Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zrilić i Vrančić sazvali sjednice vijeća srpske i albanske manjine

25.08.2011. 22:00
Zrilić i Vrančić sazvali sjednice  vijeća srpske i albanske manjine


Datumi održavanja konstituirajućih sjednica vijeća srpske nacionalne manjine u gradovima Obrovcu i Benkovcu te općinama Gračac i Zemunik Donji još nisu određeni, no tamošnji gradonačelnici i načelnici poručuju kako će rok biti poštovan


Vijeće srpske nacionalne manjine, kao i Vijeće albanske nacionalne manjine Zadarske županije, bit će konstituirano 31. kolovoza na sjednici koju će voditi župan Stipe Zrilić, dok će vijeća ovih dviju manjina u Gradu Zadru konstituirano biti dan kasnije – 1. rujna na sjednici koju će, po opunomoćenju gradonačelnika Zvonimira Vrančića, voditi zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović.
Za razliku od izbora za predstavnička tijela općina, županija i gradova kada konstituirajuće sjednice vodi predstojnik Ureda države uprave, odnosno netko od njegovih opunomoćenika, konstituirajuće sjednice vijeća nacionalnih manjina u svojim jedinicama lokalne, odnosno regionalne samouprave dužni su sazvati gradonačelnici, općinski načelnici i župani za što je ih Vlada ovlastila odlukom od 3. kolovoza. Na ovim sjednicama vijećnici će uz predsjednika izabrati i potpredsjednika, a one se moraju održati zaključno s 10. rujna.
Osim u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru gdje su na srpanjske izbore za vijeća izišli pripadnici srpske i albanske nacionalne manjine, pripadnici srpske manjine vijeća su izabrali u gradovima Obrovcu i Benkovcu te općinama Gračac i Zemunik Donji, no datumi održavanja konstituirajućih sjednica u navedenim gradovima i općinama još nisu određeni. Prema informacijama dobivenim iz općinske uprave Općine Gračac, datum sjednice tamošnjeg Vijeća srpske nacionalne manjine načelnik Goran Đekić odredit će po povratku s godišnjeg odmora, 29. kolovoza. Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija, zamjenik gradonačelnika Obrovca Stanko Mijić i načelnik Općine Zemunik Donji Josip Marušić napomenuli su, međutim, kako će rok, na kojeg u svojoj odluci podsjeća Vlada, biti poštovan.
Vijeće srpske nacionalne manjine i Vijeće albanske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji broje po 25 članova i članica, dok se vijeća ovih manjina u Zadru, kao i vijeća srpske nacionalne manjine u  Benkovcu i Obrovcu sastoje od 15 predstavnika, a ona u općinama Gračac i Zemunik Donji od deset vijećnika.