Zrilić i Vrančić sazvali sjednice vijeća srpske i albanske manjine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
U Zadarskoj županiji i Gradu Zadru na srpanjske izbore za vijeća izišli su pripadnici srpske i albanske nacionalne manjine

Vijeće srpske nacionalne manjine, kao i Vijeće albanske nacionalne manjine Zadarske županije, bit će konstituirano 31. kolovoza na sjednici koju će voditi župan Stipe Zrilić, dok će vijeća ovih dviju manjina u Gradu Zadru konstituirano biti dan kasnije - 1. rujna na sjednici koju će, po opunomoćenju gradonačelnika Zvonimira Vrančića, voditi zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović.

Za razliku od izbora za predstavnička tijela općina, županija i gradova kada konstituirajuće sjednice vodi predstojnik Ureda države uprave, odnosno netko od njegovih opunomoćenika, konstituirajuće sjednice vijeća nacionalnih manjina u svojim jedinicama lokalne, odnosno regionalne samouprave dužni su sazvati gradonačelnici, općinski načelnici i župani za što je ih Vlada ovlastila odlukom od 3. kolovoza. Na ovim sjednicama vijećnici će uz predsjednika izabrati i potpredsjednika, a one se moraju održati zaključno s 10. rujna.

Osim u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru gdje su na srpanjske izbore za vijeća izišli pripadnici srpske i albanske nacionalne manjine, pripadnici srpske manjine vijeća su izabrali u gradovima Obrovcu i Benkovcu te općinama Gračac i Zemunik Donji, no datumi održavanja konstituirajućih sjednica u navedenim gradovima i općinama još nisu određeni. Prema informacijama dobivenim iz općinske uprave Općine Gračac, datum sjednice tamošnjeg Vijeća srpske nacionalne manjine načelnik Goran Đekić odredit će po povratku s godišnjeg odmora, 29. kolovoza. Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija, zamjenik gradonačelnika Obrovca Stanko Mijić i načelnik Općine Zemunik Donji Josip Marušić napomenuli su, međutim, kako će rok, na kojeg u svojoj odluci podsjeća Vlada, biti poštovan.

Vijeće srpske nacionalne manjine i Vijeće albanske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji broje po 25 članova i članica, dok se vijeća ovih manjina u Zadru, kao i vijeća srpske nacionalne manjine u  Benkovcu i Obrovcu sastoje od 15 predstavnika, a ona u općinama Gračac i Zemunik Donji od deset vijećnika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno