Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Suradnja udruga potrošača

25.08.2010. 22:00
Suradnja udruga potrošača


Smatramo kako bi bilo od iznimne važnosti za prava potrošača osnovati vijeće na razini županije koje bi se sastojalo od predstavnika trgovačkih društava, inspekcije i potrošača u cilju preventivnog rješavanja problema, kazao je Zoran Knežević, predsjednik Udruge “Zadarski potrošač”
U prostorijama Udruge za zaštitu prava potrošača “Zadarski potrošač” jučer je održan sastanak članova udruge sa Stjepanom Jergovićem, predsjednikom Udruge “Glas potrošača” iz Vinkovaca.
Sastanku je nazočio predsjednik “Zadarskog potrošača” Zoran Knežević, potpredsjednik Josip Miletić te članica Udruge Emilija Baštanić.
Na sastanku se razgovaralo o sličnostima i razlikama problema potrošača u različitim dijelovima Hrvatske.
– Ovaj sastanak smo ugovorili kako bismo razmijenili iskustva i produbili suradnju između udruga te kako bismo i u budućnosti nastavili surađivati u različitim projektima, kazao je Josip Miletić, potpredsjednik “Zadarskog potrošača”.
Kako je istaknuo Stjepan Jergović, predsjednik Udruge “Glas potrošača” iz Vinkovaca, najveći problem u Vinkovcima predstavljaju komunalne usluge.
– Građani u Vinkovcima se najviše žale na račune za komunalne usluge, dakle za struju, vodu, komunalni otpad i slično. Najmanji problem u našoj regiji predstavljaju trgovačka društva koja se trude pružiti što bolju uslugu svojim potrošačima, kazao je Jergović, dodavši kako u Vinkovcima veliki problem predstavlja odnos lokalne političke zajednice prema udrugama potrošača.
“Zadarski potrošač” radi i na sudjelovanju u projektu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, u kojem će zajedno s Udrugom za promicanje prava pacijenata iz Zadra te s još tri udruge kreirati partnersku organizaciju kako bi dobili određenu financijsku potporu.
Nacionalna zaklada je vodeća javna institucija za suradnju, povezivanje i financiranje organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj koja od 2006. godine ima međunarodno priznati certifikat za upravljanje procesom dodjele financijskih potpora udrugama.
– Smatramo kako bi bilo od iznimne važnosti za prava potrošača osnovati vijeće na razini županije koje bi se sastojalo od predstavnika trgovačkih društava, inspekcije i potrošača u cilju preventivnog rješavanja problema, kazao je Zoran Knežević, predsjednik Udruge “Zadarski potrošač” dodavši kako bi se na taj način riješile mnoge dileme i problemi.
Članovi “Zadarskog potrošača” su pohvalili neke tvrtke koje su same kontaktirale udrugu kako bi saznale je li bilo pritužbi na njihovu djelatnost, a sve u cilju poboljšavanja svojih usluga.