Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ugostitelji se sramote nudeći vegetarijancima ribu

25.08.2011. 22:00
Ugostitelji se sramote nudeći vegetarijancima ribu


Luka Oman, predsjednik Udruge “Prijatelji životinja”, ističe da je broj vegetarijanaca u Hrvatskoj i u svijetu u stalnom porastu. Primjerice, u Njemačkoj ima oko 6 milijuna vegetarijanaca, više nego Hrvatska ima stanovnika


Nakon Rijeke  “Prijatelji životinja” u Zadru  su nastavili kampanju kojom  upozoravaju na nužnost razvoja gastronomske ponude  za vegetarijance i turiste ekološki, zdravstveno i etički  razvijenih pogleda, kao  važnog sadržaja u promicanju hrvatskog turizma i kulture. U sklopu kampanje  “Prijatelji životinja” jučer su  na Narodnom trgu promovirali novu vegansku kuharicu “Mljac”, pripremajući  pritom veganska jela poput  ražnjića od povrća te  pečenog tofua i seitana.
Luka Oman, predsjednik  Udruge “Prijatelji životinja”,  ističe da je broj vegetarijanaca u Hrvatskoj i u svijetu u  stalnom porastu. Primjerice,  u Njemačkoj ima oko 6 milijuna vegetarijanaca, dakle  više nego Hrvatska ima stanovnika.
– Iako u Hrvatskoj ima više  od 150 tisuća vegetarijanaca  i vegana, mnogi ugostitelji  još ne znaju da ti ljudi ne jedu  meso i ribu, mnogi niti jaja ili  mlijeko. Vegetarijanci vegani  konzumiraju isključivo namirnice biljnog podrijetla.  Ugostitelji duž naše obale nerijetko se sramote nudeći vegetarijancima ribu, čime pokazuju nedovoljnu informiranost o načinu prehrane i  zaostajanje u gastronaobrazbi za razvijenim svjetskim turističkim odredištima, govori  Oman, ističući da vegetarijanci ne jedu ribe, a s time  nisu dobro upoznati hrvatski  ugostitelji.
Turisti vegetarijanci  očekuju da za odmor koji su  platili dobiju i odgovarajuću  ponudu hrane, u skladu s  njihovim životnim stilom.  Ako im je takva ponuda u  Hrvatskoj, odnosno u Zadru  uskraćena, Oman navodi da  će sljedeći odmor provesti  zasigurno negdje drugdje.
– Osim vegetarijanaca i vegana sve je više onih koji  zbog zdravstvenih, etičkih i  ekoloških razloga ne žele  konzumirati određene namirnice životinjskog podrijetla. Ti ljudi očekuju gastroponudu s više jela od voća,  povrća i žitarica, umjesto tradicionalnog mesnog roštilja i  riba, govori Oman, dodajući  da se takva jela mogu pronaći  u njihovoj kuharici “Mljac”,  koja sadrži 50 recepta, čija je  baza tradicionalna austrijska  i hrvatska kuhinja.
U veganskoj kuharici  “Mljac” mogu se pronaći recepti za bečki odrezak, punjenu papriku, sarmu sa zapečenim krumpirom, lazanje, gulaš od graha s kobasicama i noklicama, tiramisu,  išlere, palačinke s čokoladom, tortu od lješnjaka… Sva  jela, odnosno predjela, glavna jela i deserti, baziraju se  na povrću, žitaricama i voću,  tako da Oman vjeruje da će  zadovoljiti i najzahtjevnije  gurmanske prohtjeve.
Na štandu “Prijatelja životinja”, uz promociju kuharice  i degustaciju jela, potpisivala  se peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u hrvatske javne institucije poput  bolnica, škola i vrtića.