Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Josipović podržao Kosor u politici prema Srbiji i Kosovu

25.08.2011. 22:00
Josipović podržao Kosor u politici  prema Srbiji i Kosovu


Želimo sa susjedima imati što bolje odnose, pa i sa Srbijom. Priznali smo Kosovo i tako se ponašamo. Vanjska politika koju vodimo ja i Vlada je na tom tragu. Nema razloga da bi itko bio nezadovoljan, smatra Josipović


Odnosi Srbije i Hrvatske, nakon nekoliko mjeseci uzlazne putanje koju je zacrtala uglavnom dobra, prijateljska suradnja Ive Josipovića i Borisa Tadića, ponovo se zatežu a povod za novi val (pre)žestokih reakcija u Srbiji jest ovotjedni posjet hrvatske premijerke Jadranke Kosor Kosovu i poruke koje je odaslala u Prištini.
U jeku vrlo zapaljive situacije nastale nakon jasno iskazane namjere kosovskih vlasti da uspostave punu kontrolu i nad sjevernim dijelom Kosova koji pretežito nastanjuju Srbi, instalira svoje carinike i policiju na granice sa Srbijom, te nakon odluke da zabrani uvoz roba iz Srbije na Kosovo, srpskim političarima nikako nije “legao” srdačan susret hrvatske premijerke Kosor sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i njezina potpora punom teritorijalnom integritetu Kosova.
Tadić o šteti trećih
Jučer se kritikama na račun hrvatske premijerke uključio i službeni Beograd pa je srbijanski predsjednik Tadić izjavio kako se “partnerstvo Hrvata i Albanaca ne smije graditi na štetu trećih – u ovom slučaju srpskog naroda” te dodao kako se Kosor koristi raspirivanjem starih neprijateljstava radi ostvarivanja financijske koristi Hrvatske. U izjavi agenciji Tanjug Tadić je Kosoričino ponašanje proglasio “neeuropskim”. “Veličanje ratnih zločinaca izrečeno u Kninu, kao i njen posjet Kosovu, ne mogu pridonijeti unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske”, ocijenio je srpski predsjednik.
Međutim, hrvatski predsjednik Ivo Josipović jučer je stao na stranu premijerke Kosor ističući kako njezin posjet Kosovu i izjave koje je tamo dala ne bi trebale nikoga činiti nezadovoljnim.
– Hrvatska vodi principijelnu vanjsku politiku. Želimo sa susjedima imati što bolje odnose, pa i sa Srbijom. S druge strane priznali smo Kosovo i tako se ponašamo. Mislim da je cjelokupna vanjska politika koju vodimo i ja i Vlada na tom tragu, tako da nema razloga da bi itko bio nezadovoljan,  smatra Josipović. U Uredu predsjednika ocjenjuju kako najnoviji verbalni sukob na relaciji Zagreb-Beograd treba smatrati tek “sitnim prepucavanjima”, motiviranim skorim izborima u obje zemlje (Srbija će na izbore iduće godine), a ne naznakom nekih ozbiljnijih poremećaja u odnosima dviju zemalja.
Kratko i žestoko
Hrvatska premijerka, pak,  jučer je kratko ali žestoko odgovorila na val službenih i neslužbenih prozivki i kritika iz Beograda.
– Vremena kada su hrvatski premijeri odlazili u Beograd pitati za savjet i dopuštenje, nasreću, zauvijek su prošla, izjavila je jučer Kosor osvrćući se, prije svega, na izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića koji je prilikom posjete Banjoj Luci kazao kako “onaj kome je Kosor prijatelj, ne treba neprijatelja”. Kosor nije propustila udijeliti packe i “domaćim političarima” naklonjenim Beogradu.
– Gledajući neke istupe jučer, moram reći da neki političari i u Hrvatskoj i u Srbiji još uvijek nažalost nisu shvatili, nakon 20 godina samostalnosti Republike Hrvatske, da hrvatski narod ni hrvatski premijeri neće više nikada dolaziti u Beograd pitati za savjet, molbu za dopuštenje da čine ovo ili ono ili da dobiju zabranu da čine ovo ili ono, poručila je Kosor. Iako nije željela komentirati oštre reakcije iz SDSS-a i SNV-a Milorada Pupovca na njezin posjet Kosovu, bilo je više nego očito da je njezina prozivka namijenjena upravo srpskim partnerima u Vladi i koaliciji.


Uzelac:Pitanja nezavisnosti i samostalnosti odavno su riješena




Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac (SDSS) jučer je najnoviju razmjenu žestokih riječi na relaciji Zagreb-Beograd ocijenio kao predizbornu manipulaciju osjećajima građana.
– I ja se radujem činjenici da ne moramo ići po mišljenje nigdje iz svoje kuće, tome se nikada nisam radovao. Ali nisam sretan ni zbog toga što umjesto da se bavimo pametnim stvarima, ozbiljnim potonućem u svakom a posebno razvojnom pogledu, neki danas ponovno iskapaju mrtvaca, vraćaju na dnevni red davno apsolviranu temu hrvatsko-srpskih odnosa, raspiruju negativne emocije i manipuliraju domoljubnjim osjećajima ljudi isključivo kako bi zaradili koji postotak glasova birača više. Pitanja nezavisnosti i samostalnosti davno su riješena i moralno je pitanje tko ima pravo zbog svojih sitnih izbornih interesa ponovno raspirivati ovakvu atmosferu. Ja mislim da nema nitko, ogorčen je potpredsjednik Vlade Uzelac.