Više od 30 izlagača iz svih dijelova Hrvatske prisutnih na ovogodišnjem Sajmu Proizvodi hrvatskog sela predstavilo je jučer Zadranima i njihovim gostima najbolje delicije hrvatskog kraja. Slavonski kulen, med s tartufima, domaći med i rakija, samo su dio izvrsnih proizvoda, a na zadarskom Forumu mogle su se kupiti i različite rukotvorine. Kriterij odabira izlagača bila je kvaliteta samog proizvoda. Sajam Proizvodi hrvatskog sela dio je Taste and travel festivala, koji se drugu godinu održava u Zadru.
Ove godine program traje do kraja kolovoza. U izradi festivala sudjelovala su i dvojica Zadrana Jakov Kolega i Karlo Vulin, koji su uz pomoć još dvojice prijatelja, Mate Dimića i Renea Marincela, osmislili kreativan koncept koji se nakon zagrebačkog uspjeha preselio i u Zadar. Razlog – ljubav prema gradu u kojem su odrasli, doznajemo od Kolege.
– Mi koji imamo želju vratiti se u Zadar, uvijek želimo tu nešto napraviti. I meni je velika želja vratiti se ovdje, no kako sam agronom po struci, teško mi je u Zadru naći posao koji gore imam. Zato ostajem i dalje u Zagrebu, što mi je izuzetno žao, no veselim se raditi ovakvo nešto u Zadru jer to radim za svoj rodni grad i to je jedna pozitivna stvar. Ipak, tko zna, možda ovo postane manifestacija koja će pružati jedan prihod s kojim ću moći živjeti i raditi u Zadru. Za sada u svemu ovome je jedna velika ljubav, pojašnjava ovaj Zadranin, koji je koncepte poput Craft beer festivala, već uspješno postavio prijašnjih godina u Zagrebu, nakon čega ih je prenio u Zadar. Uspjeh se, kaže, krije u upornosti i još jednom detalju:
– Ciljevi festivala su promocija obrtništva, malih poljoprivrednih gospodarstava, samozapošljavanja… To su sve ljudi koji su svoje ideje proveli u djelo, proizveli jedan kvalitetan proizvod i sad ga nude tržištu. Sajam proizvoda hrvatskog sela ima preko trideset izlagača iz cijele Hrvatske. Pazili smo da pokrijemo više manje sve tradicijske proizvode, kazao je Kolega, dodajući kako se im je bilo bitno i da su proizvodi utjecajni u hrvatskoj gastronomiji, poput kulena.
U sklopu Taste and travel festivala održava se i Craft beer festival, koji će predstaviti ukupno 14 craft pivovara, od kojih i dvije zadarske – Brlog i Varoš. Moći će se kušati 30 vrsta piva koja dolaze iz mikro pivovara. One su nezavisne, imaju svoju malu proizvodnju i rade kvalitetnu pivu, pojašnjava ovaj Zadranin.
Uz sve to tu je i Sajam inovacija u hrani, u sklopu kojeg će se predstaviti 3D printer hrane, kao i projekt Biodinamik, financiran od strane EU, čiji je cilj praćenje mikroorganizama odgovornih za razna oboljenja u ljudskom metabolizmu.
najnovije
najčitanije
Košarka
Košarka
VIDEO Beogradska arena pljeskom dočekala Tonija Kukoča. Na utakmici bio i Dino Rađa
Novosti
U rimskom zatvoru
Papa oprao noge zatvorenicama
Zadar & Županija
ugovori za 16 projekata
Bolnici za ortopeiju Biograd sredstva za poboljšanje usluga
Sport
Golden fight
Zadarski borci Reljić i Ražov nastupaju u Zagrebu
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Zadarska Svrdlovina poput talijanskog Nebbiola!
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
PANEL RASPRAVA