Luka Oman, predsjednik Udruge “Prijatelji životinja”, ističe da je broj vegetarijanaca u Hrvatskoj i u svijetu u stalnom porastu. Primjerice, u Njemačkoj ima oko 6 milijuna vegetarijanaca, više nego Hrvatska ima stanovnika
Nakon Rijeke “Prijatelji životinja” u Zadru su nastavili kampanju kojom upozoravaju na nužnost razvoja gastronomske ponude za vegetarijance i turiste ekološki, zdravstveno i etički razvijenih pogleda, kao važnog sadržaja u promicanju hrvatskog turizma i kulture. U sklopu kampanje “Prijatelji životinja” jučer su na Narodnom trgu promovirali novu vegansku kuharicu “Mljac”, pripremajući pritom veganska jela poput ražnjića od povrća te pečenog tofua i seitana.
Luka Oman, predsjednik Udruge “Prijatelji životinja”, ističe da je broj vegetarijanaca u Hrvatskoj i u svijetu u stalnom porastu. Primjerice, u Njemačkoj ima oko 6 milijuna vegetarijanaca, dakle više nego Hrvatska ima stanovnika.
– Iako u Hrvatskoj ima više od 150 tisuća vegetarijanaca i vegana, mnogi ugostitelji još ne znaju da ti ljudi ne jedu meso i ribu, mnogi niti jaja ili mlijeko. Vegetarijanci vegani konzumiraju isključivo namirnice biljnog podrijetla. Ugostitelji duž naše obale nerijetko se sramote nudeći vegetarijancima ribu, čime pokazuju nedovoljnu informiranost o načinu prehrane i zaostajanje u gastronaobrazbi za razvijenim svjetskim turističkim odredištima, govori Oman, ističući da vegetarijanci ne jedu ribe, a s time nisu dobro upoznati hrvatski ugostitelji.
Turisti vegetarijanci očekuju da za odmor koji su platili dobiju i odgovarajuću ponudu hrane, u skladu s njihovim životnim stilom. Ako im je takva ponuda u Hrvatskoj, odnosno u Zadru uskraćena, Oman navodi da će sljedeći odmor provesti zasigurno negdje drugdje.
– Osim vegetarijanaca i vegana sve je više onih koji zbog zdravstvenih, etičkih i ekoloških razloga ne žele konzumirati određene namirnice životinjskog podrijetla. Ti ljudi očekuju gastroponudu s više jela od voća, povrća i žitarica, umjesto tradicionalnog mesnog roštilja i riba, govori Oman, dodajući da se takva jela mogu pronaći u njihovoj kuharici “Mljac”, koja sadrži 50 recepta, čija je baza tradicionalna austrijska i hrvatska kuhinja.
U veganskoj kuharici “Mljac” mogu se pronaći recepti za bečki odrezak, punjenu papriku, sarmu sa zapečenim krumpirom, lazanje, gulaš od graha s kobasicama i noklicama, tiramisu, išlere, palačinke s čokoladom, tortu od lješnjaka… Sva jela, odnosno predjela, glavna jela i deserti, baziraju se na povrću, žitaricama i voću, tako da Oman vjeruje da će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmanske prohtjeve.
Na štandu “Prijatelja životinja”, uz promociju kuharice i degustaciju jela, potpisivala se peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u hrvatske javne institucije poput bolnica, škola i vrtića.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Kazna
Barcelonu je nakon ispadanja dočekala “čestitka” UEFA-e za divljanje navijača
Zadar
pojačan promet
OBAVIJEST MORH-a Kroz Zadar će proći hrvatska i španjolska vojna vozila, očekuju se gužve
Hrvatska
NEĆE SKORO PROĆI
Vakula o prodoru zime usred travnja: ‘Očekujte ovakvo vrijeme još barem tjedan dana’
Ostali sportovi
Četvrta liga
Posedarje, Azine, Sv. Martin i Kukljica idu u Treću ligu
Hrvatska
ANALITIČAR JERKO TROGRLIĆ
‘Tko god sklopi novu Vladu, ona će biti puno desnija i nestabilnija od dosadašnje. Mogući i novi izbori’
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo bivši profesionalni košarkaš i trener Denis Skitarelić
Zadar
LIJEPA PRIČA
KONAC DJELO KRASI Zadranka Matea Ljubanović u Norveškoj ispisuje uspješnu poduzetničku priču
Zadar
HEP JAVLJA
INFORMIRAJTE SE! Brojne ulice u Zadru sutra ostaju bez električne energije
Hrvatska
DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO
Prebrojano je 99,74 posto glasova. HDZ preko noći dobio jedan dodatni mandat, IDS ga izgubio
Županija
PODRŠKA S JUGA