Slovak s djetetom u gumenom kajaku preveslao Zadarski kanal

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Slovak se s djetetom u gumenom kajaku uputio preko Zadarskog kanala

Na gotovo suludi  čin odlučio se jučer ujutro  46-godišnji Slovak koji ljetuje u Bibinjama, a njegova  avantura za koju mu je trebalo petnaestak tisuća zaveslaja, prošla je srećom bez posljedica. On se, naime, oko  osam sati, zajedno s 10-godišnjim sinom, u gumenom  kajaku dugom svega 2,2 metara iz Bibinja uputio u Kali  na otoku Ugljanu. Preveslavši  šest kilometara širok Zadarski kanal Slovak apsolutno  nije bio svjestan kako je sebe i  sina izložio pogibelji, a suludu avanturu prekinuli su  mu djelatnici Lučke kapetanije koji su ga oko 12 sati  zaustavili na povratku u Bibinje, oko kilometar od obale  otoka Ošljaka. Muškarca, dijete i njihovo plovilo na kojemu su, da cijeli slučaj bude  još i bizarniji, vidljive brojne  zakrpe, djelatnici Lučke kapetanije ukrcali su na svoj  brod te ih prevezli do bibinjska obale. To je bila tek jedna od intervencija Lučke kapetanije u Zadarskom kanalu  tijekom njihove četvrte ovogodišnje akcije kontrole pomorskog prometa u zadarskom arhipelagu, a na koju su  ovom prilikom poveli i predstavnike zadarskih medija.

Relativno miran dan na  moru

- Danas je relativno miran  dan za razliku od druge i treće  akcije kada smo zaustavili  više od 70 plovila i zbog raznih prekršaja kaznili njih  četrdesetak - rekao je Mirko  Petrica, načelnik inspekcijskih poslova Lučke kapetanije Zadar koja je jučer ujutro  provodila kontrolu morskog  prometa sa šest plovila. U  Malom Ždrelcu, jednoj od  najfrekventnijih morskih lokacija u zadarskom arhipelagu, jučer prijepodne ipak  nisu imali puno posla. Proveli  su tek jednu rutinsku kontrolu kojom su provjerili dokumentaciju njemačkom  državljaninu.

- Ovo je prvi put da sam  zaustavljen. Mislim da sam  vozio u granicama dozvoljene  brzine i da nisam počinio nikakav prekršaj. Ja i moja obitelj ljetujemo ovdje prvi put i  zaista se osjećamo sigurno -  rekao je Rene Freiboth, kojega su novinari na brodu Kapetanije, fotoaparati i kamere  vidno iznenadili i zbunili. Drhtavom rukom uzeo je natrag  svoje dokumente od inspektora Alena Rukavine, a tak  kada mu je on zahvalio te mu  poželio ugodan dan i putovanje, muškarac je odahnuo i  s osmjehom se udaljio. Razloga za smijanje, međutim,  nisu imali dvoje austrijskih  državljana zaustavljenih  zbog glisiranja šest metara  dugim gliserom marke "excel  2356" i to na svega 16,5 metara od obale pred ulazom u  prolaz Mali Ždrelac. Tu su  svoju avanturicu platili 1100  kuna, dok su njihovi sunarodnjaci koji su vozili na samoj granici dozvoljenog  prošli tek s upozorenjem.

Godišnji utržak od  vinjeta oko 70 milijuna  kuna

Iako jučerašnje prijepodne  i nije bilo nešto unosno, djelatnici Lučke kapetanije svake godine u proračunsku blagajnu pospreme oko 70 milijuna kuna na državnoj razini.

- Naplaćuju se vinjete, ali i  boravišne pristojbe na plovilima. Prihod od tih pristojbi  koji se naplaćuje po metru  dužnom plovila uplaćuje se  na račun Turističke zajednice, a ove je godine već  uprihođeno oko 15 milijuna  kuna. Što se tiče vinjeta, do  danas ih je na državnoj razini  izdano ukupno 54.377, a od  čega 8.299 u Zadru - rekao je  kapetan Joško Nikolić, ravnatelj Uprave za sigurnost  plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda. Nikolić je pojasnio kako je za upravljanje  plovilima do 15 metara potrebno imati dozvole tipa A i  B, a kada je riječ o Slovaku  koji se s djetetom uputio preko Zadarskog kanala, kazao  je kako za takvu brodicu nije  potrebna dozvola, no da se ne  bi smio udaljavati od obale  dalje od 500 metara, a ponajviše zbog sigurnosti.

Kapetanija spašava ljude na moru, privatne tvrtke plovila

Lučka kapetanija i Pomorska policija zajednički provode kontrolu prometa na moru, a trenutačno na Jadranom plovi oko 200 tisuća plovila. Kada je riječ o spašavanju i traganju, njima su od velike pomoći privatne tvrtke koje se bave istim tim poslom jer, kako je pojasnio Joško Nikolić, prioritet Lučkoj kapetaniji su životi, iako su samo prošle godine spasili i 160 brodova.

Privatne tvrtke bave se spašavanjem imovine građana, kako onih domaćih, a tako i stranaca čime su uvelike smanjili pritisak na državne institucije. Na zadarskom području svi oni koji zatrebaju takvu vrstu usluge mogu se obratiti dvjema tvrtkama - SeaHelp i EmergenSea.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno