U Golubiću održan međunarodni skup "Srpsko-hrvatski odnosi - zaštita identiteta"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Zgrada nekadašnje škole u Golubiću jučer je po sedmi put bila stjecište Međunarodnog znanstvenog skupa pod nazivom "Srpsko - hrvatski odnosi - zaštita identiteta". U organizaciji Udruge za povijest, suradnju i pomirenje Golubić i Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada, skup se tradicionalno održava u povratničkom mjestu Golubić u Zadarskoj županiji, u neposrednoj blizini manastira Krupa, a ove godine, prema riječima predsjednika Centra iz Novog Sada prof. dr. Darka Gavrilovića naglasak je na pitanje indetiteta.

- To nije samo pitanje jeste li vi hrvatska manjina u Srbiji ili srpska u Hrvatskoj jer je pitanje indetiteta nešto više od toga. Indetitet je za nas pravo na rad, pravo na obitelj i očuvanje tradicionalnih obiteljskih vrijednosti. To je očuvanje i toga da bogati mogu razumijeti siromašne, siti gladne, zdravi bolesne. Nažalost, sve smo to počeli zaboravljati u prošlih 20-ak godina. Golubić nam tu služi kao mala luč, mala svjetlost kojom pokušavamo pronaći zajednički jezik. Rugaju nam se da smo kap u oceanu, suviše izgubljeni u njemu. Ja im odgovaram da je i taj beskrajni ocean sazdan od kapi, kaže Darko Gavrilović.

U Golubiću je ovih dana boravilo 15-ak studenata iz Srbije i Hrvatske, koji su slušali predavanja profesora, sudionika skupa u Golubiću. Jednu od njih, Natašu Mijolović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, posebno je zanimala eksploatacija samoniklog ljekovitog bilja. No, kako kaže, i sama je osjetila međuetničke potrese jer je dijete iz mješovitog braka. No raduje je kako sve više automobila srpske registracije posjećuje Hrvatsku i hrvatskih automobila Srbiju, što je dokaz da jenjavaju međuetnički sukobi. No i sama ekspoatacija ljekovitog bilja na ovim područjima, uz mala ulaganja može dati veliki ekonomski efekt koji može pridonijeti ponovnom napućivanju za sad vrlo pustih krajeva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno