Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za slučaj da bude uhićen, Boljkovac angažirao odvjetnika Nobila

25.08.2011. 22:00
Za slučaj da bude uhićen, Boljkovac  angažirao odvjetnika Nobila


Karamarko je u srpnju na užem sastanku kolegija MUP-a kazao da je Josip Boljkovac meta, kaže odvjetnik Nobilo, a čuje se da bi i Josip Manolić mogao biti na udaru


Nakon što je  “izdajnički” hapsio Antu Gotovinu, Tomislav Karamarko  sada kani “domoljubno” hapsiti Josipa Boljkovca, partizana i bivšeg Tuđmanova  ministra te Karamarkova suradnika iz jedne od prvih  HDZ-ovih vlada. Ako su  točne informacije odvjetnika  Ante Nobila, Karamarko je u  srpnju zatražio hapšenje  čovjeka s kojim je 1991. radio u jednoj od prvih  HDZ-ovih vlada, kada je Boljkovac bio ministar unutarnjih poslova, a Karamarko  šef kabineta predsjednika  vlade Josipa Manolića, koji  bi danas također mogao biti  na Karamarkovu udaru. U  ono vrijeme, međutim, Karamarko nije spominjao navodne ratne zločine svojih  tadašnjih nadređenih.
Žrtveni starac
– Iz dva nezavisna izvora i  ja i Josip Boljkovac odvojeno  smo dobili potvrdu da je Karamarko još u srpnju na  užem kolegiju MUP-a kazao  kako je Boljkovac meta i da  ga treba uhititi do 1. rujna,  kazao je Nobilo jučer za naš  list. Karamarko time zloupotrebljava ministarske  ovlasti u kaznenom progonu  da ostvari svoje političke ciljeve, a to je opasno, tvrdi  Nobilo, kojega je Boljkovac  angažirao kao zakonskoga  zastupnika za slučaj da bude  uhićen. Nobilo tumači kako  je Karamarko odabrao baš 1.  rujna kao rok za hapšenje  kako bi preduhutrio stupanje na snagu novoga Zakona  o kaznenom postupku, koji  će od početka rujna policiji  oduzeti dio ovlasti i prepustiti ih državnome odvjetništvu.
– Novim ZKP-om MUP  postaje, da tako kažem, druga liga. Karamarko će njime  izgubiti ovlasti koje sada  ima, a kojima može Boljkovcu staviti lisice na ruke  kako bi simbolički pokazao  da hapsi partizana”, ocjenjuje Nobilo. Njegova je procjena da Karamarko želi za  HDZ osvojiti glasove desnijih birača od HDZ-a, te  predizbornu kampanju  preusmjeriti s važnih životnih pitanja na staru pripovijest o partizanima i ustašama. Nikada nitko u Europi nije uhapsio antifašista  za ratne zločine iz Drugoga  svjetskog rata, pa na temelju  toga Karamarko želi ekstremnu desnicu dobiti na  svoju stranu. No neprihvatljivo je da se 92-godišnjeg  starca hapsi uoči izbora, i to  samo zato da ministar promovira sebe time što će hapsiti antifašiste, poručuje Nobilo.
Logor Dubovac
Josip Boljkovac, karlovački partizan i prvi ministar  unutarnjih poslova neovisne  Hrvatske, danas je 92-godišnjak, a u javnosti je posljednjih mjeseci sumnjičen  za likvidacije u karlovačkom  poslijeratnom logoru Dubovac. Jučer je za naš list ponovio da “nikad nije radio u  tom logoru kao ni u  okružnoj policiji koja je bila  nadležna za nj”. “Formalni  zapovjednik tog logora bio je  neki kapetan Božić, ali je de  facto zapovijedao potpukovnik Viktor Koričan. Nitko od  ljudi koji su ondje zapovijedali više nije živ. Ja sam  radio u kotarskoj policiji, koja je imala ovlasti samo za  saslušanja”, kazao nam je  Boljkovac. Dodao je da je u  logoru radio i otac jedne današnje sutkinje Vrhovnoga  suda. Rekao je kako su u tom  logoru ubijena i njegova dva  rođaka, Janko i Franjo Bubaš, koji su se kao domobrani partizanima predali u  BiH. “Došao sam u logor  Dubovac da pitam što je s  njima. Pitao sam Koričana.  Uzvratio je pitanjem: “Što te  to interesira?” Kasnije sam  doznao da su već dva dana  bili mrtvi”, kazao nam je Boljkovac. Spreman je, kaže,  pred sudom svjedočiti o tim  događajima.
Vlada šuti
Šef katedre za hrvatsku  povijest na Filozofskome fakultetu u Zagrebu Ivo Goldstein suglasan je da se istražuju i procesuiraju svi  zločini, pa i oni počinjeni  poslije 1945. “Moram,  međutim, priznati da sam  skeptičan prema takvim inicijativama kada su tako  očigledno snažno politički  motivirane. Prije procesuiranja svakako treba ustanoviti puni povijesni slijed događaja i smjestiti ih u kontekst u kojemu su se ti navodni zločini događali. Radi  se o vrloj kompliciranoj situaciji koja se u ovako politički uzavreloj atmosferi  teško može na pravi način  rekonstruirati”, komentirao  je Goldstein za naš list.
O Karamarkovim inicijativama pokušali smo dobiti  iz reakciju iz vrha vlade, ali  bez uspjeha.


Kriminalizacija Hrvatske




Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) jučer je  ministra optužio za kazneno djelo širenja mržnje. Njegovu izjavu da je  Josip Broz Tito zločinac “potiče na mržnju i izaziva uznemirenost građana,  što potpada pod kaznenu odgovornost”, ocijenjuju antifašisti u priopćenju.  “Ponašanje ministra Karamarka, kao i nekih drugih iz političkog vrha  Hrvatske, ne bi bilo čudno da nije ministar u hrvatskoj Vladi, koja bi trebala  provoditi i štititi ustavni poredak”, stoji u priopćenju. SABA tvrdi da je  ambicija Karamarka “odvela u tabor nacionalnih ekstremista, koji svojim  ponašanjem i izjavama šteti cijeloj Hrvatskoj”, pa je “zaboravio da su  osnivači HDZ-a, od Tuđmana nadalje, bili sudionici Narodnooslobodilačke  vojske, na čijem je čelu bio maršal Josip Broz Tito”. “Kada bi Tito bio  zločinac, tada bi i cijeli antifašistički pokret bio zločinački, što bi značilo da  je Hrvatska zasnovana na zločinu, a tada bi jedini domoljubi bili Ante  Pavelić i njegovi nadaleko poznati koljači”, poručili su iz SABA-e.


Mesić: Negacija Ustava


Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić komentirao je izjavu ministra  unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da ga vrijeđa kada mu se kaže da  je antifašist, upozorivši kako svatko tko negira antifašizam negira i hrvatski  Ustav. Mesić je izrazio začuđenost jučerašnjim izjavama ministra Karamarka kako ga vrijeđa kada mu netko kaže da je antifašist jer je on i  antikomunist. Bivši predsjednik na to je istaknuo kako je antifašizam u  samim korijenima hrvatske države i da svatko onaj tko to negira, negira i  hrvatski Ustav.
Osvrnuo se i na Karamarkovu izjavu da će istraživanje komunističkih  zločina biti prioritet policije te upitao zna li uopće ministar koji su njegovi  prioriteti. “Ne znam je li ministar svjestan toga da su njegovi prioriteti –  progoni i istraga kriminalaca i njihova predaja državnom odvjetništvu. To je  njegov zadatak”, poručio je bivši predsjednik Mesić.