Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kosor: Skroman je, ali je rast

25.08.2011. 22:00
Kosor: Skroman je, ali je rast


Podaci o gospodarskom rastu u drugom kvartalu pokazuju da se fiskalne smjernice za ovu i naredne godine temelje na realnim pokazateljima, kazala je Jadranka Kosor


U drugom  tromjesječju ove godine ostvaren je gospodarski rast  od 0,8 posto u odnosu na  isto razdoblje lani. Podatak  o blagom rastu BDP-a objavila je premijerka Jadranka Kosor otvarajući sjednicu Vlade u četvrtak.
– Nakon dugih mjeseci  pada BDP-a konačno bilježimo rast. On je skroman,  ali je znak da idemo prema  onom što smo najavili u  ovoj godini. Ovo bi mogla  biti trunka optimizma i za  nas i za građane – kazala je  Kosor dodajući i kako podaci o gospodarskom rastu  u drugom kvartalu pokazuju  da se fiskalne smjernice za  ovu i naredne godine temelje na realnim pokazateljima. Jednak rast u drugom kvartalu, dodala je  predsjednica Vlade, bilježi  Italija, Velika Britanija ima  rast od 0,7 posto, Rumunjska od 0,3 posto, u Francuskoj je rast 1,6 posto,  Mađarskoj 1,2 posto. Nije  propustila spomenuti Portugal i Grčku, zemlje u kojima je u drugom tromjesječju zabilježen pad  BDP-a.
Sezonska kretanja
Kako se očekivalo, prve  procjene domaćeg bruto  proizvoda trebao je jučer  objaviti Državni zavod za  statistiku. No, to je učinila  predsjednica Vlade kao što  je svojedobno nakon višemjesečnog rasta nezaposlenosti objavljivala podatke o  smanjenju broja nezaposlenih. Blagi rast BDP-a u  drugom tromjesječju nikako  ne znači izlazak iz krize,  iako su ga Banski dvori još  prije nekoliko mjeseci najavili. Tek kada se dva uzastopna kvartala ostvari gospodarski rast, moći će se  govoriti o oporavku. No, i  treće tromjesječje vjerojatno  će biti u plusu, s obzirom na  sezonska kretanja. Analitičari navode kako je prerano govoriti o izlasku iz  krize te da će eventualni  budući blagi rast BDP-a  ukazati na stabilizaciju gospodarskih aktivnosti.
Premijerka iznoseći podatake o gospodarskom rastu  nije propustila spomenuti i  ostale pozitivne statističke  pokazatelje u drugom kvartalu. Istaknula je kako je  ostvaren i rast izvoza roba  za 5,6 posto, fizičkog obujma industrijske proizvodnje  za 1,1 posto, prometa u  trgovini na malo za 4,9 posto kao i porast broja dolazaka turista za 12,1 posto  te noćenja za 12,5 posto.
Ispod nadanja
Gospodarski rast u drugom kvartalu bio je očekivan, ali je ispod nadanja,  ocjenjuje Zdeslav Šantić,  analitičar Splitske banke  čije su procjene rasta za ovu  godinu na razini jedan posto. Naime, zbog kasnog  termina Uskrsa došlo je do  prebacivanja gospodarskih  aktivnosti iz prvog u drugi  kvartal. U prvom kvartalu,  podsjetimo, procijenjeni gospodarski rast bio je negativnih 0,9 posto. Šantić  očekuje da će se i u idućim  kvartalima zadržati “skromne stope rasta” ali upozorava na pogoršanje gospodarskih prilika izvan Hrvatske, na što treba obratiti  pozornost. Osim toga, statistike jasno pokazuju da su  kapitalna ulaganja i dalje  problem Hrvatske.
Što se tiče okruženja, ne  treba zaboraviti da nositelji  gospodarstva u Europi, odnosno Francuska (koju je  premijerka u svom  obraćanju spomenula) i  Njemačka, u drugom je  kvartalu bilježe usporavanje  gospodarskog rasta.


Traži se rješenje za ljude pod ovrhama




Vlada će ovih dana razmatrati dodatne mjere kako bi olakšala život  građanima koji su se našli pod ovrhom.
– Razmatramo dodatni prostor kako bi se olakšao život svim onim  ljudima koji se, nažalost, susreću s ovrhama. Vjerujem da ćemo pronaći  neke mogućnosti, poručila je Kosor podsjetivši na ranije korake. Naime,  od ovrha su izuzete dvije trećine plaće ili mirovine, rodiljne naknade,  doplatak za djecu i stipendije.