Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uspješan nastup zadarskih lutkara u Makedoniji

25.08.2010. 22:00
Uspješan nastup zadarskih lutkara u Makedoniji


Kazalište lutaka Zadar na najbolji je mogući način zaključilo svoju kazališnu sezonu 2009/2010., ovoljetnim gostovanjem u Makedoniji na jubilarnim 25. Štipskim danima kulture. U sklopu Dana hrvatske kulture, zadarski su lutkari u vremenu od 27. srpnja do 1. kolovoza nastupili u Štipu, Kočanima i Sv. Nikoli, s predstavama «Aladinova čarobna svjetiljka» i «San putujućeg glumca ili Princeza na zrnu graška».
Mnogobrojna makedonska kazališna publika, koja je po prvi put mogla pratiti nastupe zadarskih lutkarskih čarobnjaka, bila je jednostavno oduševljena s prikazanim, kako na središnjoj predstavi u Narodnom teatru u Štipu, tako i pri nastupima lutkara u Nacionalnom centru za kulturu »Beli Mugri» u Kočanima i Centru za kulturu «Krste Misirkov» u Sv. Nikoli. Možemo slobodno reći da su članovi ansambla Kazališta lutaka ovim nastupima otvorili svoj dugoročni put gostovanjima u ovoj prijateljskoj zemlji.
Predstavi «Aladinova čarobna svjetiljka» u Štipu, u prepunoj kazališnoj dvorani, gdje se tražila karta više, nazočili su i hrvatski veleposlanik u Makedoniji gosp. Ivo Kujundžić, s članovima hrvatskog veleposlanstva, gradonačelnik Štipa dr. Zoran Aleksov, dogradonačelnik Vojo Manevski, i mnogi drugi ugledni uzvanici, među kojima su se našli i glumci, redatelji i kazališni ravnatelji i iz drugih makedonskih kulturnih središta. Predstavi je nazočila i veća grupa Hrvata koja živi u Štipu, a okupljena oko Zajednica Hrvata u Makedoniji, Ogranak Štip, na čelu s predsjednicom Dolores Kašuba. Ova Zajednica priredila je u prostorijama Grada Štipa i posebni domjenak za zadarske glumce i goste, gdje su između domaćina i gostiju izmijenjeni i prigodni darovi.
Ovoljetnim gostovanjem Kazališta lutaka Zadar u Makedoniji nastavljena je već ranije započeta suradnja između kulturnih institucija gradova Štipa i Zadra, koju je otvorila Gradska knjižnica Zadar, Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Zadar, i HDLU Zadar. Nastup Zadrana u Štipu tako je na neki način bio uzvratni posjet makedonskim kulturnjacima, koji su za Dane Zadarske županije nastupili u Zadru, prezentirajući časopis SUM u cijelosti posvećen zadarskim književnicima, kao i sudjelujući na međunarodnoj likovnoj koloniji u Banju na otoku Pašmanu.