Ugostiteljska ponuda Biograda prije tri godine oplemenjena je otvaranjem jedne dobre konobe. Sumirajući znanje stečeno na Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu kuhar majstor specijalist Mirko Poljak odlučio je otvoriti vlastitu konobu, nastojeći, kako nam je istaknuo, približiti svojim sugrađanima, dakako, i turistima, mediteransku kuhinju na nešto posebniji način. Svjestan kvalitete namirnica ovog podneblja Poljak je okosnicu rada svoje konobe, koju je nazvao Bazilika zbog neposredne blizine biogradske bazilike, utemeljio na upravo tim namirnicama, no pripremljenim na nešto noviji i svakako maštovitiji način. Podršku su mu dali i sestra Ana Poljak Jeličić kao i supruga Nina Poljak koje također sudjeluju u radu ovog obiteljskog posla. Rezultat je svakako pohvalan s obzirom na to da se u Bazilici itekako može vidjeti da u kuhinji ne stoji neki priučeni kuhar, već kuhar s diplomom. Jela stoga ni približno nemaju veze s “konfekcijom”. Mirko ističe da gosti dosta traže salatu “kraj” koja može biti i predjelo i glavo jelo, hobotnicu s čičvardom, rižoto od škampi ili, pak, kada su glavna jela u pitanju, biftek “Katarina” (nazvan po otočiću Katarina ispred Biograda) punjen svježim sirom i pršutom. Restoranske delicije su svakako i otočni ramstek koji također ide sa svježim sirom, no u kombinaciji s blitvom ili brudet od bijele ribe s palentom. Vinska ponuda promovira prije svega domaća vina poput Ančićevih vina iz Smilčića (Figurice, Kulice…). Desert broj jedan je čokoladni parfe s kojim smo taj dan zaključili gurmanski posjet Bazilici. Vrhunska slastica bila je točka na “i” odličnog objeda koji je uključivao laganu, ljetnu salatu Kraj s hobotnicom i feta sirom te čevape od tune. Pilo se, dakako, Ančićevo vino Kulica.
“Ćevapi” od tune
0,25 kg svježe tune
2 režnja češnjaka
1 žlica krušnih mrvica
1 žlica crvene paprike
sol, papar
Svježu tunu ručno iskosati. Dodati sve začine i oblikovati tunu u oblik čevapa. Posložiti čevape na ugrijane gradele, paziti da se ne prepeku. Uz čevape poslužiti slani krumpir i zaliti maslinovim uljem.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Predsjednik u kampoanji
Milanović snimio novi video: “Svi znamo tko je AP, pod njim je stvorena najgora koruptivna hobotnica u povijesti Hrvatske”
Nogomet
Nogomet
Dobre vijesti za Dalića. UEFA razmišlja o proširenju broja igrača za EURO
Nogomet
Nogomet
Sucu iz BiH prijetili smrću. Tražio je da ne sudi dvjema momčadima, a spominjao se i oko hrvatskog derbija
Županija
Damir Jordan
Načelnik najavio: Gradi se nogostup u Ljubačkim Stanovima
Scena
razmatra promjenu
Danijela Dvornik spremna na veliku transformaciju: ‘Mislim da je vrijeme’
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
PANEL RASPRAVA