Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Otpali Perić i Pašalić, danas put Istanbula

25.08.2010. 22:00
Otpali Perić i Pašalić, danas put Istanbula


Hrvoje je dobro krenuo, ali je zbog problema sa želucem propustio dosta treninga. Smatram da je on igrač, koji treba malo više prilagodbe na taj trenažni proces i na ono što se tražilo od njega u reprezentaciji, u odnosu na ono što je igrao u klubu – kazao je Vranković
Još su samo dva dana do početka Svjetskog košarkaškog prvenstva u Turskoj. Hrvatska reprezentacija je put Istanbula, gdje u subotu igra prvu utakmicu protiv SAD-a, krenula danas, a jučer je izbornik Josip Vranković u Zadru održao konferenciju za novinare, na kojoj je objavio i obrazložio koja dvojica igrača, od četrnaest koliko ih je bilo u momčadi do posljednjeg dana priprema, neće biti u sastavu za prvenstvo. Očekivalo se da će jedan od te dvojice biti Drago Pašalić, što je i potvrđeno, dok je oko drugoga vjerojatno odluka ipak bila nešto teža. Na koncu je izbornik odlučio da će to biti Hrvoje Perić.
Ukić spreman
– Hrvoje je dobro krenuo, ali je zbog problema sa želucem propustio dosta treninga. Smatram da je on igrač, koji treba malo više prilagodbe na taj trenažni proces i na ono što se tražilo od njega u reprezentaciji, u odnosu na ono što je igrao u klubu – kazao je Vranković i dodao.
– Pojavila se i situacija vezana za ozljedu na vanjskim linijama, odnosno problemi Roka Ukića, tako da sam i tu morao pojačati i napraviti jednu vrstu osigurača. Jer Tomasa i Bogdanovića možemo gurnuti prema poziciji trojke, a onda na poziciji jedinice možemo kombinirati sa Stipčevićem.
Dobra vijest za Hrvatsku je oporavak kapetana Roka Ukića, bez kojega, vidjelo se to dobro na pripremnom turniru u Zadru, ova reprezentacija nije ista.
– Moram naglasiti da je Ukić jučer trenirao punim intenzitetom i da je izdržao maksimalne napore. Dakle, i ta situacija ide na bolje, ali čisto opreza radi sam donio ovakvu odluku.
Svi ostali igrači su zdravi i spremni za subotnji veliki okršaj s Amerikancima, s tim da je Zoran Planinić još uvijek daleko od prave forme, ali je izbornik istaknuo da mu je njegova pomoć na terenu, ma koliko igrao, dragocjena.
– S Tomićem je sve ok. Malo je natukao prst, što se možda osjetilo u kontaktu, ali to je dobro. Banića smo namjerno sačuvali. Smatrao sam da na tom posljednjem turniru ne trebamo ići maksimalnim intenzitetom. Da je bilo službeno natjecanje, vjerojatno bi i Roko bio u rosteru, ali jednostavno nije bilo potrebe. Idemo u adekvatnom fizičkom stanju, dobro smo izbalansirani – rekao je hrvatski izbornik, te se potom obratio prisutnim novinarima.
Bez euforije i depresije
– Zamolio bih vas da podržite naše prezentacije, a mi ćemo učinti sve da vas ne razočaramo. Nakon jedne slabije ili bolje utakmice, ne treba nam niti depresija niti euforija. Smatram da smo dosta promijenili igru od prošle godine i da su uloge dosta promijenjene i igrača koji su bili u reprezentaciji, a pogotovo onih koji su došli ove godine. Dosta je toga novoga, imamo dosta optimizma i idemo se tamo nadigravati.
O prvoj utakmici na prvenstvu, protiv SAD-a, već se toliko pričalo i pisalo i svi jedva čekaju da vide, kako će se ova nova Hrvatska suprotstaviti ponajboljim svjetskim košarkaškima.
– U sportu nema kalkulacija. Moraš respektirati protivnika, ali smatram i najavio sam da ćemo sve utakmice igrati maksimalno pošteno, bez kalkulacija. Ovo je mlada momčad, koja mora igrati na takav način. Želimo i tu utakmicu s Amerikancima odigrati što bolje, bez obzira što su oni favoriti.
Koji su realni dometi Hrvatske na ovom Svjetskom prvenstvu?
– Teško je reći koji su naši realni dometi. I sami znate kakav je sistem natjecanja. Reprezentacija je čitavo vrijeme radila i nije imala nikakvih problema. Želim da tako i završimo Svjetsko prvenstvo. Naravno, želim da dobro igramo, a osobno bi me zadovoljio prolaz u drugi krug. Sistem je takav da su kasnije sve utakmice jako neizvjesne i teško je nešto prognozirati, jer ne znate na koga možete naići – zaključio je Vranković.
 


Otvoreno prvenstvo


Koga hrvatski izbornik vidi kao favorita ovog Svjetskog prvenstva?
– Jako je teško to prognozirati, baš zbog tog sistema. U skupini možete odigrati tri-četiri dobre utakmice, a onda samo jednu odigrate slabije i to vas košta. Naravno, postoje momčadi kao Španjolska i SAD, a ja smatram i da Brazil ima jako respektabilan sastav. Turci, bez obzira na to kako su igrali u pripremnom razdoblju, igraju na domaćem terenu, što nije za zanemariti. Ne bi htio nekoga izostaviti, ali sigurno ima još jedna-dvije reprezentacije, kao Argentina, koje se mogu nametnuti kao nositelji – mišljenja je Vranković.




 


Perić i Pašalić korektni


Kako su Perić i Pašalić primili vijest da neće biti među putnicima za Tursku?
– Moram pohvaliti Dragu, s obzirom na situaciju u kojoj smo bili ovo ljeto, kada se dogodila ozljeda Leona Radoševića. Drago je, u onom trenutku kada nam se stvorila rupa, kada nam je u trenažnom procesu trebalo više igrača, maksimalno profesionalno i angažirano odgovorio. I ovom prilikom mu se želim zahvaliti. Nisam sumnjao u njega ni prije, jer je bio moj igrač u B reprezentaciji. Možda bi bio u nekoj drugoj ulozi da je imao bolju sezonu, ali jednostavno su ga ozljede poremetile – kazao je izbornik Hrvatske.
Perić?
– Čitavo vrijeme smo pričali i ja sam konkretno tražio situacije od njega, ali nekada se dogode više sile. Odlučio je taj faktor trenažnog procesa, gdje je on dosta treninga propustio. Primio je to ok, nije bilo nikakvih nesuglasica.


 


Trećina reprezentacije Zadrani


Od dvanaest igrača, koji će braniti boje Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Turskoj, četvorica su Zadrana. To su Marko Popović, Marko Banić, Luka Žorić i Rok Stipčević. Tu su zatim Marko Tomas, Bojan Bogdanović, Lukša Andrić, Krešimir Lončar, Ante Tomić, Davor Kus, Zoran Planinić, te kapetan momčadi Roko Ukić.