda: Warren Buffett i posao življenja” autorice Alice Schroeder te knjiga “Novac i zakon privlačenja” autorice Ester Hicks.