Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Večeras na Forumu Sokurov “Faust” i Helmerov “Baikonur”

Autor: Valentina Pletikosić

25.08.2012. 22:00
Večeras na Forumu Sokurov “Faust” i Helmerov “Baikonur”


Treći zadarski filmski festival Avvantura Festival Filmforumzadar, danas se nastavlja projekcijama filmova iz glavnog programa “Baikonur” (u 21.00) u režiji Veita Helmera te pobjednika ovogodišnjeg 68. venecijanskog filmskog festivala “Faust” (u 23.00) u režiji Aleksandra Sokoruva, zatim projekcijama kratkih filmova “Split Perfect” te “Una Domenica da Kappa”. U programu 1st and 2nd Film, koji se održava na Poljani Šime Budinića, bit će prikazani filmovi “Last days in Jerusalem” u režiji Tawfika Abu Waela (u 20.45 sati) te “Night #1” u režiji Anne Emmond (u 22.45 sati).
Na Trgu pet bunara u sklopu programa “Klasici na Jadranu” u 21.00 sat slijedi projekcija Antonionijevog filma “L’eclisse”, a u 23.30 Tatijevog “Jour de fete”. U programu studentskog i ekperimentalnog filma u Arsenalu će u 18.00 sati biti predstavljena francuska Le Femis Filmschool. Gabriel Currington u 10.00 sati u Arsenalu održava masterclass predavanje na temu “The Sensibilites of writing misic to picture in Television and Film”, a u 11.00 sati slijedi predavanje o organizaciji Eurimagesa na temu “Financial and legal perspectives of Co-productions”.
Film “Faust”, u režiji ruskog redatelja Aleksandra Sokurova, neobična je adaptacija Goetheova djela koju je venecijanski žiri nagradio Zlatnom palmom. Iako ruski film, dijalozi u “Faustu” su na njemačkom jeziku, a film je sniman na lokacijama u Češkoj, Slovačkoj i na Islandu s budžetom od osam milijuna eura. Ono što razlikuje Sokurova i Goetheovog Fausta, a to je i jedina razlika između predloška i filma, jest što Heinrisch Faust (Johannes Zeiler) od vraga ne traži mladost nego samo jednu noć s ljubljenom mu Gretchen. Ova mračna priča o čovjeku čija je veza s Bogom popustila, obiluje groteskim prizorima mrtvih i živih ljudskih tijela, a počinje s obdukcijom.
Film “Baikonur” njemačkog redatelja Veita Helmera, međukulturalna je bajka u kojoj se mladić zaljubljuje u svemirsku turistkinju. Ujedno, ovo je i prvi film ikada sniman u raketnoj bazi Baikonur, nekad znanoj i kao kozmodrom Leninsk. Zanimljiva priča s fantastičnim zapletom, obilježena ja kazahstanskom narodnom poslovicom – Što god padne s neba, možeš zadržati! Film traje 94 minute.