Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mediteranska kuhinja na nešto posebniji način

25.08.2011. 22:00
Mediteranska kuhinja na nešto posebniji način


Ugostiteljska ponuda Biograda prije tri godine oplemenjena je otvaranjem jedne dobre konobe. Sumirajući znanje stečeno na  Ugostiteljsko-turističkom  učilištu u Zagrebu kuhar  majstor specijalist Mirko  Poljak odlučio je otvoriti  vlastitu konobu, nastojeći,  kako nam je istaknuo, približiti svojim sugrađanima,  dakako, i turistima, mediteransku kuhinju na nešto  posebniji način. Svjestan  kvalitete namirnica ovog podneblja Poljak je okosnicu  rada svoje konobe, koju je  nazvao Bazilika zbog neposredne blizine biogradske  bazilike, utemeljio na upravo tim namirnicama, no pripremljenim na nešto noviji i  svakako maštovitiji način.  Podršku su mu dali i sestra  Ana Poljak Jeličić kao i supruga Nina Poljak koje također sudjeluju u radu ovog  obiteljskog posla. Rezultat  je svakako pohvalan s obzirom na to da se u Bazilici  itekako može vidjeti da u  kuhinji ne stoji neki  priučeni kuhar, već kuhar s  diplomom. Jela stoga ni približno nemaju veze s “konfekcijom”. Mirko ističe da  gosti dosta traže salatu  “kraj” koja može biti i predjelo i glavo jelo, hobotnicu s  čičvardom, rižoto od škampi  ili, pak, kada su glavna jela u  pitanju, biftek “Katarina”  (nazvan po otočiću Katarina  ispred Biograda) punjen  svježim sirom i pršutom.  Restoranske delicije su svakako i otočni ramstek koji  također ide sa svježim sirom, no u kombinaciji s  blitvom ili brudet od bijele  ribe s palentom. Vinska ponuda promovira prije svega  domaća vina poput  Ančićevih vina iz Smilčića  (Figurice, Kulice…). Desert  broj jedan je čokoladni parfe  s kojim smo taj dan zaključili gurmanski posjet  Bazilici. Vrhunska slastica  bila je točka na “i” odličnog  objeda koji je uključivao laganu, ljetnu salatu Kraj s  hobotnicom i feta sirom te  čevape od tune. Pilo se,  dakako, Ančićevo vino Kulica.


“Ćevapi” od tune


0,25 kg svježe tune
2 režnja češnjaka
1 žlica krušnih mrvica
1 žlica crvene paprike
sol, papar
Svježu tunu ručno iskosati. Dodati sve začine i oblikovati tunu u oblik  čevapa. Posložiti čevape na ugrijane gradele, paziti da se ne prepeku. Uz  čevape poslužiti slani krumpir i zaliti maslinovim uljem.