Pupovac ozbiljno zabrinut porukama Kosor i Thacija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Davor KOVAČEVIĆ
Protiv nasilnih postupaka - Milorad Pupovac

Srpsko narodno vijeće izrazilo je ozbiljnu zabrinutost i duboko neslaganje porukama koje su se mogle čuti tijekom posjeta predsjednice Vlade Jadranke Kosor Kosovu. U izjavi za javnost SNV-a koju je potpisao njegov predsjednik Milorad Pupovac navodi se da politika statusa quo nije dobra ni održiva, ali "politika jednostranog i nasilnog uspotavljanja teritorijalne cjelovitosti i državne suverenosti ne može i ne smije biti alternativa dijalogu i pregovorima". Dalje se navodi da takva politika može "obnoviti sukobe, produbiti nepovjerenje i, što je najvažnije, izazvati stradanja, patnje i teška kršenja ljudskih i manjinskih prava". SNV se stoga na temelju svoga iskustva i djelovanja protivi porukama u kojima se sugerira takva politika ili najavljuje njeno provođenje, a "koje su se mogle čuti tokom susreta predsjednice Vlade RH i predsjednika Vlade Republike Kosova". Pitanje institucija na sjeveru Kosova ne smije biti rješavano jednostavnim i nasilnim postupcima s bilo čije strane i iz bilo kojeg državnog razloga, stav je SNV-a. U izjavi se navodi da je za uspjeh pregovora nužna postupnost, a "za prihvaćanje rezultata pregovora među stanovništvom, osobito onim srpske nacionalnosti na sjeveru, potreban je osjećaj sigurnosti i minimalnog povjerenja".

Zabrinjavajući tip politike i političkog djelovanja za SNV je i pozivanje na stara neprijateljstva kao osnovu za nova prijateljstva. SNV podsjeća da u hrvatsko-srpskim odnosima, kako onima između Hrvatske i Srbije tako i onima unutar Hrvatske, ima mnogih ozbiljnih i neriješenih pitanja čije bi rješavanje trebao biti prioritet hrvatske vlade, a kada bi se ta pitanja riješila mogući doprinos Hrvatske rješavanju otvorenih i bolnih srpsko-albanskih odnosa bio bi i realniji i vjerodostojniji. "SNV izražava nadu da će ovo iskustvo biti povod za ozbiljno usmjeravanje pažnje na neriješena pitanja izbjeglih Srba i položaja Srba u Hrvatskoj" koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli da ta pitanja ne budu zapreka uspješnom završetku hrvatskih pregovora s Europskom unijom", stoji zaključno u izjavi za javnost.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)