Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Otvoren 3. Avvantura Festival Filmforum Zadar

Autor: Valentina Pletikosić

25.08.2012. 22:00
Otvoren 3. Avvantura Festival Filmforum Zadar

Foto: PIXELL



Premijernim prikazivanjem filmskog hita “Bourne legacy”, redatelja Tonya Gilroya, u subotu je na zadarskom Forumu započelo 3. izdanje Avvantura Festival Filmforum koje će trajati do 31. kolovoza. Festival je svečano otvorio dogradonačelnik Zadra Dražen Grgurović koji je u svom kratkom govoru gostima festivala zaželio ugodan boravak u našem gradu, a ljubiteljima filma dobru zabavu.
Istoga dana u Arsenalu je održana konferencija za medije na kojoj je direktor festivala Sergej Stanojkovski predstavio dio članova ocjenjivačkih sudova za glavni program, 1st and 2nd Film, kratki film te studentski film.
Osim brojnih projekcija koje će biti održane na četiri zadarske lokacije te u Biogradu na Moru, struka će također doći na svoje jer će tijekom festivalskog tjedna biti upriličene masterclass radionice te okrugli stol.
Na konferenciji su sudjelovali producent i oscarovac Branko Lustig, kojeg je Stanojkovski nazvao dobrim duhom festivala, zatim producenti Antonio Saura, Jim Stark, Luis Minarro, direktor i utemeljitelj filmskog festivala u Sofiji Stevan Kitanov, španjolska glumica Ruth Gabriel, makedonska glumica Nataša Petrović te studentica audio-vizualnih produkcija Sara Radović.
Stanojkovski se ovom prigodom još jedanput zahvalio Gradu Zadru na financijskoj i logističkoj pomoći te glavnom partneru festivala Hrvatskom telekomu.Lustig, koji organizatorima na brojne načine pomaže još od prvog festivala, sebe je nazvao “najstarijim gostom festivala” te u šali rekao kako će za koju godinu u Zadru proslaviti svoj stoti rođendan.
– Posebno bih naglasio okrugli stol o statusu žena u filmskoj industriji, koji će se održati u četvrtak u Arsenalu. Žene su, naime, sve istaknutije u filmskoj industiji i sve je veći broj producentica, scenaristica i redateljica koje uspijevaju u ovom businessu, rekao je Lustig.