Dugootočna ljepotica mira i netaknute prirode

Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Prekrasne kamene plaže stvorene za sunčanje

"Imade svega, malo kuća  koje žive u miru Božjemu,  bez buke, automobila i tvornica. Ipak morate tu Božavu  nazvati gradićem. Ta ona nije  šala! Imade ulice, istinske  ulice i to cementirane. Imade  i mali hotelić s vrlo dobrim  komforom i povoljnim cijenama. Ta kila srdela stoji tamo 1 dinar."

Ovo je uvijek aktualan opis  Božave koji je još dave 1935.  godine dao novinar Ilustriranog svijeta u svom članku o  dugootočnoj ljepotici.  Božava je iduće odredište turističke patrole Zadarskog  lista koja obilazi atraktivna  mjesta Zadarske županije u  sklopu akcije Zadarskog lista  i TZ Zadarske županije "Biramo najuređenije mjesto,  općinu i grad". Kao što su  kolege novinari prije više od  sedam desetljeća uživali i pisali o miru Božave, netaknutoj prirodi i hotelskom turizmu, tako i mi danas  pišemo o istim elementima  koji su bili i ostali neizostavni dio Božave kao mjesta  i turističkog odredišta.

Krenimo odmah u srce  mjesta, njegovu rivu koju  okružuje privezište koje tijekom ljeta opsjedaju luksuzni brodovi. Božava je već  odavno postala neizostavna  luka mnogih jadranskih Argonauta, osobito onih na plovidbi od Malog Lošinja prema PP Telašćici ili NP Kornati. Dok nautičari obavljaju  svoje brodske dužnosti,  mještani i njihovi gosti uživaju u prijepodnevnim kavama  ili poslijepodnevnim osvježavajućim pićima. Nautičari su davno otkrili  Božavu, a njen turistički rejting pojačavaju hoteli koji tijekom ljeta popunjavaju turističke brojke Zadarske  županije. U hotelima na  Božavi tijekom srpnja su boravila 1.352 gosta, koji su  ostvarili 9.685 noćenja. Riva  je centar svijeta svakog mediteranskog mjesta pa tako i  Božave. Uz veću uobičajenu  opremu koja prati šetnicu tu  je postavljen i plan mjesta.  Danju je riva mjesto odmaranja, a noću mjesto zabave.

Nakon rive krenulo se u  razgledavanje stare mjesne  jezgre koja odiše tipičnim  mediteranskim štihom uokvirenim kamenim kućama  debelih zidova i drvenim ponistrama. Dio vlasnika kuća  pobrinuo se i za njihovo hortikulturno uređenje, mahom  tipičnim dalmatinskim cvjetnim vrstama što još više povećava mediteranski ugođaj.  Tu je i prvi hotel u Božavi,  hotel Uglešić koji je svoja  vrata otvorio gostima 1935.  godine i radio sve do 1939.  godine pred početak Drugog  svjetskog rata. U svoju prvotnu funkcija se vraća 1952.  godine, a već tri godine kasnije u njega dolaze prvi gosti  iz Pariza. Vrijedno je spomenuti ta dostignuća božavskog turizma u turističkoj patroli o mjestu. U obveznu  lektiru većine posjetitelja  spada i razgledanje crkve sv.  Nikole iz 19. stoljeća. Odmah pokraj crkve nalazi se  bunar impozantne veličine  koji na svoj način govori o  prošlosti Dugootočana i odgovara na pitanje kako su  rješavali problem vode.

Božava od svojih prvih dana turizma privlači posjetitelje svojim okruženjem u  očuvanoj prirodi i čistim morem, a te je svoje kvalitete  zadržala i danas. Mir i tišina  koji vladaju u mjestu, blizina  pješčanog Saharuna, a i same  mjesne plaže čini je idealnim  mjestom za obiteljski odmor.

U prstenu prekrasnih plaža

Nijedna priča o Božavi nije potpuna, ako se ne spomenu prekrasne pitome plaže skrivene u gustoj borovoj šumi koje oplakuje kristalno bistro i čisto more. Na jednoj strani uvale nalazi se plaža Opatičina - hotelska plaža, a na drugoj Zabočac. Hotelska plaža je najopremljenija, dok kameni Zabočac privlači svojim netaknutim prirodnim okruženjem. U blizini mjesta nalazi se mnogo malih sakrivenih uvala kao stvorenih za bijeg od svih ili za mala robinzonska istraživanja.

U blizini Božave nalazi se plaža Saharun, zaštićeni lokalitet prirode Zadarske županije, koja je po mnogima najljepša plaža na Jadranskom moru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno