Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Paljuv u pismi i riči

25.08.2010. 22:00
Paljuv u pismi i riči


U prošlu subotu u Paljuvu je treći put održana, sada već tradicionalna “Paljuška veče”. U staroj paljuškoj avliji pored stare kule i vatrenice, a pod domaćom smokvom i lozom okupile su se muške i ženske klape, KUD-ovi i pjesnici. Ova manifestacija na kojoj su prezentirane domaća rič i pisma, održana je u tradicionalnom domaćem ambijentu kakav su živjeli naši pradjedovi, u “Koštinim dvorima”. Košta, pravim imenom Mladen Nekić je “domaći čovik” poznat po kvalitetnom maslinovom ulju (srebrena i zlatna medalja) te kulturi koji ovaj entuzijast širi u ovom prostoru općine Novigrad, a i Zadarske županije.
U suorganizaciji s KUD-om “Paljuv” te kulturnjacima s ovog prostora, nezaobilaznim paljuškim pjesnikom Mladenom Barabom i pridraškim umjetnikom Z. Čulinom te svesrdnom pomoći puno samozatajnih domaćih, paljuških domaćica i domaćina, može se reći da je ovaj vrijedan događaj u potpunosti uspio i po riječima voditeljice Vesne Matešić, odnosno da bi ga trebalo uvrstiti na kulturno-turističku mapu Republike Hrvatske.
Tako su se u ugodnom prostoru ovog ambijenta susrele muške klape “Drniš” iz Drniša, “Koporan” iz Poličnika, “Kožino” iz Kožina, “Ponistra” iz Crnog, domaći “Težaci” iz Paljuva, vrlo atraktivna ženska klapa ugodnih napjeva “Kandelora” iz Zemunika, KUD “Kveštura” iz Dikla i HKUD “Perušić” iz ličkog Perušića te domaći i gostujući pjesnici Branko Antunović iz Perušića Donjeg kod Benkovca, već spomenuti Mladen Baraba iz Paljuva, Zvonko Čulina i Slavko Klapan Ćave iz Pridrage, Fabijan Lovrić i Boris Perić iz Knina, Nikola Marinović iz Poličnika te Anka Birkić, pjesnikinja koja je u svojim stihovima zborila o prognaničkim mukama i snovima.
Susret je održan u okviru Novigradskog kulturnog ljeta, pod pokroviteljstvom Općine Novigrad te s podrškom načelnika Jose Klapana.
Na kraju su domaćini, podijelili prikladne darove i priznanja te su svi gosti i posjetitelji uživali u obilnoj domaćoj spizi od ribe i mesa s gradela i roštilja, lovačkom gulašu, a sve začinjeno s dobrim domaćim vinom.
Do kasno u noć zasluženo se guštalo uz mnoge razgovore ugodne s već novim planom, za ponovni zajednički susret sljedećeg ljeta.