Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pred djecom ubio bivšu ženu pa pucao u sebe

25.08.2010. 22:00
Pred djecom ubio bivšu ženu pa pucao u sebe


Tijekom susreta s djecom odobrenog od Centra za socijalnu skrb, 23-godišnju je Nikolinu upucao Josip Štajdohar (29), zlostavljač od kojeg se morala skrivati u skloništu za žene
Svoju bivšu 23-godišnju suprugu Nikolinu prijavljivani nasilnik Josip Štajdohar (29) usmrtio je jučer pred očima dvojice sinčića i ostalih prolaznika na središnjem Trgu bana Jelačića u Glini, nakon čega je i sebi pokušao oduzeti život. Tragedija se dogodila tijekom susreta bivših supružnika i djece što ga je odobrio Centar za socijalnu skrb.
Nasilnik kritično
Nesretna mlada žena, od supruga koji ju je učestalo zlostavljao tijekom 2008. i 2009. godine uspjela se razvesti u ožujku ove godine, a prije dva mjeseca napustila je Sigurnu kuću u Sisku, kamo se na godinu dana sklonila od njega. Vjenčali su se 2006. godine i imali dva sina, 2-godišnjaka i 3-godišnjaka. S dječicom se Nikolina smjestila u stanu u Glini, a bivši suprug sinove je mogao posjećivati samo u nazočnosti djelatnika Centra za socijalnu skrb.
Sav taj oprez nije, međutim, bio dovoljan. Nasilnik koji u policijskoj evidenciji ima više od deset kaznenih prijava, a tužiteljstvo je protiv njega pokrenulo i postupak zbog nasilničkog ponašanja u obitelji, jučer nešto prije podneva u središtu grada našao se oči u oči sa svojom suprugom.
Hici što su odjeknuli Nikolini su nanijeli teške ozljede, kojima je sat vremena kasnije podlegla, dok se za život njezinog ubojice, koji si je prostrijelio glavu, bore liječnici sisačke bolnice. Djeca su odmah sklonjena na sigurno.
Arsenal u kući
Doznajemo kako je Štajdohar osim zbog maltretiranje supruge bio prijavljen i za zanemarivanje i zlostavljanje djece, te za nedozvoljeno držanje oružja. U jednoj od pretraga njegovog doma policajci su prije par godina pronašli puškomitraljez, 200 grama eksploziva, četiri spremnika za automatsku pušku i 240 komada streljiva. U deset navrata prijavljivan je zbog svađa i sukoba sa svojim sugrađanima.
Na Općinskom sudu u Sisku njegov slučaj nije žurno tretiran. U međuvremenu mu je izrečena zabrana pristupa supruzi, a Prekršajni sud u Glini odredio mu je i psihosocijalni tretman. Mjesec dana proveo je u zatvoru.
 


Ubijaju usprkos djeci


Ovaj posljednji slučaj podsjeća na slične neshvaljive događaje od prije nekoliko godina. Kroničarima takvih obiteljskih tragedija još je živo u sjećanju ubojstvo što se u lipnju 2006. godine dogodilo pred dječjim domom u Nazorovoj ulici u Zagrebu. Tamo je 22-godišnji Tomislav Jakopović tijekom posjeta djetetu hicima iz ilegalnog pištolja ubio 25-godišnju suprugu Jelenu Sabinu Jakopović, a potom i sebe. I Jelena je pred nasilnim mužem sklonište potražila u Autonomnoj ženskoj kući.
Tog ljeta, na blagdan Velike Gospe u međimurskom mjestašcu Slakovcu 27-godišnji Mladen Mesarić ujutro je iz kalašnjikova ubio nevjenčanu suprugu Mignon Tomašić, a potom i njihovu zajedničku 18-mjesečnu kćer. Prije dolaska policije istom je puškom presudio sebi. Moniki je prijetio i prije same tragedije. Ova tragedija dogodila se samo mjesec i pol dana nakon što je Mesarić izišao iz zatvora u Varaždinu, gdje je služio kaznu zbog prijetnji upućenih Mignon.




 


Lani bivši partneri ubili 13 žena


Prema riječima Sanje Sarnavke, čelnice udruge B.A.B.E., u Hrvatskoj se još nije dogodilo da je ubijena žena koja je pod zaštitom sigurne kuće.
– Žalosno je da se ova problematika izvlači samo kod ovakvih tragedija. Sad će se dan-dva o tome pisati i pričati, a potom će se sve zaboraviti do sljedeće tragedije, govori Sarnavka, pomalo razočarana stavom državnih institucija prema ovom problemu. Ističe kako primjerice neke policijske postaje stvarno sjajno sudjeluju s njima, ali nema uređenog postupanja u kriznim slučajevima obiteljskog nasilja, što je primjerice praksa u Austriji. Također, napominje kako bi se za svaki slučaj trebala raditi posebna analiza ekspertnog tima, jer je svaki specifičan.
– Vi imate glasne nasilnike koji su mirniji od bubica kada im dođe netko drugi, a imate i one koji su spremni izgubiti dane tražeći lokaciju sigurne kuće gdje im je žena skrivena. Problem je što kod nas nema sustava u ovoj problematici, što god Kosor i Karamarko govorili, kaže Sarnavka. Podaci koje B.A.B.E. imaju govore kako je prošle godine na teritoriju Hrvatske ubijena 21 žena, od čega je u 13 slučaja ubojica bio suprug ili bivši partner.
(D. Ra.)